Spaghetti burrata met doperwtjes, dat is nou echt zo’n gerecht waar je me (bijna) wakker voor mag maken. Sowieso ben ik DOL op burrata, ik voeg het ’t liefst toe aan ieder pastagerecht en aan iedere salade.
Dit spaghetti recept is gebaseerd op de TikTok pasta met Boursin en kalamata olijven, een hele eenvoudige manier van pasta bereiden. De oven doet namelijk het meeste werk en de pasta schep je op het laatste moment door de saus. Kan echt iedereen maken en het is ook nog eens snel klaar. Vind ik dus ideaal voor een doordeweekse dag.
Door de burrata de laatste minuten van de baktijd toe te voegen, maak je in een handomdraai een heerlijk romige saus. En ja, dat vond ik ook een beetje spannend, maar geloof mij: het is zeer de moeite waard.
Burrata in pasta
Burrata voeg je vaak pas op het laatste moment aan een gerecht toe. Op die manier komt de kaas natuurlijk ook het beste tot zijn recht. De stevige buitenkant zorgt ervoor dat de romige stracciatella aan de binnenkant nog verpakt blijft, tot het moment dat je de kaas open snijdt.
Het effect van een burrata opensnijden is altijd hetzelfde als een zachte eidooier insnijden vind ik. Zó heerlijk hoe de bijna saus-achtige binnenkant er dan uitloopt. Yummm.
Daardoor is burrata eigenlijk een heel veelzijdige kaas. In principe kun je het ten alle tijden gebruiken als alternatief voor buffelmozzarella. Let wel op dat burrata een veel verfijndere kaas is met een meer aanwezige smaak. Het is niet een kaassoort dat je door en door moet willen verwarmen, dan gaat echt het ‘exclusieve’ karakter verloren. Dat is zonde van de kaas én zonde van je geld, want burrata is niet de meest budgetproof kaas.
Burrata in pasta is voor mij niet nieuw, ik heb al veel vaker een recept met beide ingrediënten gemaakt gemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar deze Orzo met burrata en krokante parmaham en Spaghetti met spinaziepesto en burrata. Beide echte hitnummers en qua smaak weer totaal verschillend. Zo zie je maar dat je vergelijkbare ingrediënten compleet andere gerechten kunt maken.
Onderstaande spaghetti burrata is wel weer wat anders; ik verwerk de burrata namelijk net op een andere manier dan ik normaal zou doen.
Burrata spaghetti
In plaats van de burrata pas achteraf toe te voegen aan het gerecht, heb ik de kaas nu de laatste 5 minuten van de baktijd in de oven mee laten verwarmen. Hierdoor smelt de burrata lichtjes en kun je de kaas, samen met de doperwtjes en tomaatjes prakken tot een zálige roomsaus.
Toegegeven: ik was een beetje ‘zenuwachtig’ voor deze bereidingswijze. Burrata is zo’n verfijnd product, zou het niet zonde zijn om dit te verwarmen? Moet ik de kaas niet gewoon als bol breken op het complete gerecht?
Maar geloof mij: ik heb er geen seconde spijt van gehad. Juist die roomvulling van de burrata zorgt in combinatie met de tomaatjes voor een waanzinnig lekkere saus. De smaak van de burrata blijft compleet overeind en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.
Ik maakte zelf Burrata spaghetti omdat deze pastasoort ervoor zorgt dat de saus lekker aan de pasta blijft plakken. Als je goed naar onderstaande foto kijkt zie je het ook: ieder sliertje spaghetti is voorzien van een laagje burrata. Zalig.
Waar koop je burrata?
Als ik burrata in een recept gebruik, koop ik meestal de Burrata van Zanetti. Van dit merk is bij Albert Heijn ook een variant met truffel te koop, ook een enórme aanrader. Zeker ook voor het onderstaande recept en al helemaal als je het maakt in de wintermaanden. Het gerecht krijgt er een wat meer aardse smaak van en dat past er prima bij!
Moet je natuurlijk wel fan zijn van truffel, want dat proef je écht wel in die specifieke burrata.
Ook handig voor dit recept is om alleen stracciatella te kopen. Dit is de romige binnenkant van burrata, maar dan dus zonder de stevigere buitenkant. Ook dit vind je in het assortiment van Zanetti bij AH. De stracciatella kun je op dezelfde manier verwerken, volgens onderstaand recept.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Burrata spaghetti
Benodigdheden
- ovenschaal van 20x30cm
Ingrediënten
- 200 g cherrytomaatjes – gehalveerd
- 2 teentjes knoflook – gepeld en geplet
- 200 g doperwtjes – diepvries
- 2 el olijfolie
- 200 g spaghetti
- 1 bol burrata
- 10 g basilicum
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃.
- Verdeel de cherrytomaatjes, knoflook en doperwtjes over de ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en schuif voor 25 minuten in de oven.
- Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking gaar.
- Voeg de laatste 5 minuten van de kooktijd de burrata en basilicum aan de tomaatjes in de ovenschaal toe.
- Giet de spaghetti af maar laat een beetje kookvocht achter.
- Prak de cherrytomaatjes samen met de burrata fijn.
- Schep de spaghetti bij de groenten in de ovenschaal en roer goed door. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe om de pasta extra smeuïg te krijgen.
- Breng de pasta op smaak met peper en zout.