Om te beginnen ben ik al dol op de Japanse keuken met sushi als absoluut hoogtepunt, maar als ik dan voor een ander gerecht moet kiezen, kies ik al gauw voor iets met Teriyakisaus. Ik hou van die sticky, zoet/bittere saus die perfect samengaat met een stukje malse kip of verse vis. Mijn favoriet blijft Zalm Teriyaki, maar laatst probeerde ik eens Kabeljauw Teriyaki te maken. Ook een groot succes en heel makkelijk om te maken. Tijd om het recept eens met jullie te delen.
Wat heb je nodig? (2 stuks)
- 2 moten kabeljauw
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels mirin
Voor de teriyakisaus:
- 2 eetlepels bloemenhoning
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels mirin
- 2 eetlepels sake
1. Meng de sojasaus met de donkerbruine basterdsuiker en de mirin. Leg hier de kabeljauw in en laat de vis een paar uur in de koelkast marineren.
2. Verhit een klein beetje olie (sesam- of pinda is het lekkerst) in een koekenpan en leg de vis hierin.
3. Meng alle ingrediënten voor de teriyakisaus met elkaar.
4. Draai het vuur laag en bak de vis langzaam gaar. Schep continu een beetje van de teriyakisaus over de vis zodat deze ervan doordrenkt raakt.
5. Haal de vis wanneer deze gaar is uit de pan en schenk het restant van de saus in de pan, laat deze een beetje indikken en serveer de saus apart bij de vis.
Deze Kabeljauw Teriyaki gaat heel goed samen met Udonnoedels, maar ook met diverse rijstgerechten.
Oeeeh dat klinkt echt heel lekker! Sinds het broodje chicken teriyaki bij de Subway ben ik gek op teriyaki! En ook nog zo makkelijk. Wat ik eigenlijk mirin en waar kun je het kopen?
Mirin is een zoete rijstwijn met een laag alcoholpercentage. De Albert Heijn verkoopt het (het staat bij de sushibenodigdheden). Mocht je geen Mirin kunnen vinden dan kun je ook droge sherry gebruiken als vervanger.
Dat ziet er goed uit, ik vind teriyaki erg lekker.
Ik wil deze maken met de zalm, maar wat doe ik dan met de marinade?
Het recept veranderd verder niet als je andere vis gebruikt.
Ben net als jij Sabine groot liefhebber van kabeljauw en Oosters eten. We hebben dit gisteren gegeten met Udon noedels. Die heb ik op smaak gebracht met een deel van de teriyakisaus en wat rode peper, knoflook en verse gember. Natuurlijk ook wat koriander erover.Echt ongelofelijk lekker.
Ga dit zeker nog vaak maken. Dankjewel.
Maria v D