Sinds ik bij collegafoodie Laura het recept voor Stroopwafeltaart voorbij zag komen stond ‘ie al op mijn lijstje om klaar te maken. Op de een of andere manier verloor ik hem toch steeds uit het oog maar toen ik onlangs voor mijn verjaardag meerdere taarten moest maken, vond ik dat een stroopwafeltaart er wel goed tussen zou staan. En dus dook ik de keuken in met stroopwafels, banketbakkersroom, slagroom en nog veel meer fijne ingrediënten om een variant op deze taart kaar te maken. En ja, die viel ontzettend goed in de smaak. Ik ga hem snel nog een keer maken, maar dan kleiner en met meer karamel, helemaal voor ons twee.. Nom!
Wat heb je nodig?
Voor de banketbakkersroom:
- 350 milliliter melk
- 65 gram suiker
- 1 theelepel vanille-aroma
- 35 gram patentbloem
- 3 eidooiers
En verder:
- 9 grote stroopwafels
- 1 pakje ministroopwafels
- 40 gram ongezouten roomboter
- 500 milliliter slagroom
1. Vet een springvorm in met een beetje olie en snijd van de grote stroopwafels ongeveer 1/3 af. Zet de stroopwafels rechtop tegen de zijkanten van de springvorm.
2. Verkruimel de mini stroopwafels in een keukenmachine of breek ze in stukjes met je hand. Houd een deel van de gebroken stroopwafels apart, deze gebruik je straks als garnering.
3. Smelt de boter en voeg hier de verkruimelde stroopwafels aan toe. Schep de taartbodem in de springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Duw de taartbodem ook goed tegen de zijkanten van de springvorm, zo blijven de stroopwafels aan de zijkant ook goed staan. Zet de springvorm vervolgens in de koelkast.
4. Roer voor de banketbakkersroom in een kommetje de eidooiers met de bloem en de vanille-aroma tot een papje. Breng de melk aan de kook en voeg deze vervolgens beetje bij beetje toe aan het eipapje. Blijf goed kloppen met een garde om te voorkomen dat je scrambled egg krijgt.
5. Doe het mengsel terug in de pan en laat het een paar minuten zachtjes doorkoken. Voeg vervolgens de suiker toe en blijf de room doorroeren tot de suiker is opgelost en de banketbakkersroom klontvrij is.
6. Schenk de room in een kom en dek deze af met plasticfolie. Zet de banketbakkersroom in de koelkast tot deze volledig is afgekoeld.
7. Schep de helft van de banketbakkersroom in de springvorm en strijk glad met een lepel.
8. Klopt de slagroom stijf en roer de overige banketbakkersroom voorzichtig door de slagroom, zorg ervoor dat het luchtig blijft. Door de combinatie van slagroom en banketbakkersroom krijg je overigens Zwitserse room!
9. Schep de Zwitserse room bovenop de banketbakkersroom in de springvorm en strijk het geheel glad. Verdeel het restant van de stroopwafelkruimels over de taart.
Deze taart serveer je bij voorkeur vers en maak je liever niet een dag van te voren. Het maken van beide soorten room kan prima een dag van te voren, het daadwerkelijk in elkaar zetten van de taart kan pas op de dag zelf, de room zorgt er namelijk voor dat de stroopwafels slap en taai worden en dit is natuurlijk zonde.
Dat lijkt me heerlijk! Ik ben gek op goede stroopwafels!
Deze taart ziet er echt heerlijk uit!
Dit lijkt me echt goddelijk! Ik ben gek op stroopwafels namelijk.
Oef, deze kan ik niet negeren! Die ga ik absoluut een keertje proberen!
Dit ziet er echt heerlijk uit! Dit wil ik maken mmm
Zondag wordt die hier gemaakt!! Ben heel benieuwd hoe die gaat smaken!!
Oeh, heb deze ook eens gemaakt, inderdaad via de blog van Laura’s Bakery. Heel lekker!
Oh men.
Dit receptje heb ik meteen opgeslagen, mijn vader is immers gek van stroopwafels en jarig in augustus. Misschien moet ik hem maar eens verrassen met deze taart. Die zal hij alleszins niet verwachten.
Ik heb een hele tijd terug ook al eens een stroopwafeltaart gemaakt. Ik was altijd helemaal weg van die van de Hema, tijd om het zelf eens te proberen dacht ik. Ik heb hem naar een iets ander recept gemaakt, maar die was waarschijnlijk net zo goddelijk! ;d