‘Truckersbal’

Zo af en toe een flinke gehaktbal op je bord, zo naast een stamppotje of een ander gerecht met Hollandse groenten, dat vind ik echt wel heel erg lekker. Zelf maak ik ze niet zo vaak maar als ik het doe, dan meestal naar het recept van mijn moeder. Met een flinke lading ketjap: een hele goede smaakmaker voor gehaktballen. En op de een of andere manier maak ik altijd kleine gehaktballetjes in plaats van dit soort goeie ballen. Geen idee hoe dat komt maar zo’n grote unit als dit is eigenlijk wel wat je onder een ‘Truckersbal’ mag verstaan.

Wat betreft het recept: ketjap wordt ook hier niet weggelaten. Er wordt een klein beetje aan het varkensgehakt toegevoegd maar het is slechts 1 van de vele ingrediënten want met nog een aantal andere kruiden creëer je deze gehaktballen. En met een braadpan, waarin je ze lekker de tijd geeft om op smaak te komen. We kunnen met zekerheid zeggen dat dit een gehaktbal is die met liefde gemaakt wordt. En je kunt hem prima naast een bordje groenten eten, maar lekkerder is het om hem gewoon op een hard broodje te doen, met wat mosterdmayonaise. Succes gegarandeerd.

3M8A3252

Dit recept komt uit het boek ‘Foodies Kookboek’, te koop via Bol.com.

4.80 van 5 stemmen

'Truckersbal'

Porties4 ballen

Ingrediënten

  • 50 gram witbrood zonder korst
  • 100 ml melk
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 400 gram varkensgehakt
  • zout en peper
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 el tomatenpuree
  • ca. 3 el ketjap
  • 50 gram paneermeel
  • 3 el boter
  • 200 ml vleesfond pot
  • 5 el mayonaise
  • 2 el mosterd
  • 4 witte broodjes

Instructies

  • Week het brood in de melk. Pel en snipper de ui. Knijp het brood uit. Kneed het brood, de ui en de eiren door het gehakt. Breng op smaak met zout, peper, het chilipoeder, het paprikapoeder, de tomatenpuree en de ketjap. Vorm met natte handen 4 gehaktballen van gelijke grootte van het gehakt. Leg de gehaktballen ca. 30 minuten op een bord in de koelkast.
  • Wentel de gehaktballen in het paneermeel. Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballen in ca. 10 minuten op middelhoog vuur rondom goudbruin. Voeg de vleesfond toe en leg het deksel op de pan. Gaar de gehaktballen in 30-40 minuten op laag vuur. Keer de gehaktballen regelmatig om.
  • Roer de mayonaise en de mosterd door elkaar. Halveer de witte broodjes en rooster ze kort op de snijvlakken. Serveer de gehaktballen met het brood en de mosterdmayonaise.

Join the Conversation

  1. Kelly says:

    Als vriendin van een trucker moet ik dit toch echt uitproberen haha. Hij ziet er in ieder geval lekkerder uit als de stuiterballen van het tankstation !

  2. Raymond says:

    Wat voor ketjap wordt er gebruikt, ik zie zoveel recepten dat er ketjap bij staat maar is het dan de zoete versie of de zoute?

    1. Sabine says:

      Ketjap Manis, de zoete dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close