Nadat we vorige week de Chinese keuken in zijn gedoken, is het vandaag de beurt aan de Surinaamse keuken. Francesca haar vriend is Surinaams en mede hierdoor is ze in aanraking gekomen met de bekende Saoto soep, dé favoriete soep van alle Surinamers waar ze maar wat graag hun bed voor uit komen.
Even een aandachtspuntje vanuit Francesca, zij maakt deze soep vaak voor feestjes en daarom is het recept hieronder bedoelt voor 10 liter bouillon, waarmee je zeker vijftien tot twintig mensen kunt voorzien van een kommetje soep. Wanneer je minder wilt maken, deel dan zeker alle ingrediënten door de helft behalve de ingrediënten voor de peper ketjap. Niet alle ingrediënten zijn in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar, in een toko moet je alles wel kunnen vinden. Onderaan dit artikel een verklarende woordenlijst voor enkele ingrediënten, deze ingrediënten zijn aangegeven met een *.
Wat heb je nodig?
10 liter bouillon
- 4 borststukken kip
- 2 stengels sereh*
- 2 stukjes verse laos* (± 1 cm)
- 2 stukjes verse gember (± 1 cm)
- 10 pimentbolletjes*
- 2 salamblad*
- 8 – 12 kleine maggiblokjes
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel ajinomoto* of zout
- 1 stengel verse bladselderij
garnituren
- 1 kilo kipfilet
- 4 kleine maggiblokjes
- witte/dunne mie die je kunt frituren
- 2 grote zakken friet chips
- 1 grote zak taugé
- 15 – 20 eieren
- 1 zak gefruite uitjes
- optioneel: basmatirijst
en verder…
- zonnebloemolie
- 1 of meerdere gele adjoema pepers*
- 2 grote tenen knoflook
- 2 kleine maggiblokjes
- 1 grote fles zoute ketjap
Zoals je aan de ingrediëntenlijst wel kunt zien is dit een arbeidsintensief gerecht. Daarom legt Francesca hieronder stap voor stap uit wat je precies moet doen en wat je eventueel alvast kunt voorbereiden.
1. Bereiden van de bouillon (kan een dag van te voren)
– Snijd het overtollige vet van de kip af en spoel de kip goed af met water. Leg de kip in een grote soeppan (10 liter).
– Vul de pan met 8 tot 10 liter water en doe hier 8 maggiblokjes bij. Voeg vervolgens de sereh (stengels insnijden of een beetje beurs maken), laos, gember, pimentbolletjes en het salem blad toe.
– Voeg als laatste de nootmuskaat toe en een theelepel ajinomoto of zout. Roer goed door.
– Breng de bouillon aan de kook en draai daarna het vuur laag. Laat de bouillon ongeveer anderhalfuur zachtjes pruttelen. Verwijder af en toe met schuimspaan de eventuele vetlaag die ontstaat.
Bewaar de bouillon in een afgesloten bak in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
2. Bereiden van mie met chips (kan een dag van te voren)
– Zet een wok met flink wat zonnebloemolie op en frituur hierin de mie zodra de olie op temperatuur is. Houd er rekening mee dat de mie flink uitzet en bak dus steeds een beetje. Het bakken gaat heel snel als de olie op de goede temperatuur is en de mie verandert van glazig en hard in wit en zacht (alsof het een soort kroepoek wordt).
– Draai de mie met de schuimspaan om en leg het daarna in een bak met keukenpapier om het te laten uitlekken. Laat de mie afkoelen.
– Voeg de kant en klare friet chips na het afkoelen aan de mie toe en roer goed door.
Mocht je het niet zo zien zitten om mie te frituren, bij de Toko kun je ook kant en klare zakken kopen met mie en chips al gemixt.
3. Bereiden van peper ketjap (kan een dag van te voren)
– Breng in een steelpannetje een beetje water met 2 maggiblokjes, 2 tenen knoflook en 1 adjoema peper aan de kook en laat zachtjes koken totdat de peper en de knoflook helemaal zacht zijn geworden.
– Laat het mengsel daarna afkoelen en pureer het vervolgens met een staafmixer. Giet het hierna over in een bakje en voeg flink wat zoute ketjap toe. Afhankelijk van je smaak (behoefte aan minder spice) meer ketjap toevoegen.
– Roer goed door en bewaar ook dit tot gebruik in de koelkast (dit mengsel kun je nog weken in de koelkast bewaren). Omdat je het zo goed kunt bewaren, kun je hier makkelijk meer van maken. Voeg dan meer adjoema pepers en meer ketjap toe.
4. Afmaken van de bouillon (op de dag zelf)
– Verwijder de eventuele vetlaag van de bouillon en voeg 1 tot 2 liter extra water (afhankelijk van hoeveel water is verdampt) + 2 maggiblokjes per liter water toe.
