Kip Tandoori zonder pakje

Worden jullie mijn zonder pakje-recepten al zat? Ik hoop het niet, want ik heb er nog steeds mega veel lol in namelijk. De euforie is hier iedere keer heel groot als ik de smaak van het pakje heb weten te krijgen zónder gebruik te maken van het pakje. Vandaag deel ik mijn recept voor kip tandoori zonder pakje, een echte favoriet onder de wereldgerechten begreep ik van jullie. Het leuke aan kip tandoori zelf maken is dat je volledig kunt bepalen wat er in gaat, zodat je een gezonde en smaakvolle maaltijd op tafel zet zonder onnodige toevoegingen.

Kip tandoori zelf maken (zonder pakje) klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt enorm mee. Het geheim zit hem in de juiste combinatie van kruiden en specerijen. Ik neem je stap voor stap mee, zodat jouw kip tandoori recept gegarandeerd een succes wordt.

De voordelen van kip tandoori zelf maken

Waarom zou je er eigenlijk voor kiezen om kip tandoori zelf te maken in plaats van een kant-en-klare mix? Het antwoord is simpel: smaak, controle en gezondheid. Bij een zelfgemaakt recept weet je precies wat je eet. Geen onnodige toevoegingen zoals te veel zout, suikers of kunstmatige kleurstoffen – alleen pure, eerlijke ingrediënten.

Daarnaast is zelf maken veel flexibeler. Houd je van pittig? Voeg een extra snufje cayennepeper toe. Liever iets milder? Gebruik dan iets minder kruiden of voeg wat extra yoghurt toe. Door zelf je kruidenmix samen te stellen, kun je het gerecht volledig aanpassen aan jouw smaak.

De kruidenmix voor kip tandoori zonder pakje

Om bij de smaak van het kip tandoori recept mét pakje in de buurt te komen heb ik behoorlijk wat gedroogde specerijen moeten gebruiken, maar ze zijn niet heel uniek of bijzonder; ik denk dat je de meeste wel in huis hebt. Ik gebruik een combinatie van kurkuma, komijn, korianderpoeder, paprikapoeder, gemberpoeder en garam masala.

Een andere belangrijke smaakmaker is yoghurt. Voor dit recept gebruik ik het liefst volle yoghurt, omdat die lekker romig is en perfect mengt met de kruiden. De yoghurt zorgt er niet alleen voor dat de kip heerlijk mals wordt, maar ook dat de marinade goed op het vlees blijft zitten tijdens het bakken.

Als finishing touch voeg je een klein beetje citroensap toe aan de marinade. Dit geeft een frisse twist en helpt de smaken nog beter samen te laten komen. Laat de kip minstens vier uur marineren – of nog beter, een hele nacht – zodat alle smaken goed in het vlees kunnen trekken.

Het beste kip tandoori recept: tips en trucs

Wil je jouw kip tandoori recept naar een hoger niveau tillen? Met deze tips maak je het nóg lekkerder:

  • Gebruik kippendijen.
    In tegenstelling tot kipfilet blijven kippendijen sappig en mals, zelfs na het bakken. Ze hebben een iets vollere smaak, wat perfect past bij de kruidige marinade.
  • Voeg een vleugje rooksmaak toe.
    Als je een barbecue gebruikt, voeg dan een stukje rookhout toe. Dit geeft de kip een extra authentieke smaak die doet denken aan een traditionele tandoor-oven.
  • Experimenteer met bijgerechten.

    Bij het kip tandoori recept mét pakje stoorde ik me aan de gigántische hoeveelheid Raita. Tim en ik hadden een saladekom vol met Raita, véél te veel. Ik heb het dus iets naar beneden geschroefd in mijn eigen recept. De Raita vind ik overigens wel onmisbaar bij dit Kip Tandoori recept. Mocht je echt niet van Raita houden dan zijn naanbrood, geroosterde groenten, een frisse tomatensalade of een simpele linzencurry ook goede alternatieven! 

Kip Tandoori zonder pakje

Dit kip tandoori recept proberen?

Dit recept voor kip tandoori zonder pakje is niet alleen ontzettend lekker, maar ook eenvoudig te maken. Dit kip tandoori recept laat zien dat je geen pakjes of zakjes nodig hebt om iets heerlijks op tafel te zetten. Het kost misschien iets meer tijd dan een kant-en-klare mix, maar die tijd is het dubbel en dwars waard. Ga zelf aan de slag en ontdek hoe makkelijk én lekker het is om kip tandoori zelf te maken. Je zult versteld staan van het resultaat!

Houd je van kip recepten? Bekijk dan snel deze pagina vol met heerlijke kip recepten.

