Fastfood Friday: Kumpir (Turkse gevulde, gepofte aardappel)

2.3K

Tim heeft voor zijn werk een aantal klanten die helemaal in mijn straatje liggen. Food-ondernemingen waar ik ook contact mee heb of nieuwe organisaties die ik nog niet ken. Heel soms komt hij nog wel eens met wat lekkers thuis als hij een afspraak heeft gehad en enkele weken geleden kwam hij thuis met Kumpir. Ik had er nog nooit eerder van gehoord maar Kumpir blijkt het meest populaire fastfood-gerecht in Turkije te zijn. Het is een gepofte aardappel die vervolgens zacht gemaakt wordt met veel boter en kaas en wordt gevuld met tal van lekkere ingrediënten. Een sausje van Turkse yoghurt en knoflook maakt het geheel vervolgens helemaal af. Mijn eerste kennismaking met Kumpir was direct goed, ik was gelijk fan. Zachte, kazige aardappelpuree, een heerlijk frisse saus en dan die vulling… Oh zo lekker. Het duurde dan ook niet lang voordat ik zelf de keuken in dook om mijn eigen variant te maken.

Direct wel even een sidenote: voor het maken van échte Kumpir heb je eigenlijk speciale aardappelen nodig. Aardappelen met een hele stugge schil die je eigenlijk niet kan eten en die nauwelijks in Nederland verkrijgbaar zijn. Nu hou ik totaal niet van gerechten delen waar je de ingrediënten maar moeilijk van kunt krijgen en dus pakte ik hele grote normale aardappelen. Hiervan kun je de schil wél eten en eerlijk? Het resultaat werd net zo goed. Kies dus voor aardappelen van het liefst minimaal 10 centimeter groot. Bij de Turkse supermarkt kun je ze vaak wel vinden, maar in de reguliere supermarkten worden ze ook nog wel eens verkocht onder de noemer frietaardappelen.

Voor mijn versie van Kumpir gebruikte ik een vulling van door mij oh zo geliefde groenten: mais, rode ui en augurk. Erbij ging gekruide kipshoarma, maar je kunt met de vulling naar hartenlust variëren. Voeg er olijven en kappertjes aan toe, gebruik tonijn in plaats van kip… je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken.

Kumpir

Kumpir

5 van 1 stem

Kumpir

Porties2 stuks/personen

Ingrediënten

  • 2 grote aardappelen
  • 30 gr boter
  • 150 gr Kasar Peyniri - of andere goede smeltkaas
  • 1 blikje mais - 150 gr
  • 4 augurken - in kleine blokjes
  • 1 rode ui - gesnipperd
  • 200 gr kipshoarma
  • 200 gr Turkse yoghurt
  • 1 teentje knoflook - geraspt
  • snuf zout
  • verse bieslook

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • Pak de aardappels per stuk in aluminiumfolie in en leg ze in het midden van de oven. Pof de aardappels in 1,5 uur helemaal zacht.
  • Roer terwijl de aardappels in de oven zitten de knoflook door de yoghurt. Zet het schaaltje in de koelkast zodat de smaak goed kan intrekken.
  • Verwijder als de aardappels zacht zijn de aluminiumfolie.
  • Snijd de aardappels aan de bovenkant in met een mesje en duw de aardappel open. Zorg ervoor dat je hem niet compleet doormidden breekt.
  • Prak de aardappels met een vork maar laat hierbij de schil intact.
  • Voeg de boter, kaas en een snufje zout toe aan de geprakte aardappel en prak alles nu tot een fluweelzachtige aardappelpuree.
  • Bak de kipshoarma in een droge koekenpan helemaal gaar.
  • Schep alle groenten en de kipshoarma in de gepofte en geprakte aardappel.
  • Schep de Turkse knoflookyoghurt over de groenten en het vlees en garneer met verse bieslook.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Kumpir

Join the Conversation

  1. Ik ben dol op gepofte aardappelen en dit klinkt heerlijk! Volgende week weer boodschappen doen, dan neem ik ingrediënten mee voor een vegan versie :)

  2. Wendy says:

    Hoi! Wat is het alternatief voor Kasar Peyniri kaas? Wil het namelijk graag gaan maken :-)

    1. Geraspte mozzarella zou je kunnen gebruiken. Als de kaas maar goed smelt.

      1. Wendy says:

        Thanks! Ga ik hem zeker maken

  3. Hoi Sabine! We konden als Potato Lovers van Jac van den Oord Potatoes het niet laten te reageren! Super dat je aandacht besteed aan Kumpir. In Turkije, maar ook wel in meer landen in die regio net zo bekend als bij ons het patatje met. Leuk en lekker gerecht en ook eenvoudig variatie in aan te brengen. In Nederland is het zeker in opkomst. Kleine opmerking: dat het een speciale selectie aardappelen is, dat klopt, maar de taaie schil is geen raseigenschap. Dit wordt veroorzaakt doordat de aardappelen in een heteluchtoven, ruim een uur wordt gegaard zonder aluminiumfolie: de huid droogt in en wordt een taai jasje: jacket potatoes! Wij brengen deze aardappelen al vele jaren op de markt in het horecakanaal en zijn zeker blij met de aandacht voor Kumpir! Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close