Kerstdiner: Hertenbiefstuk met rode wijnsaus

510

Heel eerlijk: ik eet vrijwel nooit een stukje wild buiten Kerst om. Ik weet niet precies waarom, maar misschien vind ik het te delicaat, te chique voor een gewoon weekend. Wild eet je als je iets te vieren hebt, dat is een beetje mijn perceptie. Veel mensen denken overigens dat wild heel lastig te bereiden is, maar dat is helemaal niet waar. Dit recept voor Hertenbiefstuk met rode wijnsaus is namelijk dodelijk simpel. En ook fijn: het is in no-time klaar. De rode wijnsaus kun je al (ver) van te voren maken en eventueel zelfs bewaren in de vriezer. Zo hoef je op de avond van het kerstdiner alleen de saus nog even op te warmen en het hertenbiefstukje te maken. Een koud klusje. Ik serveerde er overigens gegrilde witlof bij, ook een dikke aanrader.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 4 hertenbiefstukjes
  • 4 (grote) stronken witlof
  • olijfolie
  • peper en zout
  • boter

Rode wijnsaus:

  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 400 milliliter volle rode wijn
  • 200 milliliter/gram vleesfond
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 100 gram ijskoude boter + extra

1. We beginnen met het maken van de rode wijnsaus, die kun je namelijk makkelijk bewaren. Snipper de sjalotjes en hak het teentje knoflook fijn.

2. Verhit een beetje roomboter in een pannetje en fruit hierin de sjalot en knoflook aan. Voeg vervolgens de tijm en het laurierblad toe en schep nog even goed om.

3. Doe de wijn en de vleesfond in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de saus op middelhoog vuur zo’n 20 minuten tot de helft inkoken.

4. Breng de saus op smaak met peper en zout en zeef vervolgens de saus boven een andere pan.

5. Klop met een garde de ijskoude boter (let op: echt ijskoud, leg de boter desnoods in de koelkast) snel door de nog warme saus. Je kunt de rode wijnsaus nu op laag vuur laten staan tot je deze gaat serveren. Breng hem niet meer aan de kook.

6. Snijd de stronken witlof in drie of vier plakken en was deze onder de kraan. Dep de stronkjes witlof droog en smeer ze in met olijfolie. Bestrooi met peper en zout en gril de witlof in 10 – 15 minuten tot ze zacht zijn.

7. Dep de hertenbiefstukjes droog met een vel keukenrol en bestrooi met peper en zout.

8. Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de hertenbiefstukjes rondom in ongeveer 5 – 10 minuten (afhankelijk van de dikte van de biefstukjes) goudbruin.

9. Haal de hertenbiefstuk uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Laat minimaal vijf minuten rusten.

10. Serveer de hertenbiefstuk in plakken op de gegrilde witlof en maak af met de rode wijnsaus.

Hertenbiefstuk met rode wijnsaus

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Join the Conversation

  1. Mirjam says:

    Heerlijk, staat ook op mijn menu :-)

  2. Dit ziet er goed uit! Ik heb morgen een vroeg kerstdiner en dan ga ik voor het eerst hert eten. Ik ben benieuwd!

  3. Hertenvlees is zo onwijs lekker <3

  4. Hert is zo lekker. Die saus ziet er ook heerlijk uit!

  5. Marja van Maldegem says:

    Het lijkt me heerlijk maar kan ik als vocht ook een wildfond gebruiken??

    1. Ja hoor, dat kan heel goed!

  6. Astrid says:

    Ik neem aan dat ik als ik de saus wil invriezen de boter er pas bij het opwarmen bij moet doen?

    1. Liever wel ja! En anders heel langzaam ontdooien in de koelkast en op laag vuur opwarmen.

      1. astrid says:

        bedankt!

  7. Marlieke says:

    Hoi!
    mijn saus is heel erg dun geworden, weet je misschien hoe dat komt?
    groetjes

    1. je kan hem miss binden met wat peperkoek…

  8. wat voor een boter moet ik gebruiken mag dit roomboter zijn de 100 gr. anders heb ik denk ik een probleem want alle winkels zijn al dicht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close