4.72 van 7 stemmen

Kip Tandoori zonder pakje

Porties4 personen*
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Waar te bewaren afgedekt in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Ingrediënten

Rijst:

  • 350 g basmati-rijst
  • 1 laurierblaadje

Gekruide kip:

  • 400 g kipdijfilet
  • 2 el neutrale olie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 el sojasaus
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • snuf cayennepeper

Saus:

  • 50 ml water
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl korianderpoeder
  • snuf cayennepeper
  • 125 g crème fraîche

Raita:

  • 100 g wortel - julienne
  • 1/2 komkommer - geraspt en uitgelekt
  • 150 ml magere yoghurt
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl gedroogde peterselie
  • peper en zout

Instructies

  • Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe het laurierblaadje bij het kookwater in de pan zodat de smaak in de rijst kan trekken tijdens het koken. Giet de rijst na het koken goed af en stoom het eventueel nog een beetje droog.
  • Snijd de kip in blokjes en doe hier alle andere ingrediënten bij. Schep het geheel goed om zodat de kip voorzien is van een laagje marinade.
  • Verhit een droge wok op het vuur en bak hierin de kip tot deze gaar is.
  • Maak ondertussen de Raita door alle ingrediënten in een kommetje om te scheppen. Zorg ervoor dat de komkommer goed is uitgelekt of zelfs uitgeknepen zodat de Raita niet te nat wordt.
  • Voeg zodra de kip gaar is alle ingrediënten voor de saus aan het vlees toe. Roer goed door tot een egale saus en verwarm het geheel nog even 2 minuten door.
  • Schep de rijst in diepe borden en verdeel de Kip Tandoori en de Raita over de borden.

Notities

*3 personen als je grote eters aan tafel hebt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kip tandoori zelf maken
kip tandoori zelf maken

Join the Conversation

  1. yes! hier wachtte ik zolang op.
    heb je toevallig ook een recept van de rijst die meegeleverd wordt? dat is namelijk 1 van de redenen waarom ik het pakje zo graag eet, haha!

    1. Sabine Author says:

      De rijst is niet zo heel veel bijzonders. Als je een laurierblaadje meekookt, zoals ook in het recept staat, kom je al heel erg bij de smaak in de buurt!

  2. Ohhhh deze was vroeger favo hier in huis toen zat er nog geen raita bij dus zolang is dat al geleden dat wij dit soort pakjes aten. Deze versie ga ik wel proberen kijken of die net zo bevalt als de burrito’s

    1. Haha Inge, mijn eerste reactie was : Raita?? huh??

      1. Sabine Author says:

        Hahaha, ik herken het! Toen ik voor het eerst in jaren het pakje weer eens kocht dat ik ook huh?! Vroeger zat dat er inderdaad nog niet bij.

  3. Marjon says:

    Hoi Sabine, dankjewel voor dit recept, man en ik zijn er dol op, de kinderen iets minder ;-). Die zijn wel weer dol op het de Knorr taco’s en dan vooral die rode saus… Kun je daar ook eens naar kijken? Hoe maak ik die rode saus net zo lekker (of lekkerder) als Knorr?

    1. Sabine Author says:

      Die staat nog op mijn lijstje om te maken dus dat ga ik zeker nog doen!

    2. Gisteren gegeten en het was heerlijk, bij de raita had ik voor de maaltijd zoiets van mmmm…… geen idee of ik dit er volgende keer bij ga maken maar eerlijk het is echt van toegevoegde waarde.
      Volgende keer doe ik er nog rode paprika door dan is het helemaal echt ;-)

      1. Sabine Author says:

        Paprika lijkt me inderdaad ook echt een hele goede toevoeging voor de raita!

  4. Bedankt voor dit toprecept! We hebben heerlijk gegeten, de pan was he-le-maal leeg :-D

  5. Grietje says:

    Dit is zoooooo lekker!!! Mijn guilty plesure blijft de kip tandoori uit ’t pakje… Maar dit is zooveel beter!! Dank je wel, super blij mee

  6. Oooh heerlijk! Dit was mijn favoriete pakje, al heel lang niet gegeten want pakjes eet ik inmiddels niet meer!
    Als je de rijst in een rijstroker kookt, giet je deze niet af. Dan alsnog laurier erbij doen?
    En als ik dit met 3 hongerige mannen eet, dan alles verdubbelen? Liefs!

    1. Sabine Author says:

      Ja, je kunt gewoon de rijst met de laurier in de rijstkoker maken. Alleen even het laurierblaadje eruit vissen op het laatst. Als je het recept verdubbelt hou je waarschijnlijk wel wat over, maar dat is lekker als lunch de volgende dag haha. In de receptenbox kun je zelf je porties aanpassen, de ingrediënten veranderen dan automatisch mee.

  7. Yvonne says:

    Geweldig recept!
    Nu 2x gemaakt en schoon op.
    Ik kook er sperziebonen bij en laat de raita achterwege.
    Super lekker!

  8. Erg lekker en fijn recept!! Bij is de smaak nog een beetje flauw, heb je hier tips voor? Zoals bijv meer knoflook of cayennepeper?
    Dank je wel vast!

    1. Sabine Author says:

      Ja, meer van alle gedroogde specerijen toevoegen gaat voor meer smaak zorgen.

4.72 from 7 votes (7 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close