Mug cake zonder zelfrijzend bakmeel

Velen van jullie vragen zich denk ik af wat een mug cake zonder zelfrijzend bakmeel is. Ik heb dit cakeje in de categorie “bakken” geplaatst, maar eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk: er komt namelijk geen oven aan te pas. Jep, we gaan een chocoladecake maken zonder hem te bakken. En nee, het wordt ook geen koelkast verhaal. Nieuwsgierig? We gaan een “mug cake” maken oftewel een cakeje in een kopje. Welteverstaan binnen vijf minuten inclusief het ‘bakken’.

mug cake zonder zelfrijzend bakmeel

En het belangrijkste: het cakeje is verrukkelijk en heeft de perfecte textuur! Zo heb je in een handomdraai een overheerlijke chocolade cake gemaakt terwijl je nauwelijks werk hebt verricht. Super leuk als er visite komt en je het in een leuk kopje klaar maakt.

Overigens is het recept voldoende voor twee koffiekopjes, maar voor de chocoladeliefhebbers heb ik de cake klaargemaakt in een grote mok.

Waarom zonder zelfrijzend bakmeel?

Soms heb je niet alle ingrediënten in huis, zoals zelfrijzend bakmeel, of je hebt liever controle over de rijsmiddelen die je gebruikt. Gelukkig kun je een heerlijke chocolade mug cake zonder zelfrijzend bakmeel maken. In plaats daarvan gebruik je een combinatie van bloem, melk, ei en een snufje zout om hetzelfde effect te bereiken.

mugcake zonder melk

Andere veelgestelde vragen over mug cakes:

Wat zijn de basisingrediënten voor een mug cake?

De basisingrediënten voor een mug cake zijn bloem, suiker, bakpoeder, melk, olie of boter, en een smaakstof zoals vanille-extract. Afhankelijk van het type mug cake kunnen er extra ingrediënten nodig zijn zoals cacaopoeder, chocoladestukjes, of fruit.

Hoe lang duurt het om een mug cake te bakken?

Het bakken van een mug cake in de magnetron duurt meestal 1 tot 2 minuten. De exacte tijd hangt af van de sterkte van je magnetron en de grootte van de mok.

Kan ik een mug cake zonder ei maken?

Ja, je kunt een mug cake zonder ei maken. Je kunt het ei vervangen door een alternatieve binding zoals appelmoes, yoghurt, of een mengsel van lijnzaad en water.

Waarom rijst mijn mug cake niet goed?

Als je mug cake niet goed rijst, kan dit komen door verouderd bakpoeder, onvoldoende mengen van de ingrediënten, of een te korte baktijd. Controleer je bakpoeder en zorg ervoor dat je alle ingrediënten goed mengt voor het beste resultaat.

Kan ik een mug cake in de oven bakken?

Hoewel mug cakes meestal in de magnetron worden gebakken, kun je ze ook in de oven bakken. Verwarm de oven voor op 180°C en bak de mug cake in een ovenbestendige mok of een kleine ramekin gedurende 15-20 minuten.

Zijn mug cakes gezond?

Mug cakes kunnen een relatief hoge suiker- en vetinhoud hebben, vergelijkbaar met traditionele cakes. Je kunt gezondere versies maken door suiker te vervangen door natuurlijke zoetstoffen, en olie door appelmoes of Griekse yoghurt.

Hoe voorkom ik dat mijn mug cake zonder zelfrijzend bakmeel te droog wordt?

Om te voorkomen dat je mug cake droog wordt, zorg ervoor dat je de juiste verhouding van natte en droge ingrediënten gebruikt en bak de cake niet te lang. Je kunt ook een eetlepel water of melk toevoegen bovenop het beslag voor het bakken om extra vocht toe te voegen.

Conclusie: Mug cake zonder zelfrijzend bakmeel

Een chocolade mug cake zonder zelfrijzend bakmeel is een makkelijke en snelle cake/snack/dessert dat je met een paar eenvoudige ingrediënten kunt maken. Soms maak ik het als makkelijk dessert voor kinderen die komen eten of als ik zin heb in een zoet tussendoortje. Maak het cakeje af met wat poedersuiker of een flinke dot slagroom met vers fruit. Als je het extra feestelijk wil maken kun je er ook nog wat caramelsaus overheen gieten. Het perfecte comfortfood. Probeer het zelf en ontdek hoe eenvoudig en lekker het is!

