Sate Lilit (kipsaté op citroengras)

Járen geleden waren we op vakantie naar Bali en daar kregen we voor het eerst te maken met echte Indonesische saté. Mijn ouders hadden ons daar al lekker over gemaakt, die waren al vaker op Bali geweest en het stelde zéker niet teleur. Bij één restaurantje kregen we op een gegeven moment Saté Lilit. Toen wist ik nog niet dat het zo heette, maar wist ik alleen dat het een mengseltje van kipgehakt was dat om een stengel citroengras werd gekneed. Waarom het zó lang heeft geduurd voordat ik zelf een recept maakte weet ik ook niet, maar hier is dan eindelijk mijn variant.

Laat ik vooropstellen dat ik het vast niet volgens de authentieke manier bereid. Zo moet de hoeveelheid vlees per stengel citroengras eigenlijk veel minder zijn maar heel eerlijk, ik zag het niet zo zitten om 10+ stengels citroengras te moeten kopen. Dus ik heb de hoeveelheid vlees per stengel citroengras wat uitgebreid en daardoor maak je met dit recept 8 grote sateetjes.

Technisch gezien is Sate Lilit overigens de overkoepelende naam voor het soort saté. Je kunt het maken met kipgehakt zoals ik heb gedaan, maar ook met makreel, rundvlees, varkensvlees of zo heel soms zelfs schildpadvlees. Kenmerkend zijn in ieder geval de toevoeging van kokos en een pepertje aan het vlees. Mocht je kinderen hebben die mee eten dan kun je de peper ook prima achterwege laten.

Mocht je een sausje willen eten bij de Saté Lilit dan kan ik je deze pindadip van harte aanbevelen. Heel lekker is die erbij!

Sate lilit

5 van 2 stemmen

Saté Lilit

Saté Lilit at ik voor het eerst tijdens een vakantie op Bali. In plaats van satéprikkers worden er stengels citroengras gebruikt waaromheen het vlees wordt gekneed. Ik maakte zelf sate lilit van kipgehakt.
Porties8 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

  • 600 g kipgehakt
  • 100 g geraspte kokos
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 sjalot - gesnipperd
  • 1 ei
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 rode peper of 1 tl sambal oelek
  • 8 stengels citroengras

Instructies

  • Doe alle ingrediënten met uitzondering van het citroengras in een kom en kneed het geheel even goed door.
  • Neem een stengel citroengras en een handje van het kipgehakt en kneed het gehakt stevig om de stengel citroengras. Druk goed aan om ervoor te zorgen dat het vlees niet van het citroengras afglijdt.
  • Grill de saté lilit in een grillpan of op de barbecue in ong. 15 minuten helemaal gaar.
Gang: bijgerecht
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: barbecue, bbq, indonesisch, kipgehakt, kipsate, sate, sate lilit, vlees

Heb je zin in meer Aziatisch eten? Bekijk dan alle Aziatische recepten.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Sate lilit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close