Mamma’s hachee

Hachee is een typisch Hollands gerecht en ik ben er eigenlijk mee opgegroeid. Mijn moeder maakt het al jaren en het is niet zelden voorgekomen dat op zaterdag de braadpan al aan stond zodat we op zondag hachee konden eten. Want ja, hachee is écht lekkerder als je het een dag van te voren klaar maakt. Hierdoor trekken alle smaken in het vlees en wordt het vlees super mals. Onlangs maakte ik weer eens hachee en besloot ik om foto’s te maken van het kookproces. De meeste recepten die ik van huis uit heb meegekregen heb ik enigszins aangepast naar onze smaak, dit recept voor hachee blijft altijd hetzelfde.

Mamma's hachee

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 500 gram riblappen
  • 500 gram uien
  • hacheekruiden
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel azijn
  • 800 milliliter water
  • boter

Mamma's hachee

1. Snijd de riblappen in kleine blokjes en kruid ze naar smaak met hacheekruiden. Je kunt het zo gekruid maken als je zelf wil natuurlijk, ik gebruik vaak zo’n anderhalf – twee eetlepels kruiden. Masseer de kruiden in het vlees en laat even rusten.

Mamma's hachee

2. Verhit ruim voldoende boter in een hapjespan of braadpan en voeg direct de kruidnagels en de laurierblaadjes toe. Ik gebruik zelf altijd gedroogde laurierblaadjes, als je verse kunt krijgen zijn die ook prima.

3. Zodra de boter is gesmolten voeg je de blokjes vlees toe. Roer even goed door en laat het vlees aan alle kanten bruin kleuren.

Mamma's hachee

4. Snijd terwijl het vlees in de pan zit de uien in halve ringen. Key bij deze hachee is om net zoveel uien te gebruiken als het gewicht van het vlees. In dit geval dus 500 gram vlees om 500 gram ui.

5. Voeg zodra het vlees bruin gekleurd is de suiker aan het vlees toe en roer even goed door.

Mamma's hachee

6. Voeg de uien aan het vlees toe en roer goed door. Bak het geheel tot de uien zacht en glazig zijn geworden.

7. Zodra de uien zacht zijn voeg je het azijn toe. Roer even goed door en voeg vervolgens het water toe. Draai het vuur helemaal laag, doe de deksel op de pan en laat de hachee in 2 ½ uur onder af en toe door roeren gaar stoven. Let erop dat tijdens het stoven het water niet compleet verdwijnt, hierdoor kan het vlees verbranden en dat wil je natuurlijk niet.

De volgende dag warm je de hachee in een halfuur tijd op een laag vuurtje weer helemaal op. De uien zijn boterzacht geworden en het vlees heerlijk mals. Je kunt hachee serveren met patat, aardappels of zelfs met rijst, maar mijn favoriete combinatie is toch met hutspot.

Mamma's hachee

 

Join the Conversation

  1. Marije says:

    Dat ziet er lekker uit zeg! Ik eet vrijwel nooit hachee, maar dit moet ik toch maar eens gaan maken. Echt een winterkostje.

    1. Michel van Zelst says:

      Een heeeel lekker potje `t water loopt uit m`n b..dank je..

      1. Sabine Author says:

        Dat zal mijn moeder leuk vinden om te horen! ;)

    2. albert doldersum says:

      Probeer eens veulenvlees echt zalig

  2. Roxanne says:

    Ik heb het vandaag gemaakt, met snijbonen stamppot. Heerlijk! Morgen eten we dus restjes bonenstamppot en hachee, heerlijk x2 ;)

  3. 800 ml water op 500 gr vlees? Dat lijkt mij te veel, dan houdt je een natte brij over ipv een lekkere dikke Hachee en waarom geen kruidkoek toevoegen om het te binden? Volgens mij mislukt dit totaal wanneer je het zo maakt.

    1. Janneke says:

      Idd, hachee staat nu op het vuur en het is nog een natte brij !
      Arrownoot aan toegevoegd maar het blijft nat.

  4. Cindy says:

    Deze heerlijke hachee staat nu lekker de pruttelen op het fornuis. Ik heb nu al zin in het avondeten

    1. Sabine Author says:

      Oeeeh, lekker. Goed vooruitzicht!

  5. Nanda says:

    Het valt mij op dat je dit niet in je crockpot maakt, is daar een reden voor ?

    1. Sabine Author says:

      Ik maak hem ook wel eens klaar in de crockpot, ligt er maar net aan waar ik zin in heb. Niet iedereen heeft echter een slowcooker in huis ;)

  6. Cindy says:

    Hij staat weer aan. Lekker aan t pruttelen

    1. Sabine Author says:

      Heerlijk, moet ik ook gauw weer eens maken.

  7. Janneke says:

    Idd, hachee staat nu op het vuur en het is nog een natte brij !
    Arrownoot aan toegevoegd maar het blijft nat.

  8. Willeke says:

    Na meerdere recepten houden wij het voortaan op dit recept.
    Echt de lekkerste hachee !

    1. Sabine Author says:

      Haha, daar zal mijn moeder vast blij mee zijn ;)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close