10x wat te doen in Malaga

Inmiddels ben ik alweer een paar weken terug uit Malaga en in dit artikel geef ik je mijn 10 tips over wat te doen in Malaga. Malaga is niet een heel grote stad, maar er is meer dan genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken. Ik spendeerde zelf 5 dagen in de stad en dit was meer dan genoeg. Naderhand had ik echt het idee dat ik Malaga had gezien en de stad een beetje had leren kennen.

Een top tip van tevoren is alvast om een hotel uit te zoeken dat een beetje in het oude centrum ligt. Vanaf daar is veel namelijk te belopen en aangezien het openbaar vervoer in de stad niet per se heel veel sneller is, zul je merken dat je vooral stappen zult gaan zetten.

Zelf had ik een kamer geboekt in Sercotel Tribuna de Málaga, aan de rand van het oude centrum. Wat mij betreft de perfecte uitvalsbasis, het was namelijk 10 minuten lopen vanaf het treinstation (vanwaar je van en naar het vliegveld kunt) en ongeveer 25-30 minuten lopen naar het strand.

wat te doen in malaga

Van het vliegveld naar Malaga centrum

Eerst nog even een klein beetje informatie over hoe je nu überhaupt in het centrum van Malaga komt vanaf het vliegveld. Er zijn meerdere manieren. Zo kun je een taxi of Uber nemen die je in ongeveer 20-30 minuten naar het centrum brengen, tegen een bedrag van om en nabij de €20-€25.

Veel makkelijker (en goedkoper!) is echter om de trein te pakken. Direct buiten, tegenover de Arrivals op Malaga Airport vind je het treinstation. Vanaf dit station vertrekt er maar één lijn: C1. C1 gaat twee kanten op: richting Malaga Centrum en richting Fuengirola.

Koop een kaartje bij een van de vele ticketzuilen of scan je bankpas bij de poortjes voor directe doorgang en zorg ervoor dat je de trein neemt richting Malaga Centro Alameda (trap naar beneden aan de linkerkant zodra je door de poortjes bent). Een ticket kost slechts €1,80 en brengt je in 25 minuten naar het treinstation in hartje Malaga. Malaga Centro Alameda is de allerlaatste stop van de trein en brengt je naar de rand van het oude centrum.

Stap je één halte eerder uit, dan kom je uit bij Malaga Maria Zambrano, dit is het grootste treinstation van de stad, waarvandaan meerdere (langeafstands)treinen vertrekken. Hier zul je moeten zijn als je bijvoorbeeld richting Sevilla gaat of uiteraard als je daar in de buurt een hotel hebt geboekt.

Eenmaal aangekomen op Malaga Centro Alameda zijn er twee uitgangen: Avenida de Andalucia en Calle Allemania. Avenida de Andalucia komt uit aan de linkerkant van de rivier die Malaga door kruist, Calle Allemania aan de rechterkant. Moet je direct door naar het oude centrum van de stad, neem dan uitgang Calle Allemania.

Via dezelfde uitgangen kun je ook weer naar binnen om, op dezelfde manier, de trein terug te nemen naar het vliegveld aan het einde van je verblijf.

doen in malaga

Dit moet je zeker doen in Malaga

Goed, genoeg over verkeer, wat zijn nou dingen die je echt moet doen in Malaga? Malaga is niet héél groot en het meeste kun je te voet afleggen. Desalniettemin is er genoeg te zien in de stad, dus trek er zeker een paar dagen voor uit om alles te ontdekken.

1. Tapas crawl of andere food tour

Mijn nummer 1 tip die voor iedere bestemming geldt: boek een foodtour op dag 1 van je verblijf. In het geval van Malaga is dit bijvoorbeeld een Tapas crawl. Tijdens een foodtour ga je met een gids door de stad, wat ervoor zorgt dat je vanzelf al een beetje de weg leert kennen. Bovendien kom je plekjes tegen waar je wellicht niet zo snel zelf zou komen en krijg je lekker te eten.

Ik vind een food tour op dag één altijd ideaal want het geeft me een beetje richting in een stad. Voor Malaga boekte ik zelf de Tapas Crawl van Food Lover Tour. In mijn Eten in Malaga artikel kun je precies zien welke tentjes we tijdens de tour aandeden en wat je te eten krijgt. Tip: niets eten van tevoren!

