Ga terug
+ servings
Airfryer focaccia
Recept afdrukken
No ratings yet

Focaccia recept uit de Airfryer

Het stond al een poos op mijn lijstje om een Focaccia recept uit de Airfryer te maken. Dit had wat pogingen nodig want het lukte niet in een keer, maar uiteindelijk heb ik de manier uitgevonden die het beste werkt en is het resultaat TOP.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Rijstijd2 uur
Totale tijd3 uur 5 minuten
Gang: brood
Keuken: Italiaans
Trefwoord: airfryer, Airfryer recept, brood uit de airfryer, focaccia, focaccia recept
Servings: 1 brood (6-8 personen)

Equipment

  • Ruime kom
  • vochtige theedoek
  • Airfryer

Ingrediënten

  • 600 g bloem
  • 2 tl instant gist
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 20 g olijfolie
  • 580 ml lauwwarm water
  • 2 takjes rozemarijn
  • grof zeezout

Instructies

  • Doe beide soorten bloem, gist, kristalsuiker en zout in een grote kom. Voeg hier de olijfolie en het water aan toe. Roer dit met een spatel door tot alle ingrediënten zijn gemengd. Let op: het is dus een érg nat deeg, dat hoort!
  • Dek de kom af met een theedoek en laat 5 minuten staan.
  • Maak je handen vet met een beetje olie en voer een paar sets stretch & folds uit. Dit doe je door met je hand een deel van het deeg op te pakken, uit te rekken en weer over zichzelf terug te vouwen. Draai de kom een kwartslag en stretch & fold nogmaals. Herhaal dit tot je de kom twee keer helemaal rond hebt gedraaid. Je hebt het deeg dan 8 keer gestretcht en terug gevouwen.
    In het begin zal dit bijna niet gaan omdat het deeg zo nat is, maar het wordt steeds beter.
  • Dek de kom af met een theedoek en wacht 2 minuten. Herhaal het stretch & fold proces nog twee keer. In totaal heb je dus drie rondes van 8 stretch & folds gehad met steeds 2 minuten tussen iedere ronde.
  • Drizzle een beetje olijfolie over het deeg en draai het deeg in de kom om zodat al het deeg voorzien is van een dun laagje olie.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur in de kom rijzen.
  • Vet de bak van de Airfryer in met olie en laat het deeg in de bakvorm glijden. Drizzle extra olie over het brooddeeg en verspreid het deeg met je vingers volledig over de bakvorm. Strooi de rozemarijn vast over het deeg.
  • Dek de bakvorm af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen. Verwarm ondertussen de Airfryer voor op 200℃
  • Maak je handen vet en duw met je vingertoppen op meerdere plekken het deeg tot de bodem van de bakvorm in. Hierdoor ontstaan luchtbellen in het deeg; lekker laten zitten! Dat zorgt straks voor luchtig brood.
  • Strooi het grove zout over de bovenkant van de focaccia en bak het brood 30-35 minuten in de Airfryer tot het goudbruin is gekleurd en lekker knapperig is.
  • Haal het brood uit de Airfryer en laat 5 minuten staan. Haal het deeg dan uit de bak en laat het volledig afkoelen op een rooster zodat de bodem van het brood niet nat wordt door de olie.