Voordat je weg klikt omdat je helemáál geen zin meer hebt in stamppot, deze preistamppot met spekjes en andijvie is lekker fris en juist heel erg geschikt voor lentedagen! Dankzij het toevoegen van rauwe andijvie naderhand, wordt de stamppot naast lekker smeuïg, ook een beetje knapperig. En gecombineerd met bijv. een stukje kip of een andere ‘lichte proteïne’ (niet iets zwaars als een rookworst), is dit juist een top recept voor deze maand.
Ik durf er overigens ook rustig vooruit te komen dat ik het hele recept hieronder in mijn eentje, verdeeld over meerdere dagen weliswaar, heb opgegeten. Zoiets simpels, maar toch zo lekker! En nee, ik at verder helemaal niets bij het stamppotje.
Preistamppot recept
Dit is niet het eerste preistamppot recept op OMF, door de jaren heen heb ik er al best wat wat gedeeld. Ik ben sowieso dol op prei en in de lentemaanden vind ik prei een hele fijne toevoeging aan een stamppotje. Waar veel mensen nog moeten wennen aan het idee van stamppot in de lente, ben ik helemaal om!
Eén van de eerste lente stamppotjes die ik deelde was deze preistamppot en nog altijd staat dat recept hier regelmatig op tafel, ook al is het al járen oud. Als je op zoek bent naar een totaal andere smaak is deze Oosterse preistamppot een tip en het meest populaire stamppot recept op OMF is de Preistamppot met kaas en mosterd. Jullie zijn dus ook wel te porren voor een preistamppot recept, zo blijkt.
De preistamppot met spekjes die ik vandaag met je deel is extra groen, dankzij het extra toevoegen van rauwe andijvie.
Prei stamppot op smaak brengen
Maar eerst nog even over het prei stamppot op smaak brengen, want hoe doe je dat nou. De meest eenvoudige stamppot wordt natuurlijk op smaak gebracht met peper en zout, maar zelf heb ik een aantal extra ingrediënten die ik zo vaak mogelijk laat terugkomen in een stamppot recept.
Eén daarvan is kruidenkaas. Ik ben groot voorstander van het gebruik van kruiden(smeer)kaas als smaakmaker voor recepten. Ik gebruik het ingrediënt in hartige taarten, quiches, als basis voor een pastasaus maar dus ook om aardappelpuree voor stamppot mee op smaak te brengen. Het zorgt instant voor een smeuïge textuur én voor extra smaak. Veel lekkerder dan een combinatie van boter en melk als je het mij vraagt!
Verder, als ik een stamppotje met Hollands karakter maak, voeg ik eigenlijk ook altijd een lepeltje mosterd en een snuf nootmuskaat aan de stamppot toe. Met een klein beetje van die ingrediënten kom je al een heel eind qua smaak en ik vind het beide ingrediënten die goed passen bij prei.
Andijvie stamppot recept
Zoals ik al zei is de preistamppot met spekjes extra groen omdat ik ook nog rauwe andijvie aan de stamppot toe voeg. Hierdoor wordt de stamppot een stukje frisser, groener dus én krijgt het een lekker knapperige textuur.
Al van kinds af aan is andijvie stamppot een van mijn favorieten en een andijvie stamppot recept staat dan ook al járen op OMF. Ik eet andijvie het liefste rauw, zodat de knapperige textuur overeind blijft.
Deze preistamppot met spekjes en andijvie vind ik dan ook het lekkerst om zo snel mogelijk na het maken te eten. Kliekjes bewaren kan echter wel hoor. Bak de stamppot dan gewoon op om deze op te warmen. De andijvie wordt er dan helaas minder knapperig van, maar de stamppot smaakt alsnog goed.
Andijvie prei stamppot
Kortom: de andijvie prei stamppot mag eigenlijk deze week nog bij je op tafel komen. Ik ben benieuwd of jij de stamppot net zo lekker vind als ik! Hoe ouder ik word, hoe meer ik gek genoeg een lekker stamppotje kan waarderen.
Deze lente versie is het hele jaar door lekker, waardoor het recept samen met de zomerstamppot met ijsbergsla, op je eetlijstje kan voor de komende maanden.
En voel je vrij natuurlijk om de spekblokjes te vervangen door vega spekjes hè, als je liever geen vlees eet. Zeker in deze stamppot is dat een fluitje van een cent omdat het gerecht verder al vegetarisch is.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Preistamppot met spekjes & andijvie
Benodigdheden
- aardappelstamper
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen – geschild en in stukken
- 250 g spekblokjes
- 400 g prei – in halve ringen
- 150 g kruidenroomkaas
- 50 g boter
- 1 tl mosterd
- snuf nootmuskaat
- 200 g rauwe andijvie – gewassen
- peper en zout
Instructies
- Was de aardappelen onder de kraan en doe ze in een ruime pan met water. Kook de aardappelen in 25 minuten gaar.
- Bak ondertussen de spekblokjes in een droge koekenpan krokant. Voeg zodra het vet uit de spekblokjes komt de prei toe.
- Giet de aardappelen af en stamp ze met een aardappelstamper fijn. Voeg de kruidenroomkaas, boter, mosterd en nootmuskaat toe en roer alles door tot een romige puree.
- Schep de spekblokjes en prei in de pan en voeg ook de rauwe andijvie toe. Roer alles goed door en breng de stamppot op smaak met peper en zout.