IJstaart met koffie en karamel

180

Na een recept uit Het Hartige Bakboek van Rutger vorige week, is het vandaag tijd voor een zoet recept uit een zoet bakboek. Bakliefhebbers kennen Laura van Laura’s Bakery inmiddels allemaal wel. Na het succes van haar eerste kookboek Het Basis Bakboek was het wachten op een vervolg en die is er! In Het Laura’s Bakery Bakboek vind je 70 eenvoudige recepten voor allerlei soorten gebak, koekjes, desserts en borrelhapjes. Ik zeg wel zoet bakboek maar eigenlijk is dit niet helemaal waar. Naast de nodige taarten en koekjes vinden we er ook een aantal hartige recepten in terug, maar de zoete recepten zijn degene die mij het meest aanspreken. Logisch ook want HALLO stroopwafeltaart en HALLO speculoostruffels. Het kon dan ook niet anders dan dat ik koos voor een zoet recept om te maken en aangezien ik van een baktest nog een aantal cakes in huis had liggen, besloot ik te gaan voor de ijstaart met koffie en karamel. Een simpel recept met groots resultaat. Heerlijke cakelagen (waar je ook prima zo’n kleffe hotelcake uit de supermarkt voor kunt gebruiken), afgewisseld met mascarponeijs en eigengemaakte karamel. Ik kan slechtere dingen bedenken als toetje.

Het Laura’s Bakery Bakboek is onder andere te koop bij Bol.com voor € 24,99.

Laura's Bakery Bakboek

IJstaart met koffie en karamel

IJstaart met koffie en karamel

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

1 van 1 stem

IJstaart met koffie en karamel

Porties12 plakken (25 cm cake)

Ingrediënten

Voor de ijstaart:

  • 1 cake even groot of groter dan je bakblik
  • 250 ml slagroom
  • 2 el kristalsuiker
  • 250 gr mascarpone
  • 2 tl oploskoffie
  • 250 gr karamelsaus

Voor de karamelsaus (500ml):

  • 230 gr ongezouten roomboter
  • 300 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 tl vanille extract

Instructies

  • Begin met het bereiden van de karamelsaus zodat deze de tijd heeft om af te koelen. Smelt hiervoor de boter in een ruime pan, houd er rekening mee dat de karamel straks flink in volume gaat toenemen.
  • Voeg de suiker toe zodra de boter is gesmolten en roer dit door tot de suiker is opgenomen. Voeg dan de slagroom toe en blijf roeren tot een klontvrij mengsel.
  • Breng de karamel aan de kook en laat deze, zodra de karamel flink kookt en er veel bubbels te zien zijn, 5 minuten goed doorkoken. Roer af en toe.
  • Voeg na 5 minuten het vanille-extract toe en roer nog even goed door. Laat de karamelsaus afkoelen.
  • Begin voor de ijstaart met het maken van de mascarponeroom. Klop hiervoor de slagroom stijf met de suiker en roer in een andere kom de mascarpone met de oploskoffie een klein beetje los. Voeg de slagroom toe en spatel door elkaar tot het een geheel is.
  • Snijd de cake in vier horizontale lage van gelijke dikte. Drie van de vier plakken ga je gebruiken als lagen voor de ijstaart, de andere plak gebruik je om eventuele kiertjes mee op te vullen.
  • Bekleed je cakevorm met keukenfolie en leg de bovenste plak van de cake met de bovenkant naar beneden in de cakevorm. Kort de plak cake eventueel een beetje in of vul gaten op met een reepje cake uit een andere plak.
  • Verdeel de helft van de karamelsaus over de cake, gevolgd door de helft van de mascarponeroom.
  • Leg bovenop de laag room weer een plak cake. Vul de kiertjes op, schenk er weer een laag karamelsaus overheen, gevolgd door de andere helft van de mascarponeroom.
  • Eindig met de laatste plak cake en vul ook nu eventuele kiertjes op.
  • Vouw de stukken folie over de cake en zet de ijstaart minimaal 6 uur in de vriezer voordat je hem serveert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close