Tom Yum Goong (Thaise soep met garnalen)

Eén van de hoogtepunten voor mij tijdens de perstrip naar Thailand was de Thaise kookworkshop die we volgden in de Baipai Thai Cooking School. We leerden in totaal drie gerechten koken en van alle drie ga ik zeker de recepten nog met jullie delen. Vandaag begin ik met het eerste gerecht en dat is het recept voor Tom Yum Goong, vrij vertaald een pittige zure soep met garnalen. Deze soep is totaal niet te vergelijken met de soepen die we in Nederland kennen en dat maakt hem voor mij zo speciaal. Je kunt hem zo pittig maken als je zelf wilt, zelf gebruikte ik één gedroogd pepertje en dat zorgde er bij mij al voor dat ik met een snotneus kwam te zitten. Ben je een daredevil dan kun je twee tot drie pepertjes gebruiken.

Wat heb je nodig? (1 kommetje)

  • 2 grote schoongemaakte en gepelde garnalen
  • 250 milliliter bouillon (vis- of groentenbouillon)
  • ¼ theelepel zout
  • 2 – 3 kastanjechampignons
  • 3 centimeter citroengras
  • 1 centimeter laos (Thaise gember)
  • 1 blaadje kaffir limoen
  • 1 gedroogd pepertje
  • 2 theelepels chilipasta
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 theelepels kristalsuiker
  • 1 eetlepel limoen
  • 4 eetlepels kokosmelk

1. Snijd het citroengras in dunne reepjes en scheur het kaffir limoenblaadje in om ervoor te zorgen dat de aroma’s vrij komen. Kneus het gedroogde pepertje en hak de laos fijn. Mocht je grote champignons hebben, snijd deze dan door de helft of in vieren.

2. Doe de bouillon samen met het citroengras, de laos, het kaffir limoen blaadje en het zout in een steelpannetje en breng de bouillon aan de kook.

3. Doe de champignons in de pan en breng de bouillon wederom aan de kook.

4. Draai het vuur laag en doe vervolgens de garnalen in de pan. Kook deze tot ze gaar zijn maar roer niet! In dit stadium de soep roeren zorgt ervoor dat deze enorm vissig gaat smaken en dat is niet de bedoeling.

5. Doe de kokosmelk in de pan en draai het vuur uit. Roer de soep door tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.

6. Roer vervolgens (terwijl de pan dus van het vuur af is) de chilipasta, vissaus, limoensap, suiker en het pepertje door de soep tot alles goed gemengd is.

7. Schep de soep in een kom en garneer desgewenst met verse koriander.

Ondanks de hoeveelheid ingrediënten is deze soep ontzettend makkelijk om te maken, hij is serieus binnen een kwartier klaar om geserveerd te worden. Van deze soep eet je overigens alleen de garnalen, de bouillon en de champignons. Hoewel het limoengras en de kaffir limoen in de kom mee worden geserveerd, is dit niet te eten.

Tom Yum Goong

Join the Conversation

  1. MySimplySpecial says:

    Dit ziet er goed uit! Volgens mij heb ik nog nooit zo’n soep gegeten.

  2. Nicole says:

    Het ziet er super uit!

  3. Remy | BakingBeautyNL says:

    Dit is echt een van favo soepje!!! Lekker zeg!

  4. milou says:

    Toevallig heb ik gister shrimp noodle soup gemaakt (staat op mijn instagram) anders dan dit, maar dit ziet er ook heerlijk uit!

  5. Johan says:

    Ziet er super goed uit. Kan niet wachten om dit zelf te maken.

  6. Lijkt me lekker. Ga ik eens proberen te maken.

  7. pom Thai says:

    Net echt… maar lijkt niet op origineel
    Teveel aangepast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close