Custard taartjes met aardbei

Het is ongetwijfeld vloeken in de kerk, maar deze custard taartjes met aardbei zijn een variant op de Portugese pastèis de nata. Ik durf het alleen niet zo te noemen want ik weet hoe geniaal pastèis de nata is en hoe mensen er bereid voor zijn om in de rij te staan. Dat is iets dat ik zelf overigens ook heb gedaan toen ik in Lissabon was.

Maar goed, we hebben het nu niet over pastèis de nata maar over custard taartjes met aardbei. En die moet je eigenlijk wel maken, nu de aardbeien lekker zoet zijn. Het is een vrij bewerkelijk klusje om deze taartjes te maken, dus ik waarschuw je maar vast, maar dik de moeite waard.

aardbeientaartjes met vanille
custard taartjes met aardbeien

Vanille custard taartjes

Het bewerkelijke van de vanille custard taartjes zit ‘m vooral in alle handelingen die je moet doen. Ik ben hierbij ook volledig uitgegaan van het pastèis de nata recept dat ik eerder deelde, maar heb simpelweg een aantal ingrediënten verwisseld. Zo gebruik ik geen kaneel maar, uiteraard, vanille.

Taartbakjes maken
De eerste stap is het maken van de ’taartbakjes’ en dat doe je met bladerdeeg. Gebruik bij voorkeur een vel koelvers bladerdeeg. Rol dit over de breedte op en snijd het in plakken van 2 centimeter breed. Duw de plakjes deeg met je handen tot een cupje en leg deze in een muffinvorm.

Door het deeg eerst op te rollen en vervolgens in een bakjesvorm te duwen, krijg je tientallen super krokante laagjes. Heel lekker! Zorg er wel voor dat de onderkant van de bakjes niet te dik is, anders gaart dit namelijk niet goed in de oven en wordt het niet krokant.

Maak de cupjes bij voorkeur iets groter dan de muffinvormpjes. Het deeg zal in de oven namelijk iets krimpen.

Ik raad je aan om een siliconen muffinvorm te gebruiken, deze plakt namelijk niet waardoor je de taartjes na het bakken goed uit de vorm kunt halen. Heb je die niet, vet de vorm dan GOED, maar echt GOED in met gesmolten boter of gebruik losse muffinvormpjes die je in de bakvorm kunt plaatsen. Het zou zonde zijn als je de taartjes niet uit de vorm krijgt of het krokante korstje beschadigt.

Vanillekaramel
De vanillecustard heeft een vrij standaard recept van melk, vanille en maïzena, maar we mengen de custard met vanillekaramel in plaats van normale suiker. En dat is wat deze taartjes zo ongelofelijk lekker en speciaal maakt!

De vanillekaramel maak je door suiker en water in een steelpannetje te koken, tot het een lichtbruine kleur krijgt en de suiker gesmolten is. Tijdens het maken van de karamel voeg ik een vanillestokje en reepjes citroenschil toe. De karamel krijgt hierdoor geen zware, nootachtige karamelsmaak maar juist een hele frisse, lichte smaak vanillesmaak. Perfect voor de zomer dus!

Zoals ik al zei: het is een klusje om alle elementen voor deze custard taartjes te maken, maar als je zin hebt om een keer wat uitgebreider te bakken, is dit hèt recept dat je zou moeten maken. Neem er de tijd voor en je zult er geen spijt van krijgen.

custard taartjes
vanille custard taartjes

Aardbeientaartjes met vanille

Hoewel de aardbeientaartjes met vanille eruit zien alsof ze moeten opstijven in de koelkast, is dat niet het geval. Voor deze taartjes bak je de custard samen met de aardbeien namelijk in de taartbakjes. De custard krijgt hierdoor op bepaalde plekken een donkerbruin randje, maar dat is niet erg. Sterker nog, dat voegt alleen maar meer smaak toe aan de aardbeientaartjes.

