5 redenen om naar Japan te willen

Ik wil naar Japan. There, I said it. Het is overigens nooit een geheim geweest hoor. Amerika heeft lange tijd hoog op mijn to-visit lijst gestaan, ver boven ieder ander land uitstekend, maar sinds ik in 2012 dit land heb mogen wegstrepen van mijn lijst staat Japan bovenaan. Gelukkig voor mij wil Tim ook ooit nog een keer Japan en is er daarom geen discussie voor nodig om hier een reis naar te plannen. Als ik aan Japan denk denk ik aan de prachtige natuur, de fascinerende cultuur en het heerlijke eten, voor mij de voornaamste redenen om naar het land af te willen reizen. In dit artikel vertel ik je mijn 5 redenen om naar Japan te willen, ik ben benieuwd of dit ervoor zorgt dat jij ook nieuwsgierig wordt naar het land.

Natuur

Japanse natuur

Japanse natuur

In de meeste niet-westerse landen kom je altijd de mooiste bloemen tegen, maar in Japan is dit anders. In Japan groeien vooral heel veel bomen en daarom is het een enorm groen land. En daar houd ik van! Ik ben al gek op de bossen die ik hier in de omgeving van Apeldoorn vind, maar de Japanse natuur fascineert me des te meer. Begin april is in dit geval de beste reistijd om naar Japan te gaan, vanaf die maand start namelijk het Kersenbloesemfeest. De naam verraad het al een beetje maar vanaf die tijd staan de kersenbloesems volledig in bloei en wordt het hele land bedolven onder de roze bloemetjes. Fantastisch lijkt me dat! In Mount Yoshimo schijnen ongeveer 30.000 van dit soort bomen te staan, dus dit moet een pareltje zijn in het voorjaar.

Verder is Japan ook rijk aan vulkanen, watervallen, moerassen en meren. Een land waar je dus alles kunt vinden.

Cultuur

Japanse cultuur

Japanse cultuur

Wanneer je in Japan aankomt schijn je geconfronteerd te worden met een enorme cultuurshock en dit kan ik me goed voorstellen. Het land is een enorm voorstander van het handhaven van het oude cultuurgoed. Van de 17e tot en met de 19e eeuw is het land zelfs bijna volledig afgesloten geweest van buitenlandse invloeden. Leuk weetje: Japan beschikt over maarliefst zestien locaties die staan ingeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst, wow!

De elementen uit de Japanse cultuur die mij vooral fascineren zijn de bekende theeceremonies, de geisha’s, de eeuwenoude vechtsporten en het prachtige keramiek dat ze kunnen maken. Het lijkt me geweldig om een keer een theeceremonie bij te wonen!

Verder vind je veel culturele bezienswaardigheden terug in Japan en daar ben ik een sucker voor. De boeddhistische monumenten nabij Horyuji en Kasteel Himeji wil ik maar wat graag op de foto zetten.

Het eten

Japans eten

Japans eten

Uiteraard ga ik maar wat graag naar Japan voor het eten. De Japanse restaurants in Nederland staan bovenaan mijn lijst en daarom lijkt het me geweldig om een keer echt Japans in Japan te eten. Natuurlijk zou ik me helemaal klem eten aan de sushi, maar ik schreef al eerder een artikel over ander Japans eten dat me erg lekker lijkt.

Het schijnt overigens zo te zijn dat Japanners van ieder gerecht dat ze serveren een kunstwerkje willen maken. Het eten krijgt daarbij een speciale voorkeursbehandeling maar ook het servies wordt hierop aangepast. Wauw!

De mensen

Japanse bevolking

Japan kent bijna 128 miljoen inwoners en de gemiddelde leeftijdsverwachting ligt op 83 jaar. Volgens de grondwet zijn de inwoners van Japan vrij in hun keuze van religie en juist dat fascineert me het meest aan de Japanse bevolking. Het grootste deel van de mensen vindt steun bij het Shintoïsmeook wel het natuurgeloof genoemd. Het geloof in Kami, natuurgeesten, is hierbij leidend en deze geesten kunnen zich overal vestigen. In watervallen, in de maan of in andere natuurverschijnselen. De Kami worden doorgaans vereerd in Jinjaopenbare of privé-heiligdommen die vaak best sober zijn van aard. Waar we in het christendom grote kerken en imposante kathedralen kennen, worden de Japanse Jinja gekenmerkt door eenvoudige houten gebouwtjes.

Over de beleefheid/vriendelijkheid van Japanners lees ik verschillende verhalen dus daar durf ik geen uitspraken over te doen. Met eigen ogen ondervinden lijkt me dus de beste optie.

 Veiligheid

Japan criminaliteit

Tot slot de veiligheid, geen reden waarom ik per se naar Japan zou willen maar toch een bijzonder fijne bijkomstigheid. De criminaliteit in Japan is namelijk heel erg laag vergeleken met dat van andere landen. De oorzaak hiervan wordt dikwijls gezocht in de groepscultuur die in het land heerst. In Japan wordt er veel meer gedacht van uit het ‘ons’ en ligt de focus minder op het individu. Op die manier zou er meer respect voor elkaar zijn.

