Gebakken hutspot

1.2K

Hutspot, hmmm jummie! Hutspot is de favoriete stamppot van mijn moeder en mij. Heb ik jullie al eens verteld dat we, toen Tim en ik net het huis uit waren, wel eens van stamppot wisselden? Mijn ouders en ik zijn in tegenstelling tot Tim namelijk dol op zuurkoolstamppot. Zij maken dat regelmatig, ik mag het niet maken van Tim omdat hij van alleen de geur al over zijn nek gaat. Toen ik nog thuis woonde waren mijn moeder en ik daarentegen weer de enigen die hutspot aten, daar was mijn vader niet zo wild van. Tim lust gelukkig wel hutspot en dus is dat een stamppot die ik nog wel regelmatig maak. 1 + 1 = 2 dus het kwam regelmatig voor dat mijn moeder en ik onderling een portie stamppot uitwisselden. Nu kan er aan hutspot niet zoveel misgaan. Wortelen, uien, aardappel, spekjes als je het lekker vindt en that’s it. Van huis uit heb ik geleerd om de zak hutspotgroenten tegelijk met de aardappels te koken. Lekker makkelijk en het bespaart afwas, ook heel fijn. Op internet kwam ik de laatste tijd echter verhalen tegen dat het veel lekkerder zou zijn om de wortelen en de ui te bakken en dan pas door de aardappelen heen te stampen. En dat moest ik natuurlijk even proberen. Ik maakte direct maar van de gelegenheid gebruik om een compleet eigen draai aan deze ‘gebakken hutspot’ te geven. En dat was me toch een goede keuze. Oef. Ik denk stiekem dat ik deze hutspot lekkerder vind dan de normale, traditionele variant. Tim was het met me eens, misschien moet ik nu mijn moeder eens laten proeven.

Gebakken hutspot

Gebakken hutspot

3.36 van 14 stemmen

Gebakken hutspot

Porties2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr aardappelen geschild en grof gesneden
  • 200 gr spekblokjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 400 gr hutspotgroenten 50% ui, 50% wortel
  • 1 tl gemberpoeder
  • scheutje volle melk
  • 1 tl sambal badjak
  • 1 tl Worcestersauce
  • witte peper en zout
  • gefrituurde uitjes optioneel

Instructies

  • Kook de aardappelen in 20 - 25 minuten gaar. Giet de aardappelen af en stamp ze vervolgens met een scheutje volle melk fijn tot een smeuïge aardappelpuree.
  • Bak terwijl de aardappels koken de spekblokjes in een droge koekenpan knapperig. Voeg de knoflook, de hutspotgroenten en het gemberpoeder toe. Bak het geheel tot de wortel en de ui zacht zijn.
  • Schep de spekblokjes en hutspotgroenten bij de aardappelpuree in de pan. Voeg de sambal, worcestersauce en peper en zout naar smaak toe. Roer het geheel goed door tot een smeuïge stamppot.
  • Serveer de gebakken hutspot direct en garneer deze desgewenst met gefrituurde uitjes.

Join the Conversation

  1. Hmm yummie ik ga dit zeker uitproberen! Zo lekker al die hutspotten maar zuurkool blijft mijn favoriet

  2. Dorien says:

    Oeeeh dit klinkt ook wel heel lekker
    Mijn moeder maakt hutspot altijd met kidneybonen of bruine bonen, aardappels, en zo’n zak wortel/ui
    Maar deze vindt mijn vriend misschien wel een keertje lekker (hij lust namelijk geen stamppot :(, zeg hij)
    Zuurkoolschotel (met aardappelpuree, gehakt, zuurkool, ananas en weer een laag aardappelpuree) is en blijft toch echt mijn favoriet :)

    1. Zo leuk om te zien hoe iedereen stamppotten op een andere manier (met een twist) klaarmaakt! De zuurkoolschotel die jij noemt lijkt me ook erg lekker.

  3. Britt says:

    Wat een tof idee, dit lijkt me heel lekker!

  4. Heb deze hutspot vanavond gemaakt. Was lekker. Heb er wel extra hutspotkruiden en sju bij gedaan. Zeker voor herhaling vatbaar.

  5. Wij gaan deze versie vanavond eten, met zoete aardappel en gehaktballetjes erbij. Eerste keer hutspot voor Marleen.

    1. Lekker hoor! Dat gaat ze vast heel lekker vinden.

  6. Betty says:

    Ik maak vaak een zomerse hutspot ”lite” versie: Fijn gesneden rauwe uien, wortels, bosui door de aardappelpuree met uitgebakken magere spekreepjes.

  7. Nellekd says:

    Wat is dit een héérlijk en geweldig recept! E nr gesmuld! Daarbij een rundervink gebakken, prima!

    1. Wat fijn om te horen!

  8. Susanne says:

    Wat een geweldig recept…..echt super lekker. Ik maak het in ovenvaste hapjespan met laagje paneermeel en wat klontjes boter voor crispy laagje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close