2. Castillo de Gibralfaro

Malaga is een oude stad en je vindt er dus ook veel oude gebouwen en ruïnes. Een van de meest bekende is Castillo de Gibralfaro, een kasteelruïne hoog op de berg die over Malaga heen kijkt. Ik kan je zeker aanbevelen om de tocht naar boven te maken. Dit kan met een van de vele fietstours, met de taxi maar je kunt ook lopen.

Toegegeven: het is een flinke wandeling als je besluit te lopen, mijn Apple Watch gaf aan dat ik 44(!) trappen had gelopen die dag, maar het uitzicht onderweg is adembenemend. Ook zijn er aardig wat tussenstops waar je even kunt uitpuffen onderweg.

Voor €3,50 kun je een ticket kopen om binnen te komen, maar er is ook een combi-ticket voor €5,50 zodat je ook Alcazaba kunt bezoeken. Dat laatste is zeker aan te raden en daarbij direct een tip om éérst de klim naar Castillo de Gibralfaro te maken en daarna af te dalen naar Alcazaba. In de ochtend is het kasteel namelijk nog niet zo druk.

In Castillo de Gibralfaro kun je een gratis audioguide krijgen, die middels QR code gewoon te openen is op je telefoon. Zeker doen, zo krijg je weer wat meer van de geschiedenis van Malaga en het kasteel te horen.

3. Alcazaba

Als je de klim van Castillo de Gibralfaro weer naar beneden maakt, breng dan ook zeker een bezoek aan Alcazaba. Dikke kans dat het hier een stukje drukker is omdat niet iedereen de klim naar het kasteel wil maken, maar het is wel de moeite waard! Alcazaba is een stuk groter, heeft een Islamitisch verleden en het landgoed is zeer goed onderhouden.

Ook hier kun je een audioguide volgen en dat kan ik je zeker aanbevelen, zodat een en ander meer tot de verbeelding spreekt.

Teatro Romano

4. Teatro Romano

Naast de ingang van Alcazaba zit ook de ingang van Teatro Romano, het oude Romeinse theater in Malaga. Dit kun je gratis bezoeken en hoewel het heel mooi is om te zien, aanschouw je het theater een stuk beter als je het bekijkt vanaf Calle Alcazabilla. Vanaf de straat heb je een prachtig uitzicht over het hele theater.

Mocht je er in de avonduren zijn dan is het theater en het daarachter gelegen Alcazaba extra mooi om te zien, gezien de subtiele verlichting die de ruïnes beschijnt.

5. Centre Pompidou Málaga

Hoewel het vrijwel altijd mooi weer is in Malaga, kennen ze ook in deze Zuid-Spaanse stad regen. En wat te doen in Malaga als het regent? Nou, er blijft gelukkig nog genoeg over! Aanrader vond ik het moderne kunstmuseum Centre Pompidou Málaga. Je kunt het niet missen dankzij de kleurrijke, transparante kubus aan het begin van Muello Uno.

Centre Pompidou Málaga kent een vaste collectie op de bovenverdieping en in de kelder vind je de tijdelijke exposities. Door deze expositie kun je middels een audioguide worden geleid. Als je alle kunstwerken in je op wilt nemen, ben je rustig een uur of twee zoet in het museum.

Een toegangsticket kost €9,- en op zondag na 14.00u is het zelfs gratis.

6. Parque de Málaga

Eén ding dat me opviel in Malaga is dat het zo ontzettend groen is. Overal staan mooie bomen, palmbomen, bomen met prachtige paarse bloemen. Eén van de mooiste stukjes van de stad vond ik toch wel Parque de Málaga, een lang en uitgestrekt park dat de stad en de haven met elkaar verbindt.

Als je even wilt ontsnappen aan de brandende zon, is Parque de Málaga een fijne verkoelende plek. Maar sowieso moet je er echt even doorheen wandelen en eventueel op een bankje ploffen. Je hebt haast het gevoel alsof je in een regenwoud loopt, met tientallen soorten kwetterende vogels om je heen en een enorme verscheidenheid aan flora.

7. Muello Uno

Langs de haven van Malaga vind je Muello Uno, de boulevard die wordt vergezeld van tientallen leuke restaurants en shops. Het loont de moeite om hier op een bankje te ploffen en te kijken naar de vele cruiseschepen die de haven van Malaga aandoen en weer verlaten.

