Zachte bolletjes

Al eerder vertelde ik dat ik brood maken erg leuk vind om te doen. Ik besloot het mezelf eens wat moeilijker te maken en te proberen om zachte bolletjes te maken. Zoals je ze ook in de winkel of bij de bakker koopt. Dit recept is voor ongeveer 30 kleine of 15 grote bollen, de laatste zou je kunnen vergelijken met die uit de supermarkt. Natuurlijk kun je de bolletjes zo groot of klein maken als ze zelf wilt.
Het is een recept dat je niet even snel maakt, de meeste tijd gaat zitten in het rijzen van het deeg, houd daar rekening mee.

Wat heb je nodig?

  • 800 gram bloem + extra wanneer je gaat kneden (het kan variëren, het kan zijn dat je wat meer bloem nodig hebt)
  • 4 zakjes gedroogde gist
  • 3 eieren
  • 2 theelepels zout
  • 50 gram suiker
  • 120 gram boter
  • 60 ml warm water
  • 350 ml warme melk

DSC_0422

Hoe ga je te werk?

1. Doe het warme water in een klein kommetje en strooi de gist erover. Laat het een minuut of 5 staan, tot je bubbeltjes ziet.

2. In een grote kom meng je met een garde de melk, boter, suiker, zout en 2 eieren door elkaar. Gebruik hiervoor echte een grote kom, want later maak je hier het hele deeg in. Klop nu ook het gistmengsel erdoor.

3. Voeg de bloem beetje bij beetje bij het mengsel (gebruik bijvoorbeeld een opscheplepel) en meng het met een spatel. Als je alle bloem hebt toegevoegd, moet je een zacht, kleverig deeg hebben. Is jouw deeg nog erg dun? Voeg dan nog wat bloem toe, doe dit wel voorzichtig en beetje bij beetje. Is jouw deeg behoorlijk stevig? Dan kun je wat warme melk toevoegen.

4. Nu ga je kneden. Bestuif je aanrecht met bloem, neem ook je handen mee (dan plakt het deeg wat minder) en stort je deeg op het aanrecht. Het is belangrijk dat je het deeg goed stevig kneed, zo’n 10 minuten. Trek het deeg uit elkaar, rol het weer aan elkaar, breng het goed in beweging.

5. Dan vet je een kom in (je kunt best de kom gebruiken waarin je net alles hebt gemengd) en leg je hier je geknede deeg in. Smeer ook de bovenkant een beetje in met boter, dan vormt er geen korstje op het deeg. Dek de kom af met huishoudfolie en/of een theedoek en zet de kom op een warme plaats en laat het ongeveer een uur rijzen. Het deeg moet twee keer zo groot geworden zijn.

6. Vet twee ovenschalen in. Ik gebruikte de schalen die ik ook gebruik voor bijvoorbeeld een grote lasagne. Heb je geen grote ovenschalen, maar wel een paar kleinere, gebruik dan meer van de kleinere schalen. Je komt er bij de volgende stap vanzelf achter of je meer ruimte en/of ovenschalen nodig hebt of niet.

7. Haal het deeg uit de kom en rol 3 strengen van het deeg. Wil je 30 kleinere bolletjes, verdeel elke streng dan in 10 stukjes. Wil je 15 grote bollen, verdeel dan elke streng in 5 stukken. Je kunt het deeg makkelijk snijden met een pizzames.

8. Vorm met je handen bolletjes van de deegstukken en verdeel ze over de ovenschalen. Leg ze niet te dicht tegen elkaar, geef ze de ruimte. De bollen gaan nog rijzen en zullen uiteindelijk tegen elkaar aan bakken (dat is de bedoeling).

9. Bedek de ovenschalen weer met huishoudfolie en/of een theedoek en zet ze op een warme plek. Laat het deeg nu ongeveer een uur en een kwartier rijzen. Verwarm je oven voor op 190°C.

10. Tijd voor de oven! Klop het overgebleven eitje los en bestrijk de bolletjes hiermee. Bak de bollen in het midden van de oven (als je twee rekken gebruikt, 1 rek op 1/3e van de oven, andere op 2/3e). Na ongeveer 20 minuten zijn de bolletjes goudbruin en klaar! Heb je meerdere rekken in de oven, wissel dan halverwege de bovenste en onderste om, zodat ze allemaal mooi kleuren. Mochten je broodjes nog wat bleekjes zien, bak ze dan nog wat langer en houd ze goed in de gaten.

Laat de bollen een kwartiertje afkoelen, op een taartrooster bijvoorbeeld, voor je ze eet of opdient.

Je kunt de broodjes direct na het bakken aan de bovenkant insmeren met een beetje boter, op deze manier gaan ze mooi glanzen en wordt de ‘korst’ zacht.

