Video: How-to tomaatjes drogen

Zongedroogde tomaatjes vind ik een heerlijke toevoeging in salades of om tapenade van te maken. Ik heb dan ook vrijwel altijd een pot in de koelkast staan. Maar wist je dat je tomaatjes zelf ook heel makkelijk kunt drogen? Daar heb je helemaal geen zonnige zomer voor nodig want zo’n typisch ‘zongedroogde tomatensmaak’ kun je ook prima nabootsen met je eigen oven. Tijd voor een How-to: tomaatjes drogen!


Klik hier als je de video niet kunt zien.

Wat heb je nodig?

 • 1 bakje cherrytomaatjes
 • 4 teentjes knoflook
 • peper en zout
 • olijfolie

1. Verwarm de oven voor op 100°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

2. Snijd de cherrytomaatjes door midden of in partjes. Pel de knoflookteentjes en druk deze fijn met een mes.

3. Verdeel de tomaatjes over de bakplaat en leg de knoflookteentjes her en der tussen de tomaatjes.

4. Besprenkel het geheel met olijfolie, peper en zout.

5. Droog de tomaatjes in het midden van de oven in twee – drie uur tot al het vocht uit de tomaatjes is verdwenen. Let wel op: ze mogen niet hard/knapperig worden!

How to: Tomaatjes drogen

Join the Conversation

 1. Sandra says:

  Da’s ’n mooie, duidelijke video! Leuk gedaan! :)
  Duurt ’t écht maar 2-3 uur? Ik heb eens een tijdje terug ergens een recept van iemand gelezen, daar werd in geschreven dat de tomaatjes maar liefst 15 uur in de oven gingen. Ik heb er de afgelopen zomer een aantal keren over zitten denken om ook zelf zongedroogde tomaatjes te maken. Maar de tijdsduur van 15u heeft me daarvan weerhouden :(

  Fijn dat ’t ook met 2-3 uur kan :) Moet ik onthouden voor aankomende lente/zomer :D
  Wat voor zout heb je trouwens gebruikt? Want ’t zijn best grove korrels volgens mij.
  En de knoflook, wat deed je daar mee? Alleen pletten?

  Liefs,

  1. Sabine Author says:

   Er zijn verschillende methoden om tomaatjes te drogen. Ik houd er zelf ook niet zo van om zo lang te moeten wachten, dus deed ik het op deze manier. 3 uur was ruim voldoende om de tomaatjes te krijgen zoals op de foto. Ze zitten bomvol smaak.

   Ik heb grof zeezout uit de molen gebruikt, dat gebruik ik overal voor behalve het op smaak brengen van kookwater. En wat betreft de knoflook: inderdaad even geplet en gepeld en daarna gewoon tussen de tomaatjes gelegd.

 2. Mique says:

  Wat ik jammer vind is dat ik een combi-oven heb waarbij je de temperatuur kan instellen vanaf 150 graden. Dan gaan dit soort leuke recepten aan je neus voorbij :'(

  1. Sabine Author says:

   150 graden moet ook lukken hoor! Wel even goed in de gaten houden hoe lang je de tomaatjes in de oven moet laten zitten.

 3. Elsbet | La Vie Pure says:

  Wat een handige tip!

 4. Thefoodiary says:

  Oh wauw, dit ga ik zeker uitproberen! Ik ben gek op gedroogde tomaatjes. Vooral door een salade en risotto. Ik ben wel benieuwd hoe je ze het beste kan bewaren?

  1. Sabine Author says:

   In een luchtdicht potje doen en olie erbij gieten tot ze onderstaan. Lekker de knoflookteentjes erbij doen. Eigenlijk zoals je ze in de winkel ook koopt dus!

 5. Jantine says:

  Mmm dat ziet er echt super lekker uit zeg. Ik vraag me inderdaad ook af hoe je dit goed kunt bewaren? Want dat zou natuurlijk ideaal zijn.

 6. Stephanie | Kookles Thuis says:

  Wat een rustgevend filmpje, Sabine. Ik word er helemaal ZEN van, haha! Nu kan koken ook wel heel rustgevend zijn.
  Wij maken ze ook zo, met een klein beetje oregano erop. Ik gebruik ook vaak tomaten uit de tuin hiervoor, dan zijn ze extra lekker. We eten ze met risotto, pesto en mozzarella.

 7. MySimplySpecial says:

  Wat handig! Dat ga ik ook eens proberen.

 8. Eline says:

  Wat een lekker rustgevend muziekje!

 9. Elisa says:

  Wat een fijn duidelijk filmpje.

 10. toetie says:

  super lekker, hoelang kun je ze bewaren en kun je ze ook inwecken?

 11. Sophie says:

  Ik wordt juist heel onrustig van dit ‘zen’ muziekje haha!! Verder vind ik de manier waarop je de video hebt bewerkt er professioneel uit zien maar vind ik het juist leuk om het ‘gelul’ bij de video te horen!!! Ieder zo zijn mening natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close