De boardwalk die naar Muello Uno leidt, deed me heel erg aan The Occulus in New York denken trouwens, door de witte – haast bot-achtige – structuur.

8. Mercado Central de Atarazanas

Als foodie kan ik het natuurlijk niet laten om de grote overdekte markt van Malaga aan je te tippen: Mercado Central de Atarazanas. Het is een ‘gewone’ dagmarkt die iedere dag, met uitzondering van zondag, geopend is van 08.00 tot 15.00 uur. Het gebouw bestaat uit twee grote hallen waar veel locals hun verse ingrediënten vandaan halen, maar waar je ook lekkere snacks kunt kopen of een hapje kunt eten bij een van de vele tapas barretjes langs de buitenkant van de markt.

Vergeet ook niet omhoog te kijken naar de prachtige glad in lood gevel!

9. Winkelen op Calle Marques Larios

De grootste (winkel)straat in Malaga is Calle Marques Larios. Grotere merken en winkelketens vind je aan deze straat en het is er eigenlijk altijd gezellig druk. Wat de straat vooral leuk maakt, is dat ‘ie er in ieder seizoen van het jaar weer anders uit ziet. In de zomer is de straat overdekt tegen de hitte, richting Kerst is alles rijkelijk versierd en tijdens mijn verblijf waren er overal katholieke altaren gebouwd. Heel bijzonder om te zien!

Calle Marques Larios oogt vrij chique en kan behoorlijk warm zijn in de zomermaanden, maar gelukkig zit er een vestiging van Casa Mira voor een lekker verkoelend ijsje.

10. El Caminito del Rey

Een speciaal plekje op het eind voor iets dat je niet doet ín Malaga maar dat je wel zou moeten doen als je in de stad bent. Op nummer 10: El Caminito del Rey. El Caminito del Rey is een wandelpad/-route hoog in de bergen met de meest fantastische uitzichten.

Er zijn meerdere manieren om aan een wandeling deel te nemen, maar ik raad je aan om een tour te boeken die vanuit het centrum van Malaga vertrekt. De tour die ik zojuist linkte vertrekt met een bus naast treinstation Malaga Maria Zambrano en brengt je in iets meer dan een uur naar El Caminito del Rey.

Het voordeel van een tour nemen is dat het vervoer al voor je is geregeld. Er zijn verschillende parkeergelegenheden bij Caminito del Rey, echter is de wandeltocht eenrichtingsverkeer. Je komt dus niet weer uit bij de plek waar je je auto hebt gezet. De bus rijdt gewoon naar het eindpunt, vanwaar je weer kunt opstappen. Stukje handiger.

Caminito del Rey kun je alleen met een gids beklimmen en ook dit is inbegrepen in de tour. Wij gingen met gids Fernando op pad en gedurende een tocht van ongeveer 2 uur (5km) liepen we over rotsachtige bergpadjes, hangbruggen en houten looppaden langs de bergwand. Ondertussen kregen we van alles verteld over het ontstaan van de kloof, het wandelpad en de flora en fauna. Ik vond het spectaculair en zeer de moeite waard.

Een aantal tips voordat je gaat:

  • trek goede schoenen aan en niet te warme kleding;
  • zorg voor voldoende eten en drinken;
  • er zijn onderweg geen toiletten, dus ga zéker nog even als je op je helm staat te wachten;
  • hang je zonnebril niet aan je shirt en zorg voor niet loshangende accessoires, het kan behoorlijk hard waaien op Caminito del Rey. Geloof mij: ik heb een helm van iemands hoofd af zien waaien, dat zegt denk ik genoeg.

– – –

Dat waren ze dan, mijn 10 wat te doen in Malaga tips. Voldoende zo dacht ik hè? Ik was zelf van donderdag t/m maandag in de stad en had ongeveer 3,5 dag aan tijd te besteden. Persoonlijk vond ik dit meer dan genoeg, ik heb zelfs nog een hele dag op het strand kunnen liggen! Dat wil ik je misschien wel als bonustip nummer 11 meegeven: las een stranddagje in.

Malaga is in ieder geval een hele leuke stad die zeker niet op je lijstje mag ontbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close