Panzanella met groene groenten

Ondanks dat we inmiddels alweer (bijna) in mei zitten kan het weer nog altijd verraderlijk zijn. Toch is het maar zelden voorgekomen dat ik op mijn verjaardag (5 mei) slecht weer heb gehad. Sterker nog, de keren dat we buiten hebben kunnen barbecuen kunnen we niet meer op twee handen tellen. En of het nou regent of de zon schijnt, in mei vind ik het tijd voor echte lentekleuren op mij bord. Met deze Panzanella met groene groenten zit je dan in ieder geval goed. Panzanalla is een Italiaanse broodsalade die vaak wordt gemaakt van restjes oud brood. Vaak wordt het op smaak gebracht met olijfolie en geserveerd met tomaat, knoflook en verse basilicum. Super simpel dus eigenlijk. Hoewel panzanalla te boek staat als voorgerecht is mijn variant met groene groenten meer een volledige salade te noemen. Eet hem bij de lunch of serveer hem bij het avondeten, ik weet zeker dat er van gesmuld wordt.

Met dit soort salades vind ik het altijd lastig om hoeveelheden in ingrediënten aan te geven. Zo ben ik bijvoorbeeld dol op doperwtjes en ben ik daar alles behalve zuinig mee geweest. Maar mocht je bijvoorbeeld totaal geen fan zijn van groene asperges dan mag je die wat mij betreft in principe ook wel weglaten. Zoals ik het hele tomaat-knoflook-basilicum-idee heb losgelaten, zo kun jij ook lekker variëren met deze panzanella. Maak hem gewoon zoals jij hem echt lekker vindt, dan weet ik zeker dat ‘ie nog vaak zat op tafel komt.

Panzanella met groene groenten

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Panzanella met groene groenten

No ratings yet

Panzanella met groene groenten

Porties4 personen (bijgerecht)

Ingrediënten

  • 100 gr ciabatta
  • 150 gr doperwten diepvries
  • 100 gr groene aspergetips
  • 100 gr tomaatjes gehalveerd
  • 1 handvol rucola
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 3 el fijngehakte verse basilicum
  • peper en zout
  • citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Scheur de ciabatta in stukken en verspreid deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel het brood met wat olijfolie en strooi er peper en zout overheen. Rooster de ciabatta in het midden van de oven ongeveer 10 minuten tot het brood lekker knapperig is.
  • Kook de doperwten en groene asperges tot ze gaar zijn. Laat ze vervolgens lichtjes afkoelen.
  • Doe de doperwtjes en groene asperges samen met de tomaatjes, de rucola en de ciabatta croutons in een kom.
  • Voeg extra vergine olijfolie en verse basilicum naar smaak aan de panzanella toe.
  • Serveer de panzanella op een grote schaal en besprenkel de salade met citroensap voor een frisse smaak. Breng hem desgewenst nog een beetje op smaak met peper en zout.

Join the Conversation

  1. Jaimyskitchen says:

    HEERLIJK!
    Ik houd van klassieke panzanella maar dit lijkt me een heerlijke variatie. Misschien ook lekker met witte balsamico

    1. Sabine Author says:

      Lijkt me een hele goede toevoeging ja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close