Geen feestje is compleet zonder een flinke schaal bittergarnituur. Van alle snacks die geserveerd kunnen worden op een feestje stuif ik het snelst af op bittergarnituur. Of andere gefrituurde snacks overigens, ik ben daar zó gek op. Krokant korstje, warme vulling… heerlijk vind ik het en verslavend. Bovendien is de toon wat gezelligheid betreft ook in no-time gezet wanneer de host met zo’n grote schaal geurende bitterballen, frikadelletjes, bamischijfjes en kipcorns binnen komt lopen, toch? Jullie weten inmiddels wel dat ik fan ben van hartig en ik moet me altijd inhouden om niet 10 bitterballen naar binnen te werken op een avond. Dit is helemaal het geval met de garnalenbitterballen die ik vandaag met je ga delen. Altijd als ik ergens garnalenkroketten op een menukaart zie staan kies ik daarvoor maar het is natuurlijk ook heel erg leuk om deze befaamde kroketjes in bitterbalformaat te maken. Net even iets anders maar minstens net zo lekker.
Top tip bij dit recept: begin een dag van tevoren met het maken van de ragout, deze moet namelijk een nacht in de koelkast opstijven.
Misschien nog even goed om te weten: voor dit recept heb ik de garnalenbitterballen gefrituurd in een frituurpan met een inhoud van 3 liter. Voor het bakvet heb ik gebruik gemaakt van Diamant Frituurolie, gemaakt van 100% plantaardige oliën waaronder de hoogste kwaliteit zonnebloemolie. Deze Frituurolie bevat minder verzadigd vet en heeft een neutrale geur.
In samenwerking met Diamant
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Garnalenbitterballen
Ingrediënten
Voor de ragout:
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 200 ml visbouillon
- 200 ml volle melk
- 2 blaadjes gelatine geweekt in koud water
- 50 ml slagroom
- 1 eidooier
- 200 gr Hollandse garnalen
- 1 tl mosterd
- paar druppels tabasco
- peper en zout
Paneerlaag:
- 3 eiwitten
- 1/2 el bloem
- 50 gr paneermeel
Instructies
- Smelt de boter in een pan en voeg hier de bloem aan toe. Bak de bloem 5 minuten op laag vuur mee en zorg ervoor dat hij niet bruin kleurt.
- Schenk vervolgens de visbouillon en melk in de pan. Roer goed door met een garde tot een dikke ragout ontstaat. Laat de ragout een paar minuutjes zachtjes pruttelen.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en roer deze door de warme ragout tot de gelatine volledig is opgelost.
- Klop de eidooier samen met de slagroom los en voeg ook dit toe aan de ragout.
- Roer tot slot de garnalen, mosterd en tabasco door de ragout. Breng de garnalenragout op smaak met peper en zout.
- Schenk de ragout in een ondiepe schaal, dek deze af met plasticfolie en laat de ragout een nacht in de koelkast opstijven.
- Maak de volgende dag je handen licht vochtig en vorm balletjes van de garnalenragout.
- Klop de eiwitten met de bloem op en doe de paneermeel in een schaaltje.
- Wentel de bitterballen door het ei-bloemmengsel en vervolgens door de paneermeel. Vorm de bitterballen na het paneren eventueel nog wat met je handen.
- Leg de garnalenbitterballen minimaal een uur in de vriezer zodat ze tijdens het frituren goed hun ronde vorm behouden.
- Verwarm de frituurpan met Diamant Frituurolie naar 175°C.
- Frituur de garnalenbitterballen in 5 - 6 minuten goudbruin en van binnen gaar.
Hey Sabine! Zijn deze bitterballen ook geschikt voor de oven? En zo niet, kun je dan een keer een recept maken voor oven-bitterballen? In onze kleine keuken is namelijk geen plek voor een frituurpan ;-)
Jaaa ik wil ook ovenbitterballen :)
En het liefst ook nog lactose, ui en knoflook vrij
Maar daar heb ik gelukkig al een paar trucjes op bedacht ;p
Nee, deze bitterballen kun je niet in de oven klaarmaken. Het is ook vrij lastig om dit zelf te maken, aangezien de snacks die normaal gesproken in de oven gaan al zijn voorgefrituurd om ervoor te zorgen dat ze in de oven wel krokant worden. Ik zal er eens mee puzzelen :)
Oh superlekker zien ze eruit. Leuk hapje voor de aankomende ramadan. Bedankt voor het delen!
Geweldig!! Ik ga dit zeker proberen. Maar kan ik de gelatine vervangen door iets anders?
Pectine of agar agar mischien?
Hi Sabine,
Mijn ragu wordt niet enorm dik maar blijft een soort dikke saus. Heb het lang laten opstaan en een half uur geroerd maar de substantie blijft hetzelfde. Wat doe ik niet goed?
Ben bezig met die lekkere grote frieten. Je krijgt de batatten nooit helemaal droog, en in de aardappel zit ook vocht. Dus heb ik halverwege de tijd gekeken of er vocht op de airfryer-bodem zat, even ’t ,mandje dr uit lichten,…JA dus. Heb ik dr uit gesommeerd. Was best wel een klein borrelglaasje vol. Zie net dat ik ze eigenlijk te groot heb gelaten. Dan zijn ze moeilijker om, om te gooien, dr zat natuurlijk ook weer veel te veel in ’t mandje.