3.34 van 6 stemmen

Cake in a mug

cake bakken in een gewone magnetron? Jazeker, voor deze Cake in a mug heb je geen oven nodig, het kan zo in de magnetron!
Porties1 mok
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 5 minuten
Waar te bewaren buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen. Maar bij voorkeur direct serveren

Benodigdheden

  • magnetron
  • mok (300 ml, magnetron bestendig)

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 3 el suiker
  • 3 el cacao
  • 3 el melk
  • 3 el olie
  • 4 el bloem
  • snufje zout

Instructies

  • Breek het ei in de mok en kluts deze zachtjes los met een vork. Voeg vervolgens hieraan de melk en olie toe en roer goed door.
  • Wanneer je dit hebt gedaan voeg je de chocopasta toe en dit meng je zo goed mogelijk door het eimengsel. Even goed roeren met een garde of een lepel, zodat er niet te dikke stukken chocopasta achterblijven.
  • Voeg vervolgens de suiker, cacaopoeder en het zout toe en roer het geheel goed door. Voeg 4 eetlepels bloem toe en gebruik hier een zeef voor. Mocht je nou geen geschikte zeef hebben die klein genoeg is voor de mok, kun je met behulp van een vork de bloem een beetje los ‘rullen’ voordat je het aan het chocolademengsel toevoegt. Ik heb het ook met een vork gedaan en dat werkte prima.
  • Roer alle ingrediënten voorzichtig door elkaar maar niet te snel en teveel. Ook hier geldt hetzelfde als voor cupcakes: te lang roeren zorgt voor een taai beslag en voor taaie cakes.
  • Tenslotte zet je de mok zo’n drie minuten in de magnetron op de hoogste stand. Je zult zien dat het beslag op gaat stijven en boven het kopje uit komt maar dat ziet er juist leuk uit.
Gang: tussendoortje
Keuken: Engels
Trefwoord: Bakken, cake in a mug, chocolade cake, snel

 

 

Join the Conversation

  1. Emily says:

    Ahh klinkt heel lekker en simpel! :)

  2. Mireille says:

    aahh, superleuk zeg! Ik vind dat ik dit wel mag maken vanmiddag.. :)

  3. Nienke says:

    Ah! Balen dat wij geen magnetron hebben! Superleuk receptje!

  4. Juudith says:

    Ooh wat super leuk zegg!! en super snell!! Leuk!

  5. Esmay says:

    Dit heb ik ook wel ’s gemaakt. Inderdaad lekker!

  6. felies says:

    NEt gemaakt #jammie! we hadden niks in huis en ik had zin in iets lekkers… snel makkelijk lekker ! = perfect!

    1. Sabine says:

      Leuk dat je hem hebt gemaakt! Is ie goed gelukt?

  7. SophieSweetVintage says:

    Wow! Ziet er superlekker uit! Ga ik snel eens proberen :D

  8. HippeKipCindy says:

    Jaa! Hijs gelukt en lekker! Jhomm!

    1. Sabine says:

      Top! :D

  9. Ik heb dit al eens met olijf olie gemaakt,maar dat was niet lekker. Welke olie heb jij gebruikt?

    1. Sabine says:

      Ik heb in dit geval ook olijfolie gebruikt omdat ik niets beters in huis had. Vond het helemaal niet vies.

      Maar je kunt het beste zonnebloemolie gebruiken, die heeft een neutrale smaak namelijk.

  10. leonie says:

    Had hier al eens van gehoord, maar ik vraag me af, kan je op deze manier ook een naturel cake maken? Erg leuk!!

    1. Sabine says:

      Goeie vraag, dat weet ik eigenlijk niet. Het lijkt me wel, maar ik zal het eens proberen!

  11. evelien says:

    Ik zag op livewithlipstick dat ze dit recept had gebruikt. Ik ben echt super nieuwsgierig, ben altijd wel van het uitproberen. Ik ga het morgen maken denk ik.

  12. evelien says:

    wat smaakt ie lekker! echt heerlijk en zo gedaan. Ik heb hem uit de ‘mug’ gehaald, en ga er zo marsepiein overheen doen denk ik

  13. Christina says:

    Net gemaakt als dessertje, SUPERlekker! :-) Ik had al eens een andere versie gemaakt van cake in a mug, maar die trok op niets!

  14. Sacha says:

    Denk dat ik dit vanavond maar eens ga proberen! Klinkt lekker (:

  15. Ik heb het net gemaakt precies volgens het recept maar het smaakte helemaal nergens naar. Taaie cake zonder smaak. geen idee wat ik fout heb gedaan..

    1. Sabine Author says:

      Hmm misschien oude bloem gebruikt of teveel bloem?

    2. Dit herken ik. Ik vind het taai en zwaar, cake uit de magnetron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close