Nigella’s sticky toffee pudding

Hebben jullie Masterchef Australia 2019 gezien? Als je dit seizoen hebt gevolgd dan heb je mogelijk ook gezien dat Nigella Lawson een week te gast was en in een masterclass toonde ze hoe ze haar Sticky Toffee Pudding maakt. En man man man, ik likte in gedachten m’n vingers al af tijdens het kijken van haar masterclass. Het zag er heerlijk uit en ik vond dat ik ‘m eens moest maken. Zie hier, het recept. Want ik heb met al die andere maten even uitgedokterd wat het in het Nederlands moet zijn en dat was even zoeken, maar het resultaat mag er zijn. De cake is heerlijk luchtig en niet al te zoet. Gevuld met dadels en er overheen gaat een heerlijke toffeesaus – wél heel zoet. Niet ingewikkeld om te maken, echter misschien wel even een extra rondje voor de ingrediënten. Want een deel ervan zul je niet bij de supermarkt vinden maar wel bij de toko.

Het is de moeite waard want oi oi oi, wat is ‘ie lekker. Perfect als dessert!

NigellasStickyToffeePudding ST

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

NigellasStickyToffeePudding Pinterest

2.16 van 13 stemmen

Nigella's sticky toffee pudding

Porties1 cake

Ingrediënten

Cake

  • 200 gram dadels zonder pit en in grove stukken gesneden
  • 200 ml gekookt water
  • 1 tl baking soda
  • 75 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 2 el melasse (toko)
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 grote eieren

Saus

  • 150 gram roomboter
  • 300 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el melasse
  • 140 ml slagroom
  • 1 el mascarpone

Instructies

Cake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Week de dadels in het gekookte water met de baking soda. Zet de kom apart.
  • Mix ondertussen de roomboter met de melasse en donkerbruine basterdsuiker. Voeg als het een egale massa is geworden, de eieren toe.
  • Voeg de dadels toe aan het beslag (giet het teveel aan water af) en mix nog even door. Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en schuif in de oven voor 30-35 minuten. Klaar en gaar wanneer een satéprikker en droog uit komt.

Saus

  • Terwijl de cake in de oven staat maak je de saus. Smelt hiervoor de roomboter met de suiker in een steelpan. Roer goed door en voeg ook de melasse toe. Zet het vuur zachtjes en klop de slagroom op in een staande mixer. Voeg wanneer de slagroom goed is de mascarpone toe en mix voorzichtig nog even door elkaar. Dit kun je ook met een spatel doen.
  • Voeg de slagroom met mascarpone toe aan de saus en roer voorzichtig door totdat je een glanzende saus hebt.
  • Prik gaatjes in de inmiddels afgekoelde cake en giet de saus erover. Serveer direct.

Notities

Het is het mooist om deze cake direct te serveren. Wanneer je de cake in de koelkast zet wordt de saus hard en is hij minder lekker dan wanneer de saus nog een beetje warm is.

Join the Conversation

  1. Marieke says:

    Misschien handig om de 150 gram bloem uit het originele recept ook te vermelden, dan wordt het nog wat met die cake!

  2. Je bent de 150g bloem en de 2 tsp baking powder vergeten. Wel zo handig.

  3. Susanne says:

    Het recept is niet compleet! In dit recept mis je 150 gram meel, toch best essentieel onderdeel. Wil je het aanpassen op je site? Dank alvast.

  4. Anke-Thea says:

    De bloem (150 gram) staat niet in de ingrediëntenlijst. Zo krijg je nooit een cake!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close