Die Rutger pompt de kookboeken er ook maar uit alsof het niets is. Heb ik het in mijn hoofd nog zo zitten alsof hij recentelijk de Bakbijbel lanceerde, is daar nu zijn nieuwste boek alweer: Masterclass Cakes. Het boek van Rutger plofte een paar weken geleden op mijn mat en via Instagram liet ik jullie kiezen uit twee recepten: Cake met roos & framboos of Plaatcake met bosvruchten. Hoewel de meningen verdeeld waren kozen jullie met een geringe voorsprong voor de plaatcake en dit recept deel ik vandaag met je. Ik ben zelf dol op het maken van cakes, niet in de laatste plaats vanwege de heerlijke geur in de keuken tijdens het bakken, en deze cake was ook echt een hit. Lekker fris door de limoen, fruitig door het rode fruit en dan die krokante kruimellaag bovenop, och…
In Masterclass Cakes laat Rutger van den Broek aan de hand van 40 recepten zien dat je met cake oneindig kunt variëren. Met het winnen van de eerste editie van ‘Heel Holland bakt’, diverse bestsellers – waaronder Bakbijbel en Koekjesbijbel – en zijn veelgelezen bakblog RutgerBakt.nl mag hij zichzelf gerust master van het bakken noemen. Dit keer geeft Rutger zijn meest favoriete cakerecepten prijs: van tijdloze klassiekers als bitterkoekjescake en marmercake tot fruitige recepten als frisse citroencake en olijfoliecake met mandarijn. Probeer ook zeker eens de gembercake met honing of de stroopwafeltulband. Masterclass Cakes biedt voor ieder wat wils!
Aan deze bovenstaande beschrijving heb ik eigenlijk niets meer toe te voegen, het boek staat vol met cake-recepten en ik kan daar zelf alleen maar blij van worden.
Wat ik echt heel knap vind is dat Rutger het boek heel leuk en vlot heeft weten te houden, ondanks dat het slechts één onderwerp belicht. Ik weet zelf hoe moeilijk dit is, tijdens het maken van mijn Cheesecake-boek vond ik het ook een uitdaging om niet iedere taart er hetzelfde uit te laten zien. Rutger is er in ieder geval in geslaagd om dat zeker niet te doen. Van iedere foto begin ik bijna te kwijlen, zelfs van de leeggeschraapte beslagkom op pagina 21.
Naast verschillende fingerlicking recepten (hallo appel-speculaascake en mokkarol), deelt Rutger ook nog wat praktische tips met je. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je cake droog wordt of scheurt in de oven?
Kortom: praktisch en leuk kookboek voor liefhebbers van cake bakken. Mocht je eens af willen stappen van jouw traditionele cakerecept, dan kun je met de 40 recepten uit Masterclass Cakes vast uit de voeten.
Masterclass Cakes is voor €16,99 onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Plaatcake met bosvruchten van Rutger
Ingrediënten
Voor de kruimellaag:
- 135 gr bloem
- 90 gr witte basterdsuiker
- snuf zout
- 90 gr boter - koud
Voor het cakebeslag:
- 200 gr boter - op kamertemperatuur
- 200 gr witte basterdsuiker
- rasp van 1 limoen
- 1 tl vanille extract
- 1/4 tl zout
- 4 eieren - op kamertemperatuur
- 75 gr zure room
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 300 gr rood fruit - diepvries
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een braadslee of bakvorm van ongeveer 23x30 cm met bakpapier.
- Doe alle ingrediënten voor de kruimellaag bij elkaar in een kom en kneed dit met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Zet het kruimeldeeg in de koelkast.
- Maak het cakebeslag door de boter, witte basterdsuiker, limoenrasp en het vanille-extract in een kom romig te kloppen.
- Voeg vervolgens één voor een de eieren toe en wacht met het toevoegen van het volgende ei tot de vorige is opgenomen.
- Doe vervolgens het zout, bloem en bakpoeder in de kom en spatel het geheel tot een egaal cakebeslag.
- Voeg de zure room toe en roer deze nog door het cakebeslag.
- Stort het cakebeslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Verdeel het rode fruit over de bovenkant van het beslag.
- Strooi het kruimeldeeg over het beslag en fruit in de bakvorm en bak de cake in het midden van de oven in 50-60 minuten gaar.
- Bestuif de cake voor het serveren lichtjes met poedersuiker.
Hoeveel zure room mag er in het beslag? Het klinkt heerlijk, dus zou hem graag willen bakken binnenkort!
Oh my, wat een heerlijke plaatcake! Gisteren gemaakt en ontzettend goed gelukt. Omdat ik al een tijdje baking-soda heb staan en deze wat vaker wil gebruiken heb ik dat ook voor dit recept gebruikt ter vervanging van het bakpoeder. Omdat er een zuur ingrediënt in het recept zit (de zure room) leek me dat dat wel moest lukken. Omdat de werking van bakpoeder en baking-soda niet hetzelfde is heb ik van de hoeveelheid die voor het bakpoeder staat aangegeven maar 1/3e deel voor de baking-soda gebruikt, met een prima resultaat.
En omdat ik nog een restje creme-fraiche had staan vroeg ik me af of ik dat ter vervanging van de zure room kon gebruiken. Nazoeken op internet leerde mij dat het enige verschil tussen die 2 is dat zure room wat minder vet is. Dus gedaan en goed gelukt. Ik ga deze nog vaker maken.
Goede aanpassingen heb je gedaan! Crème fraîche is een prima vervanger voor zure room wanneer je het gebruikt in warme gerechten. Zelf gebruik ik voor koude gerechten vaak zure room; voor warm crème fraîche.
Ziet er heeeeeeeeeerlijk uit…en dan met een grote kwak slagroom.
Een vraag…hoe hoog moet de bakvorm zijn?
Smiles…Janne
Ik zou minimaal 3/4 centimeter aanhouden. Afhankelijk van het formaat bakvorm dat je verder gebruikt natuurlijk.
Hi Sabine…
Heb de goeie bakvorm aangeschaft en cake gemaakt…het was inderdaad heeeeeerlijk.
Nu heb ik nog een vraag…in de video zeg je dat je de oven op 175 graden hete lucht zet maar Rutger bakt altijd met boven/onder ovenverwarming. Welke is het…? Want dat scheelt 20 graden.
Smiles…Janne
Ik heb zelf de cake op hetelucht gebakken op 175 graden en zoals je ziet kwam ‘ie er perfect uit. Bij deze cake maakt het dus niet zoveel uit :)
Bewaar je deze cake in de koelkast of niet?