Quiche met prei, broccoli en spekjes

Het quicherecept dat ik vandaag met jullie ga delen was totaal anders bedoeld. Ik was van plan om er een broccoli-zalmquiche van te maken maar bij het bereiden van het eten bleek mijn verse zalm niet zo vers meer te zijn. Yugh. Last-minute iets anders verzinnen dus en gelukkig vond ik in de koelkast nog een bakje spekreepjes. Soms gebeurt dat, dat je dingen vindt in de koelkast. Uiteindelijk werd mijn wellicht ietwat lente-achtige quiche een stukje meer winterproof. Aan deze quiche met prei, broccoli en spekjes heb je namelijk voldoende. Totaal onnodig om er een salade bij te serveren want dankzij de hoeveelheid groenten is ‘ie vullend genoeg. En bovendien ook heel erg lekker. Ik denk zelfs nog wel lekkerder dan ik hem eigenlijk bedacht had. Geluk bij ongeluk dus.

Wat heb je nodig? (1 quiche van 25cm ∅)

 • deeg voor hartige taart (ik gebruikte een rol vers deeg van Tante Fanny)
 • 125 gram gerookte spekreepjes
 • 150 gram broccoli
 • 1 prei
 • 3 eieren
 • 200 milliliter kookroom
 • verse dille
 • peper en zout

1. Bekleed de quiche- of springvorm met het hartige taartdeeg en prik met een vork enkele gaatjes in het deeg.

2. Verwarm de oven voor op 200°C.

3. Snijd de broccoli in kleine roosjes en blancheer ze 3 minuten. Snijd de prei in ringen.

4. Doe de broccoli-roosjes, prei-ringen en de spekjes bij elkaar in een kom en schep dit even goed om. Schep de quiche-vulling in de vorm.

5. Klop het ei samen met de kookroom, verse dille naar smaak en peper en zout los. Schenk het mengsel over de vulling van de quiche.

6. Schuif de quichevorm in de oven en bak de quiche in 25 minuten gaar.

quiche met prei, broccoli en spekjes

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Quiche met prei, broccoli en spekjes

Join the Conversation

 1. Marlotte says:

  Mmm, een quiche met zalm klinkt goed, maar misschien vind ik ‘m met spekjes nog wel veel lekkerder!

 2. Sieglinde says:

  Mmmmm, heerlijk! Quiche is echt zo’n geweldige manier om restjes op te maken ook. Prei en tonijn is ook een supercombinatie! Ik bak de bodem wel altijd eerst blind om zeker te zijn dat hij knapperig is. Ietsje meer werk maar wel de moeite waard. Ik veronderstel dat dat met zo’n lagere vorm misschien niet nodig is?

 3. Margot says:

  Wat ziet dat er goed uit, ik heb al te lang geen quiche meer gegeten!

 4. Laura - Dagelijkse hap says:

  Ik heb al super lang geen quiche meer gegeten, maar het is zo ongelofelijk lekker :D Bedankt voor de inspiratie :)

 5. Ellen says:

  Dit wilde ik vanmiddag net gaan maken! Nu gooien we het andere recept even aan de kant natuurlijk

 6. Roxanne says:

  ohhhhh, omnomnom! Ik heb geen dille in huis, maar er is vast ook nog wel een andere lekkere twist aan te geven met kruiden

 7. Bibiane says:

  Ik vervang de room altijd door magere Griekse yoghurt om het zo iets WW vriendelijker te maken :) Quiche is en blijft gewoon 1 van de lekkerste gerechten ooit!

  1. Freek says:

   Beetje vet geeft meer pret !

   1. Esther Di Luca says:
 8. Sabrina says:

  Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker binnenkort maken.

 9. Hazel says:

  Ik heb hem net gemaakt en manlief wat was het lekker!! Leuke is dat dochterlief van 2 jaar ook kon meesmullen en manlief kon er maar niet afblijven haha. Ik verloor mijn moeder 6 jaar geleden en ze liet niets achter van recepten. Ik ben daardoor tot op de dag van vandaag heel bang en onzeker om nieuwe dingen te proberen aangezien mijn moeder zo lekker kon koken. Je kan dan ook niet geloven hoe blij en trots ik was deze avond dat ik iets had klaargemaakt met zo veel smaak. Het was echt met liefde gemaakt en ga dit doorgeven aan mijn dochter later. Dankuwel!

  1. Sabine Author says:

   Ha, wat goed dat het zo in de smaak viel! Hoogste tijd om meer dingen te proberen want jij kunt blijkbaar ook heel goed koken :)

 10. Hallo Sabine,
  Wat vind ik jouw site leuk! Complimenten!
  Is er van ieder recept ook een printversie?
  Ik kan het niet vinden en dat is verschrikkelijk handig.
  (ik zie dat wel eens bij andere sites)
  Succes verder.
  Groetjes
  Irma

  1. Sabine Author says:

   Hoi Irma, bij de oude recepten (voor augustus 2016) is er helaas geen print mogelijkheid. Bij de recepten van na augustus 2016 zit er een printknop in de receptenbox onderaan de artikelen.

 11. Moeten de spekjes niet eerst even uitgebakken worden voor ze er bij in gaan? Of worden ze ook knapperig als ze gewoon in 1x bij in gaan?

  1. Sabine Author says:

   Ze worden niet knapperig in deze quiche maar persoonlijk vind ik dat hier lekkerder. Als je ze wel knapperig wilt dan zul je ze inderdaad voor moeten bakken maar ook dan zullen ze door het vocht van de andere ingrediënten weer wat zachter worden.

 12. Brenda says:

  Heerlijk…. nog de laatste tien minuten wat geitenkaasstukjes erover gegooid

 13. Marieke says:

  Hi Sabine, lekker ik ga hem maken. Alleen je opmerking over de salade die niet nodig is deel ik niet met je. 150gr broccoli en 1 prei is bij lange na niet voldoende voor een gerecht voor 4 personen.

 14. Erica says:

  Het was een hele lekkere quiche. Ik he wel soja kookroom gebruikt,maar dat was geen probleem, iedereen vond hem lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.

 15. Erg lekker recept maar moet bij mij wel echt langer in de oven. Het is lastig om de quiche ook in de midden ‘stevig’ te krijgen. Blijft maar vochtig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close