DSC_0413

 

Join the Conversation

  1. Sanne says:

    Leuk, dat wil ik wel eens een keer uitproberen. Wel jammer dat je geen foto’s hebt gemaakt van de tussenstappen.

    1. Marita says:

      Precies mijn gedachten!
      Had ook graag wat foto’s van de tussenstappen gezien.
      Maar ze zien er erg lekker uit en mocht je niet beter weten, dan zou je denken dat ze uit de supermakt of van de bakker komen! Goed gedaan dus!
      En vooral dat stukje wat vaak tussen 2 broodjes zit… Mmmm

      1. Annebeth says:

        Dankje! :-)
        Bedankt ook voor de tip, ik zal er de volgende keer aan proberen te denken meer foto’s tussendoor te maken!

  2. Hester says:

    Ik wist niet dat je dit ook zelf kon maken! Leuk :D

  3. milou says:

    Leuk joh! Ik heb nog nooit zachte broodjes gemaakt! Wat is nou het ingrediënt dat er voor zorgt dat ze zacht blijven? En niet een harde korst krijgen?

    1. Annebeth says:

      Ik denk dat het hem in de verhouding van de ingrediënten zit, waardoor het broodje zacht blijft en geen harde korst vormt.
      Het is ontzettend leuk om te maken, zeker eens doen! :-)

    2. Mirella says:

      De boter die je na het bakken erop smeert zorgt ervoor dat de broodjes zacht worden

  4. Patricia says:

    Wat een leuk idee om eens zelf te maken!

  5. Nanda says:

    Deeg staat te rijzen, vraag me af of ik ze ook gewoon op een bakplaat kan maken ?

    1. Annebeth says:

      En, heb je het geprobeerd?
      Ik heb ze nog nooit op een bakplaat gemaakt, maar ik verwacht dat het wel kan.
      Het deeg is stevig genoeg, denk ik.
      Hoe zijn ze geworden, ik ben erg benieuwd!

  6. marijke says:

    echt super lekker de broodjes..helft van het recept gebruikt voor 12 stuks..je kunt ze makkelijk op een bakplaat maken!!..zelfde recept ook met spelt gemaakt, ook heerlijk

  7. Vandaag deze broodjes ook gemaakt maar ze bleven wat blekig en vooral: de korst is toch weer vrij hard. Ik zal vast iets fout hebben gedaan maar ik weet zo snel niet wat…

    1. Sabine Author says:

      Heb je ze direct na het bakken ingesmeerd met (gesmolten) roomboter? Dit zorgt er namelijk voor dat de korst van de broodjes weer zacht wordt.

      1. Eh nee. Staat ook niet in het recept :-)

      2. Sabine Author says:

        Je kunt dat in ieder geval eens proberen, vaak helpt dat wel om de bolletjes zacht te maken.

        Ik zal het ook even toevoegen aan het recept.

  8. Dank voor de tip, dus. Zal het volgende keer meteen proberen.

  9. amina says:

    jippieeeeee, het is me eindelijk gelukt om na tig recepten eindelijk met dit recept zachte
    broodjes te maken,
    super super super bedankt

    1. amina says:

      heerlijke zachte broodjes gegeten tijdens het vasten verbreken van de ramadan
      nogmaals heeeel veeeel dank, het is me eindelijk gelukt

  10. Davinia says:

    Ik ga dit recept proberen! Kan je de bolletjes ook invriezen?

  11. Petra says:

    zou er ook een lactose vrije versie zijn? Of eigenlijk een Melk vrije versie? Zou ik het water kunnen vervangen door helemaal water of zou de melk er voor zorgen dat de korst juist ook zacht wordt

  12. Desiree says:

    Ik heb het vandaag geprobeerd maar de de kleur wordt bij mij niet zo mooi als op de foto en de onderkant van de bolletjes die wel zo mooi gelukt waren, hadden een keiharde onderkant.

    Ik heb geen idee waar dat door zou kunnen komen, maar wil dat wel graag weten aangezien de andere helft van de bolletjes wel goed gelukt was (maar iets bleker dan die met de harde onderkant)….

    1. Sabine Author says:

      Dit kan tal van oorzaken hebben en het kan ook aan de oven. Heb je een elektrische oven of hetelucht? Heb je de bovenkant van de broodjes ingesmeerd met boter voordat ze de oven ingingen en daarna ook weer? Heb je alle broodjes in het midden van de oven gebakken of heb je met twee rekken gewerkt?