Bak de taartjes in de oven tot het bladerdeeg lekker bruin is gekleurd. Als het goed is heb je nog wat vanillekaramel over. Smeer hier de taartjes mee in zodra ze de oven uitkomen. Hierdoor krijgen de custard taartjes een mooie glans en een heel licht krokant randje bovenop.

Laat de taartjes vervolgens volledig afkoelen voordat je ze serveert. Hierdoor kan het bladerdeeg krokant worden en de custard nog een beetje opstijven. Zo vind ik de custard taartjes zelf het lekkerst, maar lauwwarm serveren kan uiteraard ook.

Bewaar de custard taartjes met aardbeien luchtdicht in de koelkast, dan zijn ze ongeveer een dag of drie houdbaar. Houd er wel rekening mee dat het bladerdeeg bij het bewaren minder krokant wordt. Voor de beste kwaliteit eet je de custard taartjes dus zo snel mogelijk op.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

taartjes vanille
No ratings yet

Custard taartjes met aardbeien

Deze custard taartjes met aardbeien zijn een variatie op de bekende pastèis de nata. Maar omdat dat wellicht een beetje vloeken in de kerk is, noem ik het vanilletaartjes.
Porties8 stuks
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

 • muffinbakvorm

Ingrediënten

 • 1 rol koelvers bladerdeeg

Voor de custard

 • 250 ml volle melk
 • 1 vanillestokje
 • 3 reepjes citroenschil
 • 2 eidooiers
 • 2 el patentbloem
 • 1 tl maïzena

Vanillekaramel

 • 225 g fijne kristalsuiker
 • 150 ml water
 • 1 vanillestokje
 • 2 reepjes citroenschil

En verder:

 • 2 eidooiers
 • handvol aardbeien – in plakjes

Instructies

 • Vet de muffinvorm goed in met gesmolten boter of bekleed deze met papiertjes.
 • Rol het bladerdeeg over de breedte op en snijd de rol in 8 stukken van 2cm breed.
 • Duw de plakjes bladerdeeg in de muffinvormpjes en zorg voor een opstaand randje. Zet vervolgens de muffinvorm in de koelkast.
 • Doe voor de custard 150 ml van de melk in een steelpannetje en voeg hier het vanillestokje en de citroenreepjes aan toe. Breng de melk aan de kook en haal vervolgens het vanillestokje en de citroenschil uit de pan.
 • Klop ondertussen in een ander kommetje de rest van de melk, samen met de bloem, maïzena en eidooiers op tot een egaal mengsel.
 • Schenk al roerend de warme melk in de kom en schenk vervolgens alles weer terug in de steelpan. Laat het op laag vuur nog zo'n 5 minuten al roerend pruttelen tot het dikker begint te worden. Zet opzij terwijl je de vanillekaramel maakt.
 • Doe voor de vanillekaramel de suiker samen de helft van het water, vanillestokje en citroenschil in een steelpannetje. Breng aan de kook en kook door tot een lichtbruine, geurige karamel ontstaat. Roer tussentijds niet maar wals de pan af en toe even.
 • Schenk zodra de karamel mooi bruin is geworden voorzichtig de rest van het water in de pan. Kook nog even door zodat alle harde stukjes verdwijnen.
 • Schenk de helft van de vanillekaramel bij de custard en klop dit klontvrij. Klop als laatste de twee eidooiers ook nog door de custard.
 • Schuif een bakplaat op het bovenste niveau van de oven en verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op de heetste stand. Bij mij was dit 280°C.
 • Verdeel de aardbeien over de bladerdeegbakjes en schenk de vormpjes vol met custard.
 • Zet de muffinvorm op de hete bakplaat boven in de oven en bak de custard taartjes in 9 – 10 minuten gaar. Zorg ervoor dat de bovenkanten hier en daar mooi bruin kleuren.
 • Haal de custard taartjes uit de oven en smeer de bovenkant in met extra vanillekaramel.
 • Laat de taartjes vervolgens 5 minuten afkoelen in de muffinvorm en daarna volledig op een rooster.
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Hollands, Portugees
Trefwoord: aardbeienswirl, custard taartjes, pasteis de nata, vanilletaartjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close