Een koe heeft vier magen, ik heb er twee: een normale zoals ieder ander en een cheesecakemaag. Prop me he-le-maal vol met lekker eten, er is altijd nog een gaatje voor cheesecake. Nooit sla ik een hapje over, ik ben dol op cheesecake. Ik geloof dat dit voor volgers van OMF inmiddels oud nieuws is, maar ik vind het dus ook heel leuk om te experimenteren met cheesecake. Maar nog nooit, echt nog nóóit heb ik een complete vegan cheesecake gemaakt en dat wilde ik toch een keer proberen. Want hoe smaakt dat nou eigenlijk? Spoiler alert: héél erg lekker. Goed, laat ik direct eerlijk zijn: als ik mag kiezen tussen een moddervette cheesecake vol boter, suiker en roomkaas dan zal ik onmiddellijk voor die gaan, maar mocht je soms iets rustiger aan willen doen, lactosevrij eten of geheel plantaardig willen eten dan kun je dus met deze vegan Oreo cheesecake uit de voeten. Oreo? YES, Oreo’s zijn vegan, hoera! Of had ik dit beter niet kunnen vertellen en ga je je nu volproppen met Oreo’s? In dat geval: sorry!
Kleine sidenote: de Becel Gold die je op de foto ziet bevat een heel klein beetje melk om het extra romig te maken. Gebruik Becel met kokos- en amandelolie of Becel vloeibaar als alternatief.
In samenwerking met Becel
Vegan Oreo mini cheesecakes
Ingrediënten
- 100 gr Oreo's
- 75 gr margarine
- 200 gr cashewnoten ongebrand, ongezouten
- sap van 1 citroen
- 2 el margarine gesmolten
- 4 el kokosolie gesmolten
- 150 ml kokosmelk
- 50 ml maple syrup
- Oreo's ongeveer 8 stuks
Instructies
- Doe de cashewnoten in een kom en schenk hier kokend water bij tot de noten onderstaan. Dek de kom af met plasticfolie en laat de cashews een uur weken.
- Vermaal de Oreo's en smelt de margarine in een pannetje. Schep de koekkruimels door de margarine en schep de bodemmix in siliconen cupcakevormpjes.
- Doe de geweekte cashews samen met het citroensap, de margarine, kokosolie, kokosmelk en maple syrup in een foodprocessor of blender. Maal het geheel tot een glad beslag.
- Hak nog meer Oreo's grof (gebruik zoveel als je wilt!) en schep deze door het cheesecakebeslag of maal ze mee met de vulling zoals ik heb gedaan.
- Schep het cheesecakebeslag in de cupcakevormpjes. Dek de vormpjes af met plasticfolie en zet ze zo'n 4 - 6 uur in de vriezer tot ze volledig hard zijn geworden.
- Verwijder de vormpjes en serveer de mini cheesecakes direct of laat ze buiten de vriezer even iets zachter worden.
Zo lekker! zijn de cashewnoten ook te vervangen in verband met een noten allergie?
In dit specifieke recept kan dat helaas niet. Er zijn wel recepten voor vegan cheesecakes zonder noten, maar dan zijn de verhoudingen heel anders en gaat de taart doorgaans ook niet de vriezer in. Ik zal kijken of ik er binnenkort een kan maken zonder noten :)
Ik wil dit graag maken als ’traktatie’ op het werk. Maar als ik het meeneem, rond 8 uur s ochtends, kan ik het dan de hele ochtend/middag uit de vriezer bewaren? Ik kan het wel even in de koeling zetten, maar geen vriezer. Hoe kun je ze jet beste bewaren?
Ja, dat moet wel lukken maar dan inderdaad in de koelkast bewaren.
Hoi, is de kokosmelk uit blik of uit een pak kokosdrink?
Uit blik!