Er zijn zo van die chefs waarbij ik iedere keer als er een nieuw kookboek van ze wordt aangekondigd, een sprongetje maak. Dit geldt ook voor Yotam Ottolenghi. Laatst deelde ik al zijn gekarameliseerde knoflooktaart op OMF uit een eerder boek, maar nu is daar een hele nieuwe parel. Een ietwat vreemde eend in de bijt na Plenty, Plenty More en Jerusalem wellicht, maar wel eentje die heel erg welkom is. In Sweet deelt Yotam Ottolenghi samen met Helen Goh namelijk talloze zoete recepten. En wow, die zijn minstens zo indrukwekkend en bijzonder als de recepten uit zijn eerdere boeken. Voor een nieuwe Cook the Books ging ik aan de slag met zijn ‘krokante kokosmeringue’. Ik maakte ze zelf met chocolade. Resultaat? NOM!
Sweet
Een nieuw boek van Ottolenghi dus. Als chef moet je het iedere keer maar kunnen waarmaken: een boek maken dat minstens net zo goed is als de vorige. Ik kan alvast verklappen: het is Yotam meer dan goed gelukt. Liefhebbers van Plenty, Plenty More en Jerusalem zullen dolgelukkig worden van Sweet. De stijl van het boek is herkenbaar, de foto’s zoals gewoonlijk fantastisch en hoewel je af en toe wellicht wat ‘vreemde’ ingrediënten nodig hebt, voelen de recepten vertrouwd aan. Het is echt weer Yotam.
Sweet is onderverdeeld in zeven hoofdstukken: Koekjes en biscuits, Minicakes, Cakes en taarten, Kwarktaarten, Platte taarten in een deegbodem, Nagerechten, Zoete snoeperijen.
Met het hoofdstuk Kwarktaarten heeft de vertaler de plank echt compléét misgeslagen, dit hoofdstuk behandelt namelijk cheesecakes, géén kwarktaarten. Toch jammer als er op een dergelijk boek niet een culinaire vertaler wordt gezet, het doet wat mij betreft wel enigszins afbreuk aan de kwaliteit van het boek. Sowieso spreken de hoofdstuktitels niet per se tot de verbeelding. Op basis van de inhoudsopgave zie je bijvoorbeeld niet direct een verschil tussen het hoofdstuk Minicakes, Cakes en taarten en Platte taarten in een deegbodem. Althans, ik zou hier niet per se verschillende recepten onder scharen.
Over de recepten gesproken, die zijn zoals we konden verwachten wederom fantastisch. Zo op het eerste gezicht zul je waarschijnlijk denken hè, deelt Yotam nu simpele basisrecepten? maar als je de ingrediëntenlijsten induikt zie je dat ieder recept is voorzien van een klassieke Yotam twist. Limoencheesecake met meringue wordt bijvoorbeeld een stuk spannender door paranoten en kokos in de bodem te gebruiken en limoen te verwerken in de meringue. Madeleines zijn veel minder saai wanneer je er saffraan, sinaasappel en honing aan toevoegt en chocoladetaart krijgt net een extra kick door het gebruik van rozemarijn.
Yotam works his magic zoals geen ander en dit zien we ook weer terug in Sweet. In samenwerking met Helen Goh overigens, patissier en hoofd productontwikkeling voor Ottolenghi. Helen Goh was mij onbekend maar het is zeker een dame die ik vanaf nu ga volgen.
Sweet is een absolute aanrader voor iedere thuisbakker die lef heeft. Die het aandurft om klassieke recepten net dat beetje extra te geven en die niet vies is van een beetje experimenteren.
Sweet van Yotam Ottolenghi is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor €29,95.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Kokosmeringue met chocolade
Ik moet eerlijk bekennen dat ik het maar wat lastig vond om een recept uit Sweet te kiezen voor deze Cook the Books, er staan namelijk zóveel gruwelijk lekkere dingen in het boek. Uiteindelijk viel mijn oog op het recept voor kokosmeringue. Best apart aangezien dit één van de recepten uit het boek is die niet voorzien is van een foto. Het was dus puur en alleen de naam van het gerecht dat me trok, want zeg nou zelf: hoe heerlijk klinkt het? Yotam had me al bij het gebruik van kokos hoor, ik ben er namelijk gek op. Helemaal in combinatie met meringue want dat leek me echt heel lekker. En eerlijk, deze kokosmeringue is ook heel erg lekker. Qua looks een tikkeltje rustieker dan je wellicht gewend bent, maar dat maakt ze ergens ook wel weer stoer. De chocolade maakt de zoete smaak van de meringue helemaal af.
Kokosmeringue met chocolade
Ingrediënten
- 75 gr amandelmeel
- 100 gr poedersuiker
- 50 gr geraspte kokos
- 2 eiwitten
- snuf zout
- 75 gr kristalsuiker
- 1/2 tl amandel-aroma
- 50 gr pure chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 120°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
- Schep de amandelmeel, poedersuiker en geraspte kokos door elkaar in een kom en zit dit even apart.
- Doe de eiwitten en het zout in de kom van een keukenmachine (of gebruik een handmixer) en klop de eiwitten tot stijve pieken. Voeg geleidelijk tijdens het kloppen de kristalsuiker toe en klop net zolang tot het stevige mengsel glanst.
- Voeg de amandelaroma aan de stijfgeklopte eiwitten toe en spatel voorzichtig de droge ingrediënten door de opgeklopte eiwitten.
- Schep flinke lepels eiwitschuimp op de bakplaat. Dit hoeft niet netjes, de meringues mogen er best wat rustieker uitzien.
- Bak de meringues 1 uur in het midden van de oven tot ze helemaal droog zijn. Zorg ervoor dat ze niet al teveel verkleuren. Zet na een uur de oven uit en zet de deur op een kiertje. Laat de meringues nog 30 minuten in de oven staan.
- Smelt ondertussen de pure chocolade en spat deze over de gedroogde meringues. Laat de chocolade iets uitharden en serveer de meringues direct of bewaar ze in een luchtdichte bak of zak buiten de koelkast.