Video: Turkse pide met gehakt

Ik ben al jaren gek op Turkse pide en laatst at ik het weer eens toen ik ging eten bij een Mediterraans restaurant. Het mocht van mij niet te lang meer duren voordat ik zelf met een recept aan de slag zou gaan en eindelijk heb ik nu dan zélf Turkse pide gemaakt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik met de vulling een beetje gefröbeld heb. Ik heb van te voren wat informatie en diverse (volgens mij heb ik er wel 20 gelezen) recepten opgezocht om te kijken wat een beetje de richtlijnen zijn en uiteindelijk heb ik daar mijn eigen pides van gefabriceerd. Of het echte authentieke Turkse pides zijn durf ik dus niet te zeggen maar ze waren in ieder geval verrukkelijk en dat is het allerbelangrijkst.


Klik hier als je de video niet kunt zien.

Wat heb je nodig? (4 stuks)

Voor het deeg:

 • 250 gram bloem
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 theelepels instant gist
 • ½ theelepel zout
 • 170 milliliter warm water
 • snuf suiker

Voor de vulling:

 • 300 gram rundergehakt
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 rode peper
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 3 eetlepels verse peterselie.

En verder:

 • 1 losgeklopt ei

1. Doe alle ingrediënten voor het deeg met uitzondering van het zout in een kom en kneed het geheel tot een soepel deeg. Dit kan met de keukenmachine maar ook met de hand uiteraard. Voeg halverwege het kneden het zout toe.

2. Vorm een bal van het deeg en doe deze in een kom. Dek de kom af en laat het deeg in 30 – 45 minuten in volume verdubbelen.

3. Maak ondertussen de vulling voor de pides. Snipper hiervoor de ui en hak de knoflook en rode peper fijn. Fruit dit in een koekenpan aan tot het goed begint te geuren en de ui glazig wordt.

4. Voeg de tomatenpuree en het komijnpoeder toe en bak dit even kort mee. Doe dan het gehakt in de pan en bak dit rul.

5. Hak de verse peterselie fijn en schep dit door het gehaktmengsel. Laat de pide-vulling volledig afkoelen.

6. Verwarm de oven voor op 200°C.

7. Kneed het pide-deeg nog even goed door en verdeel het in vier stukken. Rol ieder stuk uit tot een dunne ovalen plak en verdeel deze over een met bakpapier bekleedde bakplaat.

8. Schep in het midden van iedere plak deeg de gehaktvulling en spreid dit dun uit met een lepel. Zorg ervoor dat je langs de randen een centimeter ruimte overlaat.

9. Vouw de randen van het deeg naar binnen en smeer de bovenkant hiervan in met het losgeklopte ei.

10. Bak de pides in het midden van de oven in 10 – 15 minuten gaar.

Turkse pide

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Turkse pides met gehakt

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Ik kende dit nog helemaal niet, maar het lijkt me wel lekker!

 2. Cheese and Chinese says:

  Mmmm! Ik heb dit laatst voor het eerst gegeten en heb me toen ook al voorgenomen om dit zelf te maken! Zo lekker.

 3. Rachel Kromdijk says:

  ziet er onwijs smakelijk uit zeg! liefs

 4. Eva - eighty7 says:

  Ziet er lekker uit!!

 5. Karlijn says:

  Oh wat ziet dat er geweldig uit! Ik heb 3 jaar geleden in Turkije gestudeerd en we aten het vaak, heeeerlijk!
  Ik kan nu helaas niet meer zo goed tegen tarwe, maar ik ga binnenkort ook maar eens proberen om een glutenvrije/spelt variant te maken :)

 6. Laura - Dagelijkse hap says:

  Ik had hier echt nog nooit van gehoord, maar het lijkt me echt super lekker! :D

 7. Marijke says:

  Deze Turkse pide heb ik nu 2 keer gemaakt, maar wat vinden wij hem lekker. Een echte aanrader.

 8. patty says:

  hallo ik ga zelf al 20 jaar met een Turkse man .maar pide maak je met rauwe ingrediënten. gewoon gehakt met uit ,knoflook, punt paprika, zout ,peper, beetje paprika poeder, en saltja dat is een soort sausje. denk 1 of 2 eetlepel is genoeg dit kun je bij de Turkse winkel kopen maar alles moet je mengen in het gehakt en gewoon rauw op het deeg doen dan in de oven 15 of 20 min saltja gebruik je ook voor lahmacun maar met lahmacun doe je maydonaz bij Turkse peterselie geloof me is lekkerder dus nooit gehakt bakken

  1. Sabine Author says:

   Bedankt voor je tips! Het mooie aan koken is dat er geen regels zijn en er alle ruimte is om zelf smaken te gebruiken die je lekker vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close