– Voeg naar gelang smaak extra ajinomoto of zout toe + eventueel nog extra gember of laos.
– Hak de bladselderij fijn en roer deze door de bouillon.
5. Bereiden van de eieren
– Kook één tot twee hardgekookte eieren per persoon, naar gelang het aantal mensen dat mee eet.
– Laat de eieren goed schrikken in koud water, pel ze en laat ze tot gebruik in koud water in de koelkast liggen.
6. Bereiden van de kip
– Haal de vetrandjes van de kip en spoel de kipfilets goed af onder de koude kraan. Dep ze vervolgens droog met behulp van een stukje keukenpapier. Snijd vervolgens iedere kipfilet door de helft.
– Meng de kipfilet in een kom met vier verkruimelde maggiblokjes en laat dit een uurtje in de koelkast trekken.
– Gebruik de wok die je hebt gebruikt voor het bakken van de mie ook voor de kip. Bak de kip tot de zijkanten goed bruin en knapperig zijn. Schep de kip uit de pan en laat ze afkoelen op een bord met keukenpapier.
– Pluis de kip met behulp van twee vorken uit elkaar totdat je kleine sliertjes overhoudt. Bewaar de kip gekoeld totdat je het gaat gebruiken.
Nu je alle voorbereidingen hebt gedaan is het tijd om de tafel te dekken. Ook hier gaat een bepaalde ‘gebruiksaanwijzing’ mee gepaard. Mocht je deze soep nu voor twee personen (of iets meer) gaan maken dan kun je de elementen hieronder gewoon voor jezelf gebruiken.
Klaarzetten voordat je gaat eten:
- grote kommen voor de soep
- schaal met geplukte kip
- schaal met mie/chips mengsel
- schaal met gekookte rijst (optioneel)
- schaal met rauwe taugé
- schaal met eieren
- schaal met gefrituurde uitjes
- schaaltje met de peper ketjap
Het opscheppen van de soep
Het opscheppen van de Saoto soep gaat net als bij het opscheppen van noodlesoep in etappes. Francesca legt je uit hoe dit in Suriname gaat.
- Pak een grote kom en doe hier achtereenvolgend een beetje mie/chips mengsel, de kip, taugé, één ei en eventueel rijst in.
- Schenk hier overheen warme bouillon tot alle ingrediënten volledig bedekt zijn.
- Voeg naar smaak de uitjes en de peper ketjap toe.
En dat was de authentieke Surinaamse Saoto soep. Een flinke klus en deze soep kun je wellicht dan ook het beste in het weekend maken, maar je zet dan wel een heel bijzonder gerecht op tafel.
Verklarende woordenlijst
- Sereh: ook wel citroengras genoemd.
- Laos: heeft een milde gembersmaak en neigt wat naar peper. Wordt ook wel eens Thaise gember of galanga genoemd. Ruikt naar citrus en pijnbomen.
- Pimentbolletjes: is bij de Toko te koop en heeft een complexe smaak die doet denken aan kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en kardemon.
- Salamblad: wordt ook wel Indonesische laurier genoemd en heeft een citroenachtige smaak. Lijkt qua uiterlijk erg op de laurier zoals wij het kennen.
- Ajinomoto: smaakversterker die eventueel te vervangen is door zout.
- Adjoema peper: hele hete kleine (rode of gele) pepertjes.
Wil je jouw authentieke internationale recept ook op OhMyFoodness? Stuur een mailtje met beschrijving en foto’s naar [email protected]!
Bron foto’s: Francesca Kookt
Hmmm lekker! Hoewel dit Surinaamse soep is doet het me ook sterk denken aan de Indonesische soto ayam. Het lijkt gewoon enorm op elkaar en ik ben benieuwd of de smaak ook hetzelfde is. Kortom: wéér een recept van jouw site die ik moet gaan maken. *zucht* :-)
Heerlijk is dit. Ik heb het eens gegeten zo’n 10 jaar geleden, maar het is altijd blijven hangen. Wat een werk zeg, maar ik denk dat ik het toch eens moet gaan maken want ik zeur er al zo lang om.
Lijkt me heerlijk! Dit is nu al mijn favoriete rubriek :)
saoto soep is echt mijn favoriet! heerlijk
je moet de bouillon een dag lang op laag vuur zetten, hoe langer je het kookt hoe lekkerder.
Dit is wel heeeel anders dan mijn moeder het maakt
Wow! dat ziet er heerlijk uit zeg! dank voor het delen van je recept,
Haal je de sereh, laos, salemblad en pigmentbolletjes er weer uit?
Moet de sereh in plakjes oid?
Ik kneus sereh altijd zodat het makkelijk weer uit de bouillon te halen is. De rest haal je er ook weer uit.