Mexicaanse rijstschotel met kip

#spon

I.s.m. Heinz

Sommige recepten roepen gewoon om een tweede (en derde!) portie. Deze Mexicaanse rijstschotel met kip is daar absoluut eentje van. Je weet wel, zo’n gerecht waarvan iedereen ineens twee keer opschept en je aan het eind van de avond naar een lege schaal staat te staren. Love it.

Sinds ik samenwerk met Heinz en hun Tomato Frito in mijn keukenkastje heb staan, zijn de recepten met tomatensaus bij ons thuis echt naar een next level gegaan. Niet alleen omdat het supersnel werkt, maar vooral: zoveel smaak. Echt, als je deze Mexicaanse ovenschotel met kip en rijst probeert, snap je precies wat ik bedoel.

Waarom ik dol ben op Mexicaanse recepten

Er is iets aan Mexicaanse recepten waar ik gewoon nooit genoeg van krijg. Misschien zijn het de warme kruiden, misschien het comfort food-gevoel, of misschien het feit dat je altijd leftovers overhoudt voor de lunch de volgende dag (oké, meestal dan). Wat het ook is, als ik m’n oven aanzet voor een Mexicaanse ovenschotel met kip en rijst, dan weet ik: het wordt weer genieten.

Wat ik extra fijn vind aan deze Mexicaanse rijstschotel, is dat hij eigenlijk alles heeft. Kip? Check. Rijst? Natuurlijk. Groenten, bonen, kaas en een saus om je vingers bij af te likken? Yes please. En het mooie is: je schuift ‘m zó de oven in. Daarna heb je een half uurtje handen vrij. Netflix-time of snel de keuken opruimen (ik weet wel wat ik zou kiezen…).

De kracht van Heinz Tomato Frito

Ik roep het al jaren, maar ik blijf erbij: Heinz Tomato Frito is echt een life saver. Waar ik vroeger tomatenblokjes gebruikte, grijp ik nu standaard naar dit spul. Waarom? Omdat je binnen no-time een saus hebt die smaakt alsof je er uren op hebt staan zwoegen. En laten we eerlijk zijn: daar houden we van, toch?

De saus wordt gemaakt met uien en knoflook die 2,5 uur (!) in olie worden gesudderd. Daarna worden ze gemixt met zongerijpte tomaten en een snufje liefde, zo lijkt het wel. Het resultaat: een diepe, volle smaak waar je alleen nog wat Mexicaanse kruiden aan hoeft toe te voegen voor een topgerecht.

Wil je de saus zelf proberen? Je vindt ’m gewoon bij de Albert Heijn, tussen de andere pastasauzen.

Maak ‘m vega of nóg kleurrijker

Zoals ik al zei: deze Mexicaanse rijstschotel leent zich perfect voor aanpassingen. Laat de kip achterwege en je hebt een heerlijke vegetarische maaltijd. Of voeg juist extra groenten toe, zoals courgette of verse tomaten. Courgette werkt trouwens top als je nog wat bite in je schotel wilt.

Je zou zelfs wat avocado of verse koriander als topping kunnen gebruiken. Of een likje zure room voor dat frisse contrast. Het hoeft allemaal niet ingewikkeld, zolang het maar lekker is.

Ook leuk voor etentjes

Deze Mexicaanse ovenschotel met kip en rijst is trouwens ook ideaal als je eters krijgt. Je kunt ‘m van tevoren al helemaal klaarmaken, zodat je tijdens het eten niet meer in de keuken hoeft te staan. En geloof me: het ruikt zó lekker als-ie uit de oven komt. Instant feestgevoel.

Zet er wat tortilla chips bij, een simpele salade en misschien een frisse limonade of cocktail, en je hebt een topavond. Bonuspunten als je er een Mexicaans muziekje bij opzet. Fiesta vibes gegarandeerd.

Meer Mexicaanse recepten? Yes please!

Ben je na deze Mexicaanse rijstschotel net zo hooked als ik? Goed nieuws: ik heb nog veel meer Mexicaanse receptenvoor je verzameld. Denk aan nachoschotels, burrito’s, quesadilla’s en natuurlijk: nog meer ovengerechten.

Je vindt ze allemaal handig bij elkaar op deze pagina. Zet de sombrero maar vast klaar.

Laat je me weten wat je ervan vond?

Ik ben superbenieuwd of deze Mexicaanse ovenschotel met kip en rijst ook bij jou thuis zo’n hit is. Laat het me weten in de reacties, of deel een foto op Instagram en tag mij. En onthoud: koken hoeft niet moeilijk te zijn om ontzettend lekker te zijn.

Buen provecho!

Mexicaanse rijstschotel met kip

Mexicaanse rijstschotel met kip

Mexicaanse rijstschotel met kip

4.11 van 19 stemmen

Mexicaanse rijstschotel met kip

Deze Mexicaanse rijstschotel met kip is echt een publieksfavoriet. Super simpel om te maken en daardoor perfect voor een doordeweekse dag. Ultiem comfortfood in een ovenschaal; yum!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • ovenschaal van 25x20 cm

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 200 g zwarte bonen - uitgelekt
  • 200 g kidneybonen - uitgelekt
  • 200 g mais - uitgelekt
  • 1 pakje Heinz Tomato Frito - 350g
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el verse peterselie - fijngehakt
  • 100 g cheddar - geraspt
  • 2 el tacokruiden
  • 2 el olijfolie of raadzaapolie
  • 4 kipfilets of kipdijfilets

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Ga ondertussen verder met het bereiden van de rest van de ingrediënten.
  • Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook aan tot de ui glazig begint te zien.
  • Voeg de zwarte bonen, kidneybonen en de mais toe en schep het geheel even goed om.
  • Schenk de Heinz Tomato Frito in de pan en voeg hier het komijnpoeder, oregano en verse peterselie aan toe. Laat het geheel pruttelen tot de rijst klaar is.
  • Schep de gaargekookte rijst samen met de geraspte cheddar door de tomatensaus en schep vervolgens het geheel in de ovenschaal.
  • Meng de tacokruiden met de olie en wrijf hier de kip mee in. Bak de kipfilets in een hete koekenpan rondom bruin en leg de kip tussen de rijst in de ovenschaal.
  • Schuif de Mexicaanse rijstschotel 20/25 minuten in het midden van de oven tot de kip gaar is.
  • Serveer de Mexicaanse rijstschotel met limoenpartjes, avocado en eventueel een lepel zure room.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans
Trefwoord: cheddar, gekruide kip, heinz, heinz tomato frito, kip, mexicaans, mexicaanse rijstschotel, ovengerecht, ovenschotel, rijstsalade

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Mexicaanse rijstschotel met kip

Join the Conversation

  1. Lilyan Post says:

    Ik lees nergens hoe je de Mexicaanse rijstschotel op smaak brengt.

    1. Ik snap niet zo goed wat je bedoelt? Het recept geeft toch duidelijk aan wanneer je de kruiden en specerijen moet toevoegen?

    2. Mieke van Rijn-Remans says:

      Ik vond hem ook wat flauw van smaak en heb er nog zout aan toegevoegd.

4.11 from 19 votes (19 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close