Pistache koekjes met witte chocolade

Ik ga nog even door op de pistache-trein hoor. Deelde ik laatst al een gru-we-lijk lekkere pistache cheesecake, is het nu de beurt aan pistache koekjes! Met witte chocolade eraan toegevoegd, want een beetje chocolade toevoegen aan koekdeeg is een must wat mij betreft.

De koekjes kenden gretig aftrek bij ons in huis; in no time was de hele trommel leeg. Omdat het vrijdag is en dit een ideaal Fastfood Friday recept is, hield ik de koekjes verder vrij simpel en makkelijk om te maken. Verderop in het artikel geef ik je tips om de koekjes nóg lekkerder te maken.

Pistache koekjes recept
Pistache witte chocolade koekjes

Pistache koekjes bakken

Ik vraag me af waar de hele pistache hype ineens vandaan komt. Je ziet het o-ve-ral om je heen en de nootjes worden ook overal in verwerkt. Pistache koekjes konden dus ook niet achterblijven op Ohmyfoodness.

Ik ben altijd al dol geweest op pistache. Vroegâh, kochten we tijdens de zomervakanties vaak een zakje gezouten pistache nootjes. Die knabbelde ik dan liggend op een strandbedje op. Zere vingers had ik altijd aan het einde van het zakje, door het openbreken van de nootjes. Maar lekker dat ik ze vond. En vind dus. Als ik nu een recept met pistache maak moet ik daar altijd weer aan denken.

Enfin, na het succes van de cheesecake en het zien van al die overheerlijke pistache croissants op social media en op Sicilië vond ik het tijd om pistache koekjes te bakken.

Pistache witte chocolade koekjes

Ik koos ervoor om een basisrecept koekdeeg te maken en daar simpelweg gehakte pistache en witte chocolade druppels aan toe te voegen. De mix van pistache en witte chocolade vind ik echt top. Bovendien zorgen de nootjes voor zo’n lekkere crunch in de koekjes – zálig.

Chocolatechip cookies maak ik altijd met bakvaste chocoladedruppels. Die blijven namelijk mooi van vorm en smelten niet door het hele koekje heen. Hierdoor heb je bij iedere hap nog zo’n stevige chocolade bite, veel lekkerder dan gesmolten chocolade als je het mij vraagt.

Hoe bewaar je de pistache koekjes het beste?

Koekjes kun je op meerdere manieren bewaren. Als je zeker weet dat je ze binnen afzienbare tijd op eet, kun je ze het beste luchtdicht buiten de koelkast bewaren. Kies voor een bak of trommel die goed afsluit, dan zijn de koekjes zeker 4-5 dagen houdbaar.

Het koekdeeg kun je heel goed invriezen. Ideaal als je niet teveel koekjes in een keer wilt maken en ook als je altijd iets achter de hand wilt hebben. Vries het deeg in porties (balletjes) in, dan kun je altijd het benodigde aantal deeg uit de vriezer halen op het moment dat je zin hebt in pistache koekjes.

Je kunt er ook voor kiezen om het koekdeeg op te rollen in een lange staaf en er plakjes van te snijden op het moment dat je verse koekjes wilt. Het is niet nodig om het deeg te laten ontdooien, je kunt het zo bevroren op de bakplaat leggen en afbakken in de oven.

Zorg er altijd voor dat je de gebakken koekjes goed laat afkoelen. Alleen dan worden ze lekker krokant.

pistache koekjes

Wil je de pistache koekjes nóg lekkerder maken?

Wil je de pistache koekjes nóg lekkerder maken, gebruik dan pistache crème om de koekjes mee op te fleuren. Je kunt dan twee dingen doen: na het bakken de koekjes insmeren met de pistache crème of je kunt de koekjes ermee vullen.

Het insmeren met pistachecrème doe je pas op het moment dat de koekjes volledig zijn afgekoeld. Anders smelt de crème er weer af. Houd er wel rekening mee dat de koekjes hierdoor niet zo krokant blijven maar uiteindelijk zacht zullen worden.

Als je de koekjes wilt vullen met pistache crème, moet je ervoor zorgen dat ze in de oven niet helemaal plat worden. Draai wat grotere balletjes van het koekdeeg en bak de koekjes af in de oven. Vul ze vervolgens met behulp van een spuitzak zodra de koekjes uit de oven komen. Dan zijn ze nog lekker zacht en kan het deeg nog alle kanten op.

Bewaar de gevulde pistachekoekjes ook luchtdicht buiten de koelkast en eet ze bij voorkeur binnen 3 dagen op.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

koekjes met pistache
5 van 1 stem

Pistache koekjes met witte chocolade

Ik ga nog even door op de pistache trein en maakte deze heerlijke pistache koekjes met witte chocolade. Knapperig, zoet – simpelweg heel lekker.
Porties20 koekjes
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 6 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Opstijven 1 uur
Totale tijd 1 uur 26 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 5 dagen

Benodigdheden

  • keukenmachine met deeghaak
  • plasticfolie
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 220 g ongezouten roomboter – zacht
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 tl vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 g pistache nootjes
  • 100 g bakvaste witte chocolate chips
  • snuf zout

Instructies

  • Doe de boter in de kom van de keukenmachine en voeg hier de suikers aan toe. Klop het geheel romig.
  • Doe de eidooier erbij en klop deze even mee.
  • Voeg de bloem, bakpoeder en een snuf zout aan de natte ingrediënten toe en kneed het geheel tot een stevig koekdeeg.
  • Spatel als laatste de pistachenootjes en witte chocolade door het deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast om stevig te worden.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Vorm 20 kleine balletjes van het koekdeeg en verdeel deze over de bakplaat.
  • Bak de koekjes 20 minuten in het midden van de oven gaar. Laat ze daarna volledig afkoelen.
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: fastfood friday, koekjes, pistache, pistache koekjes, witte chocolade

Join the Conversation

  1. Paula says:

    Hi Sabine, ik vroeg mij af moeten er ongezouten pistache nootjes in het recept??
    Ga ze graag eens maken.. nu al trek hihi

    1. Dat kun je helemaal zelf bepalen! Ik gebruikte ongezouten en voegde wat extra zout aan het koekdeeg toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close