Spaghetti aglio olio met vis is een heerlijk en eenvoudig pastagerecht dat je in een handomdraai op tafel zet. In de vriezer hadden we nog een zak met kabeljauwfilets liggen en daar wilde ik graag iets mee doen. Ik was in eerste instantie van plan om er mijn pasta maaltijdsalade bij te maken, maar bij nader inzien had ik op mijn luie zondag niet zoveel zin in al het snijwerk. Op zoek naar iets anders dus en ik bedacht me dat ik een stukje gepaneerde kabeljauw wellicht wel goed kon combineren met een pastagerecht dat ik nog niet eerder had gemaakt: Spaghetti aglio olio met vis. En zo geschiedde, ik voegde er nog een bakje spekblokjes aan toe die ik nog in de koelkast had staan en prompt stond er een lekker gerecht op tafel. OMF-waardig zoals we hier in huis altijd zeggen en dus vandaag het recept: Spaghetti aglio olio met vis en bacon.
Wat is aglio e olio eigenlijk?
Aglio e olio is een klassiek Italiaans pastagerecht dat letterlijk “knoflook en olie” betekent. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Abruzzo, maar is inmiddels geliefd over heel Italië en ver daarbuiten. Het recept is simpel: spaghetti, knoflook, olijfolie en eventueel een beetje peper voor de pittigheid. Doordat de ingrediënten zo eenvoudig zijn, draait het bij aglio e olio volledig om de kwaliteit van de producten. Een goede extra vierge olijfolie en verse knoflook maken echt het verschil. Het is een perfect voorbeeld van de Italiaanse keuken, waar minder vaak meer is.
Hoe spreek je aglio e olio uit?
Misschien vraag je je af hoe je aglio e olio eigenlijk uitspreekt. Het is Italiaans en wordt uitgesproken als “aa-lyo e o-lyo”. Het lijkt misschien lastig, maar met een beetje oefening heb je het zo onder de knie.
Waarom spaghetti aglio olio met vis?
Nu denk je misschien: waarom zou je vis toevoegen aan zo’n eenvoudig en perfect gerecht? Het antwoord is simpel: variatie! Hoewel aglio e olio op zichzelf al heerlijk is, kan het toevoegen van vis zoals kabeljauw, zalm of garnalen ook heel lekker zijn. Bovendien is het een makkelijke manier om wat extra eiwitten en gezonde vetten aan je maaltijd toe te voegen.
Variaties op aglio e olio
Aglio e olio leent zich uitstekend voor variaties. Denk bijvoorbeeld aan:
- Garnalen en peterselie: een klassieke combinatie die een frisse twist aan het gerecht geeft.
- Kip en cherrytomaten: voor wie liever vlees eet, is kip een goede optie. Voeg wat gehalveerde cherrytomaten toe voor een vleugje zoetheid.
- Paddenstoelen en spinazie: een vegetarische variant die rijk en vullend is dankzij de umami-smaak van paddenstoelen en de gezonde spinazie.
- Peperoncino voor extra pit: houd je van pittig? Voeg dan wat extra rode peper toe.
De volgende keer ga ik voor een traditioneel recept van spaghetti aglio e olio, maar voor nu is deze spaghetti aglio olio met vis een heel goed begin! Heb je zin in meer pasta recepten? Wij hebben een pagina gemaakt vol met alle pasta recepten. Genoeg inspiratie voor de komende tijd!
Wat heb je nodig? (2 personen)
De pasta:
- 200 gram spaghetti
- 1 bakje spekreepjes (of bacon)
- 4 teentjes knoflook
- 1 fijngesnipperd uitje
- olijfolie
- gedroogde peterselie
- parmezaanse kaas
- optioneel: 1 eetlepel smeerkaas
- peper en zout
De vis:
- 2 moten kabeljauw
- peper en zout
- 1 losgelopt ei
- bloem
- paneermeel
1. Zet een pan met ruim (gezouten) water op het vuur en kook de spaghetti zodra het water kookt gaar volgens de instructies op de verpakking.
2. Paneer de vis door de vis eerst droog te deppen met een stukje keukenrol, de vis vervolgens te wentelen in de bloem, daarna in het ei en vervolgens in het paneermeel dat je op smaak hebt gebracht met peper en zout. Druk de paneerlaag voorzichtig aan met je vingers en klop het overtollige paneermeel er af.
3. Bak de vis in een beetje olijfolie en boter vier minuten aan de ene kant en vier minuten aan de andere kant op middelhoog vuur gaar.
4. Verhit een koekenpan met een ruime hoeveelheid olijfolie en bak hierin de spekblokjes knapperig. Voeg vervolgens de ui en knoflook toe en bak tot de ui glazig is.
5. Voeg de spaghetti aan de spekjes toe en breng op smaak met peterselie en een beetje peper. Voeg een klein beetje geraspte Parmezaanse kaas toe. Omdat ik het lekker vind heb ik aan de spaghetti één eetlepel smeerkaas toegevoegd, maar dit hoef je natuurlijk niet te doen.
6. Roer de spaghetti goed door tot alles is bedekt met een laagje olie. Serveer de spaghetti in het midden van het bord, leg de gebakken kabeljauw er bovenop en garneer met wat verse blaadjes basilicum.
Lekker, dit ga ik zeker eens maken!
Het ziet er echt heel lekker uit! JAmmer dat het neit echt gezond is nu dat ik helemaal weer op de gezonde tour ben haha
Lijkt me heerlijk! Alleen mis ik in dit soort gerechten wel de groenten dus zou ik het met een salade serveren, maar ach voor een zondag moet t ook best een x kunnen zonder.
Je kunt het eten met een rucola of caprese salade, past er goed bij!