      1. Desiree says:

        Ik heb een hetelucht oven en ik heb met meerdere rekken gewerkt en zoals aangegeven op de helft van de tijd, de rekken gewisseld.
        Broodjes heb ik voordat ze de oven in gingen niet met boter ingesmeerd maar met ei zoals wordt aangegeven in het recept en direct zodra ze de oven uit kwamen, met boter ingesmeerd. De bovenkant was ook mooi zacht, maar van een deel van de bolletjes was dus de onderkant erg hard…

  13. Jolanda Bollen says:

    Ik heb nog nooit bolletjes in een ovenschaal gemaakt maar ben t nu aan t proberen. Heb wel de bloem vervangen door speltbloem ivm allergie dus
    ben zeer benieuwd hoe ze zullen worden. De hoeveelheid gist lijkt me erg veel daar ik normaal voor een heel brood ongeveer 11 gram gedroogde gist gebruik.
    Maar zodra ze klaar zijn zal ik proberen een foto te posten.

    Hartelijk dank voor t recept

    Groetjes Jolanda

  14. Leuk recept, echter er zijn zakjes gist van 11 gram en van 7 gram in omloop Welk gebruik jij?

    1. Sabine Author says:

      7 gram!

  15. Peter says:

    Bij mij werd het deeg te slap en zakten de broodjes in elkaar. Ik heb nu wat minder melk gebruikt, misschien gaat het beter. Ook vond ik de broodjes de eerste keer nogal slap van smaak, dus ik heb nu wat meer zout en suiker toegevoegd. De hoeveelheid gist heb ik gehalveerd, want die zou zichzelf toch moeten vermeerderen. Nog een tip: los wat suiker op in het warme water waar je de gist aan toevoegt. Suiker is voedsel voor het gist en dan schuimt het sneller.

  16. Sanne says:

    nou alle stappen gevolgd maar helaas wil mijn deeg niet rijzen :(

  17. Martha says:

    Ik heb dus alle stappen gevolg deeg was mooi gerezen maar de bollen werden tijdens het rijzen plat. En eenmaal in de oven zijn ze niet verder gaan rijzen en de smaak van de gist
    is erg overheersend.
    Sorry maar het is verre weg van jou getoonde plaatje.

  18. helma says:

    4 keer 7 gram is wel veel, ik gebruik voor een heel brood van 800 gram 6 gram gedroogde gist

    IK bak met hetzelfde recept voor mijn brood ook de bolletjes en gaat prima geen harde korsten, zowel wit, spelt, bruin als krentebollen.

  19. Drumles Den Haag says:

    Leuk! Ik maak vaak broodjes van alleen bloem, gist, water en zout. Maar ze worden altijd hard. Wel lekker, maar zachte broodjes is ook leuk! Er gaat wel een stuk meer in… :)

  20. Annet says:

    Ik heb 20 minuten staan kneden, maar het deeg bleef erg plakkerig. Hoort dat zo?

    1. Sabine Author says:

      Als het zo plakkerig is dat het onhandelbaar is zou ik tijdens het kneden wat extra bloem toevoegen.

  21. Judith says:

    Helaas volledig mislukt…. niet te eten, gist overheerst, vaste, zware broodjes…. lijken ook niet helemaal gaar, terwijl ze bijna 30minuten gebakken zijn….. lag misschien aan de gist? Want ze waren ook niet heel goed gerezen…. ik ga het een andere keer nog een keer proberen. Groet, Judith

  22. Joyce says:

    Zou graag de bolletjes wille maken. Wat is het gewicht van een zakje gist. Ik vind van 11gr in de winkel. Hoeveel gr wegen de 4zakjes die nodig zijn

    1. Sabine Author says:

      De zakjes die je in de winkel vindt hebben wij ook gebruikt :)

  23. Yvon Janssen says:

    Vandaag voor de tweede keer de heerlijke broodjes gebakken,omdat ik maar alleen met mijn man ben maak ik de halve hoeveelheid.
    Ze zijn werkelijk OVERHEERLIJK ik gebruikte eerst altijd de kant en klare broodmix maar al een tijdje ben ik op zoek naar een lekker recept,heb de niet kneden brood geprobeerd maar dat is het niet!
    Ik wil je heel erg bedanken..dit is en blijft mijn recept voor een ouderwets en eerlijk broodje
    Een lieve groet Yvon

    1. Sabine Author says:

      Ah, wat leuk om te horen! Dankjewel!

  24. serina says:

    hoi lekker recept maar kun je de broodjes in vriezen?
    en de korst word hard als ze wat langer liggen.

  25. Rem van Nuijsenburg says:

    Wat een idioot recept voor witte bolletjes. Het is ook meer brioche dan witbrood met al die boter (15%) en suiker (6,25%) en eieren.
    Oh en vier (4!) zakjes gist op 800 gram meel?
    Kortom, slecht recept, slecht uitgelegd en een afrader!

  26. Kyra Broekmeulen says:

    Ik heb het recept al is gemaakt erg lekker, maar ik vraag me af kun je het deeg ook de avond van te voren maken en de volgende dag afbakken?

    1. Nee, helaas niet. Het deeg blijft doorgaan met rijzen als je het laat rusten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close