Al van jons af aan ben ik dol op (Limburgse) vlaaien. Vroeger gingen we ook altijd op de ochtend van mijn verjaardag naar Multivlaai of Limburgia om vlaaien uit te kiezen voor die dag. Standaard zat er altijd eentje tussen met een romige vulling, die zijn namelijk mijn favoriet. Zwitserse roomvlaai, rijstevlaai, Limburgse roomvlaai… Ik kan ze maar beter niet in huis halen want ik weet zeker dat ze niet lang zullen overleven. Ik zou met zulke vlaaien namelijk prima kunnen ontbijten, lunchen en avondeten. Het zelf maken van vlaaien doe ik eigenlijk nooit en ergens is dat stom, want zo lastig is dat helemaal niet. En bovendien is zelfgemaakt vlaaideeg ook nog eens ontzettend lekker. Ik heb besloten wat vaker dergelijke taarten te maken en begin daarmee met een recept voor Sinterklaas. Ik maakte namelijk een kruidnoten kruimelvlaai. Een flinke mond vol ja, maar lekker dat ‘ie is joh – woooh! Voor deze vlaai maakte ik het vlaaideeg zelf en die vulde ik uiteindelijk met banketbakkersroom. Dat bleek een gouden combinatie te zijn met de krokante kruidnotenkruimel topping. Aanrader dus voor 5 december.
Kruidnoten kruimelvlaai
Benodigdheden
- vlaaivorm (of springvorm) van 30cm doorsnede
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
- deegroller
- blindbakvulling (bijv. ongekookte rijst of gedroogde bonen)
- garde
Ingrediënten
Vlaaibodem
- 50 g ongezouten roomboter - zacht
- 50 g kristalsuiker
- 1 ei
- 100 ml karnemelk
- 1 zakje instant gist - 7 g
- 300 g bloem
- snuf zout
Banketbakkersroom
- 500 ml volle melk
- 1 vanillestokje
- 120 g kristalsuiker
- 6 eidooiers
- 60 g maizena
Kruimeltopping
- 50 g ongezouten roomboter - koud, in blokjes
- 50 g bloem
- 50 g kristalsuiker
- 100 g kruidnoten - grof gehakt
Instructies
- Begin met het maken van de vlaaibodem. Doe de boter samen met de suiker in de kom van de keukenmachine en klop dit romig. Voeg dan het ei langzaam en de karnemelk toe.
- Voeg vervolgens gist, bloem en zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Zet het deeg vervolgens minimaal 2 uur op een warme plek om te rijzen.
- Maak ondertussen de banketbakkersroom. Verwarm hiervoor de melk met het vanillemerg, het leeggeschraapte stokje en de helft van de suiker tot het kookpunt. Verwarm tot de suiker is gesmolten.
- Klop de eiedooiers samen met de maïzena en de rest van de suiker op en voeg hier een scheut van de warme melk aan toe. Klop goed door en schenk vervolgens alles weer terug in de pan.
- Blijf goed roeren en laat de pan op het vuur staan tot de vanilleroom indikt.
- Schenk de vanilleroom in een kom en dek deze direct op de room af met plasticfolie om te voorkomen dat er een velletje ontstaat. Laat de room afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de vlaaivorm goed in.
- Rol het vlaaideeg op een licht bebloemd aanrecht uit tot een ronde plak van ongeveer 2-3 mm dik.
- Bekleed de volledige vlaaivorm met het deeg. Leg een bakpapiertje op het deeg en stort hier blindbakbonen of een andere blindbakvulling in. Bak de vlaaibodem 10 minuten in de oven voor.
- Maak ondertussen het kruimeldeeg door hiervoor alle ingrediënten in een kom te doen. Kneed het geheel tot een kruimelig deeg door alle ingrediënten tussen je vingertoppen te wrijven.
- Haal de blindbakvulling en het bakpapier uit de vlaaivorm. Vul de vlaaibodem met de afgekoelde banketbakkersroom en strooi de kruidnotenkruimels er overheen.
- Bak de vlaai nog eens 25 minuten in het midden van de oven tot de randen goudbruin zijn en het deeg gaar is.
- Laat de vlaai volledig afkoelen voordat je deze serveert.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Hoeveel boter komt er in de vulling? Ik kan het in de ingrediëntenlijst niet terug vinden
Eh geen, sorry! Geen idee waarom deze erin is geslopen haha. Ik heb het recept aangepast.
Afgelopen pakjesavond gemaakt. Heerlijk, vooral de kruidnotencrumble! Was ook mijn eerste vlaai ooit, bodem was iets te dik geworden. Wel vond ik de custard/banketbakkersroom erg compact geworden, denk dat ik bij een volgende poging misschien minder ei-dooier moet gebruiken? (eieren waren ook wel wat aan de grote kant bedenk ik mij nu).