Er komt natuurlijk wel criminaliteit voor in Japan maar dit huisvest zich voornamelijk in de maffia-organisatie Yakuza. Het is een organisatie die weer is opgedeeld in (rivaliserende) bendes en is in zijn geheel al meer dan 100 jaar actief. Als toerist zul je hier echter geen last van ondervinden.

Hoe meer ik over Japan lees hoe verliefder ik op het land word. Het lijkt me geweldig om een rondreis door het land te maken en daarbij evenveel aandacht te besteden aan de grote steden als aan de prachtige natuur. Ik denk dat ik me er geen minuut zou vervelen.

Welk land wil jij echt nog een keer bezoeken?

Join the Conversation

 1. Marijke says:

  Komt precies op het goede moment. De kans is groot dat we volgende zomer naar Japan trekken (spijtig genoeg niet in de bloesemtijd), dus kan ik me al wat verlekkeren ;-)

 2. Eline says:

  Ik wil heel graag nog eens naar Amerika!

 3. Emily van Kampen says:

  Japan staat ook erg hoog op mijn ‘Places I want to see’ lijst. Ik weet niet eens precies waarom, maar er zijn zo veel aspecten aan dat land die ik zou willen ervaren!

 4. Kaylani says:

  Ik wil ook ooit nog eens naar Japan, maar dan vooral naar het Harajuku gedeelte. Misschien eerst de taal nog eens goed leren ;)

 5. Miss Happinez says:

  Erg leuk artikel! Ik wist helemaal niet dat het zo veilig is in Japan.

 6. Yak Man says:

  Ooh dacht al dat je jezelf vol wildegaan proppen in Japan haha, je moet ook Japanese Curry proberen! Het is echt anders dan de curry die je in de supernarkt in nl koopt haha. :) -oke je kan wel in toko krijgen haha- Ik wil nog een keer naar Korea en Japan wil ik ook ooit heen! ^^

 7. Lindsay says:

  Hi Sabine,

  als je nog tips wilt, ik heb daar een half jaar gewoond voor mijn studie en heb in die tijd ieder weekend benut om heel Japan te zien.

  Groetjes,
  Lindsay (Adfactor)

 8. Judith says:

  Ik zou ook zo graag nog eens naar Japan willen!

 9. Mirjam says:

  Bij mij werken diverse mensen uit Japan. Hele vriendelijke beleefde mensen, die het toch vaak jammer vinden om terug te moeten naar Japan omdat ze het hier zo naar hun zin hebben. Het eten ben ik ook gek op ! :-)

 10. Ahhh ik wil zo graag naar Japan! Ik wil volgend jaar een reis door Azië maken maar Japan is zo duur vergeleken met de rest van Azië! Misschien toch maar wat extra sparen, na het lezen van dit bericht :)

 11. MySimplySpecial says:

  Ik wil zeker ooit eens naar Japan! Al moet ik eerlijk zeggen dat ik nog best wel wat landen op mijn lijstje heb staan.

 12. Laura says:

  Japan is geweldig! Ik ben er al meerdere keren geweest en ik zou zó weer teuggaan. Ik vind juist de hypermoderne en kleurrijke steden ontzettend gaaf. Op iedere straathoek is er wel iets om je over te verbazen. Het eten is er heerlijk, en ondanks dat ik niks laat staan, val ik er automatisch af. Da’s ook fijn!

 13. Foodalicious says:

  Leuk artikel! Japan staat ook zeker nog op mijn lijstje, vooral voor de SUSHI!!! 3 jaar geleden stond het op de planning om te gaan, maar toen was daar die verschrikkelijke aardbeving en moesten wij onze reis aanpassen. Het is ook een vrij kostbaar land, dus het spaarvarken maar weer eens tevoorschijn halen! Agh ja, je moet altijd wat te wensen houden he? :)

 14. Sabrina says:

  Ah leuk om te lezen! Fijne foto’s ook (; Alleen voor de sushi zou ik al naar Japan willen haha!

 15. Stéphanie | Expeditie Aardbol says:

  Ik zou ook dolgraag een keer naar Japan willen. Sinds ik tien jaar geleden Lost in Translation zag moet ik er naartoe. Wie weet binnenkort ;)

 16. Kelsey says:

  2,5 jaar geleden ben ik in Tokyo geweest. “Het was een optie voor een studiereis, dus maar gedaan” maar de stad, het land en voornamelijk de inwoners hebben mijn hart gestolen! Niks meer dan liefde.

  Uitleggen kan, het ervaren is beter.

 17. Marcella says:

  Japan lijkt me fascinerend en echt prachtig! Ik zou daar graag nog eens rondreizen. Maar ook Australië staat hoog op mijn wishlist ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close