De herkomst van Empanadas is iets waar nog wel eens discussie over ontstaat. Waar de een zegt dat het een typisch Argentijns gerecht is, schrijft de ander het toe aan de Portugese of Spaanse keuken. De naam van deze snack wordt in ieder geval ontleend aan het Spaanse woord empanar dat vrij vertaald ook wel ‘rollen in broodkruim’ betekent. Empanadas zijn deeghapjes die veelal gevuld zijn met een vulling van vlees, kaas, groenten of zelfs fruit. Ze worden vervolgens gebakken of gefrituurd alvorens ze geserveerd worden. Ikzelf had deze snack nog niet eerder gegeten en dus besloot ik ze onlangs maar eens zelf te maken. Met een zelfbedachte vulling want daar kun je eigenlijk niet de mist mee in gaan. Heerlijk vonden we het, ik ben nu toch wel benieuwd naar de echte Argentijnse/Spaanse/Mexicaanse (?) Empanadas.
Wat heb je nodig? (6 stuks)
- 6 plakjes deeg voor hartige taart
- 200 gram gekruid kipgehakt*
- ½ prei
- ½ blikje tomatenpuree
- 1 losgeklopt ei
- olijfolie
*Op de markt kocht ik een bakje kipgehakt welke al was voorgekruid. Mocht je dit zelf niet kunnen vinden dan kun je het gehakt natuurlijk ook zelf kruiden. Snipper er een uitje door heen en breng het gehakt op smaak met peper, zout, knoflook en paprikapoeder.
1. Snijd de prei in halve ringen en was dit goed onder een koude kraan. Zorg ervoor dat je ondertussen ook alvast de deegplakjes uit de vriezer haalt, deze hebben zo’n vijf tot tien minuten nodig om te ontdooien.
2. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin het kipgehakt rul. Voeg vervolgens de prei toe en bak nog even goed door tot het meeste vocht uit de pan verdwenen is.
3. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de plakjes deeg ondertussen in cirkels.
4. Voeg de tomatenpuree toe aan het kipgehakt en bak nog even goed door zodat je de tomatenpuree de kans geeft om zoeter te worden.
5. Lepel een schep vulling op een deegplakje en vouw deze dubbel. Druk met behulp van een vork de randen goed op elkaar zodat ze niet losschieten in de oven. Herhaal deze stap voor alle Empanadas.
6. Smeer de deegpakketjes in met een losgeklopt ei en bak de Empanadas zo’n vijftien minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin gekleurd zijn.
Je kunt deze Empanadas als snack serveren bij een hapjesbuffet of voor bij de borrel, maar als avondeten werkt het ook prima. Zelf aten wij ze ’s avonds met een grote salade en wat tortillachips met guacamole. Erg lekker!
Mocht je geen hartige taartdeeg in huis hebben dan kun je eventueel ook bladerdeeg gebruiken, maar dan zijn het geen echte Empanadas meer. Zowel de smaak als de textuur wordt door gebruik van bladerdeeg compleet anders.
Zo lekker!
Ik heb dit een keer op en vond het toen echt lekker! Binnenkort maar weer eens een keertje eten.
ooh! Dat ziet er lekker uit zeg!
Wat klinkt en ziet dat ontzettend lekker uit! Deze gaat bij mijn bladwijzers :D
Heerlijk! Dit moet ik echt binnenkort eens maken.
Ziet er echt lekker uit!
Binnenkort ga ik alleen wonen en ga ik hier zoveel receptjes van proberen! Dit ziet er ook weeral zo goed uit!
Ik ben heel benieuwd wat je allemaal gaat maken!
Lekker! Die ga ik binnenkort ook eens maken.
Dit ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op empanadas en wil deze variatie zeker een keer proberen!
Ik heb ze net gemaakt. Had het gehakt gekruid met zout, peper, knoflook, paprikapoeder en piri-piri gehaktkruiden. Ik vind de broodjes erg lekker. Had alleen de deegvelletjes niet rond gemaakt maar gewoon vierkant gelaten.
Klinkt heerlijk!
Ziet er heerlijk uit! Zou ik dit op maandag al kunnen maken om het op dinsdag als hapje (oud en nieuw) te serveren? Hoe lang moet ik het dan op dinsdag nog afbakken? Alvast bedankt!
Ik zou ze vandaag al vullen en dan tot morgen wachten met afbakken omdat dit niet zoveel tijd kost. De empanadas dan wel in de koelkast bewaren en goed afdekken met plasticfolie. Ook op het laatste moment pas insmeren met ei.