Stampotten maar zeker ook stoofvlees horen gewoon bij het najaar. Stoofvlees vind ik daarnaast ook iets wat je prima op tafel kunt zetten met de Kerst. Hoe lekker is het om dit gerecht te combineren met heerlijke purees en groenten? Ultiem comfortfood tijdens Kerst, heerlijk. Het fijne aan dit gerecht is dat je het een dag van te voren al kunt klaarmaken. Sterker nog, ik kan je dat alleen maar van harte aanbevelen want daar wordt de smaak alleen maar beter van. Zo bespaar je jezelf een hoop tijd in de keuken op de dag waarop je dit diner gaat serveren. Tijd die je met je familie kunt doorbrengen want dat is eigenlijk waar het allemaal om draait met Kerst toch? Dit Trappistenstoofvlees wordt zoals de naam al doet vermoeden gemaakt met bier. Echter merk je van de alcohol in dit gerecht helemaal niets meer. Het vlees staat natuurlijk uren te sudderen dus ook als zwangere (hoi!) of kind kun je dit gerecht wat mij betreft prima eten.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Trappistenstoofvlees met cantharellen
Ingrediënten
- 600 gram sukadelappen in grove stukken
- 4 uien in halve ringen
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 eetlepel azijn
- 1 flesje donker trappistenbier
- 400 milliliter vleesfond
- 1 snee brood ingesmeerd met mosterd
- 100 gram gemengde paddenstoelen
- 3 eetlepels zilveruitjes
- peper en zout
Instructies
- Laat een klontje boter in een braadpan smelten. Bak hierin het vlees rondom bruin en schep het daarna uit de pan.
- Doe de uien bij het overgebleven vet en vocht in de pan. Voeg vervolgens de kruidnagels en laurierblaadjes toe en stoof de uien tot ze zachter worden.
- Zodra de uien zachter zijn mag het vlees weer in de pan. Doe hier het azijn en het trappistenbier bij en laat dit een paar minuten koken tot de ergste alcohollucht is verdampt. Voeg daarna de vleesfond toe en breng de saus aan de kook. Draai het vuur laag en laat het vlees drie uur met de deksel op de pan stoven.
- Leg na een uur stoven de besmeerde boterham met de mosterdkant naar beneden in de pan. Doe de deksel weer op de pan.
- Roer na een uur het brood door het stoofvlees. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en voeg ze samen met de zilveruitjes toe aan het stoofvlees. Laat het vlees het laatste uur met de deksel half op de pan volledig gaar stoven.
Hallo,
Zou je dit recept ook in de slowcooker kunnen maken? Zo ja, heb je tips voor mij?
Groetjes Manon
Ja hoor, zeker. Iets minder vocht gebruiken en het vlees zo’n 6 uur op lage temperatuur laten garen. Het laatste uur doe je dan de paddenstoelen, het brood en de zilveruitjes in de pot.
Ik ben echt GEK op stoofpot dus dit recept zal mij zeker smaken! ik sla deze snel op