Ga terug
+ servings
prei stamppot op smaak brengen
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Preistamppot met spekjes & andijvie

Stamppotten alleen maar wintervoer? Hoeft helemaal niet! deze preistamppot met spekjes is dankzij de rauwe andijvie namelijk lekker fris en knapperig. Daardoor vind ik hem perfect voor het lenteseizoen.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd35 minuten
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: andijvie stamppot, preistamppot, stamppot
Servings: 4 personen

Equipment

  • aardappelstamper

Ingredients

  • 1 kg kruimige aardappelen - geschild en in stukken
  • 250 g spekblokjes
  • 400 g prei - in halve ringen
  • 150 g kruidenroomkaas
  • 50 g boter
  • 1 tl mosterd
  • snuf nootmuskaat
  • 200 g rauwe andijvie - gewassen
  • peper en zout

Instructions

  • Was de aardappelen onder de kraan en doe ze in een ruime pan met water. Kook de aardappelen in 25 minuten gaar.
  • Bak ondertussen de spekblokjes in een droge koekenpan krokant. Voeg zodra het vet uit de spekblokjes komt de prei toe.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met een aardappelstamper fijn. Voeg de kruidenroomkaas, boter, mosterd en nootmuskaat toe en roer alles door tot een romige puree.
  • Schep de spekblokjes en prei in de pan en voeg ook de rauwe andijvie toe. Roer alles goed door en breng de stamppot op smaak met peper en zout.

Notes

*Deze stamppot is het lekkerst als je hem vers serveert zodat de andijvie knapperig is. Je kunt de stamppot echter prima opwarmen, de andijvie wordt dan alleen zacht waardoor de stamppot smeuïger wordt.