Panzanella met feta en parmaham

Ik kreeg een kleine flashback toen ik deze Panzanella met feta en parmaham laatst maakte. Ruim een jaar geleden maakte ik namelijk deze Panzanella toen ik hoogzwanger was, in voorbereiding op mijn zwangerschapsverlof. Nu, ruim een jaar later dus, ben ik niet zwanger maar hebben we wel een aantal prachtige, haast zomerse, dagen achter de rug en dus vond ik het wel weer tijd worden voor een broodsalade. Tim had nog nooit Panzanella gegeten en was positief verrast toen hij thuis kwam. Hij is dol op de croutons die ik altijd in de koekenpan maak en toen hij erachter kwam dat deze salade om die croutons heen is gebouwd, kon hij zijn geluk niet op. In eerste instantie was het mijn idee om een Griekse Panzanella te maken en hoewel het er ergens wel vaagjes op lijkt, kwam ik er tijdens het koken achter dat ik geen komkommer meer in de koelkast had liggen en ik Parmaham moest opmaken. Uiteindelijk is het dus niet echt een Griekse broodsalade geworden maar dat is niet erg, lekker werd het namelijk alsnog. En oja, voor de OMF-kenners: de olijven zijn wel echt een aanwinst in deze salade. Hoewel ik echt niet van olijven hou, vond ik de kalamata-olijven hier wel veel smaak aan de salade geven en heb ik er dus zelfs een paar opgegeten. *schouderklopt*

Overigens aten wij deze panzanella als volledige maaltijd maar hij kan ook meer dan prima fungeren als bijgerecht. In dat geval is het recept hieronder prima voor 4 – 6 personen.

Panzanella met feta en parmaham

4 van 1 stem

Panzanella met feta en parmaham

Porties2 personen*

Ingrediënten

 • 1/2 ciabatta 125 gr
 • 3 tomaten
 • 1 rode paprika
 • 3 el kalamata olijven
 • 1 rode ui
 • 100 gr Feta
 • 75 gr parmaham
 • 2 el olijfolie
 • 2 el extra vergine olijfolie
 • 1 tl grof zeezout
 • 1 tl Italiaanse kruiden
 • zwarte peper
 • sap van 1/2 citroen

Instructies

 • Snijd de ciabatta in blokjes en voeg hier de normale olie en een snuf zout aan toe. Bak het brood in een droge koekenpan tot de buitenkant knapperig wordt maar de binnenkant nog lekker zacht is.
 • Snijd de tomaten grof, de rode paprika in reepjes en schaaf de rode ui in hele dunne plakjes.
 • Doe de groenten samen met de croutons, feta en olijven in een saladeschaal.
 • Voeg de extra vergine olijfolie toe, samen met de Italiaanse kruiden, het grove zout en de zwarte peper. Schep het geheel goed om en besprenkel met citroensap.
 • Verdeel vervolgens de Parmaham over de Panzanella.

Join the Conversation

 1. TanjaM says:

  Vanavond met gerookte kip gemaakt ipv parmaham en het was heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close