Ondanks dat we de meest koude dagen van deze winter wel hebben gehad, is het niet verkeerd om af en toe nog Hollandse kost op tafel te zetten. Op OhmyFoodness hebben we eigenlijk helemaal nog geen aandacht besteed aan stamppotten terwijl we dat toch echt wel eten hoor thuis! Hutspot is één van mijn favoriete stamppotten en vandaag wil ik het recept graag met jullie delen. Het is de meest simpele stamppot die je kunt maken, maar wel erg lekker.

No ratings yet

Hutspot

Hutspot, wie kent het niet die heerlijke mix van aardappelen, peen en uien. Op smaak gebracht met gerookte kalkoenreepjes of spek, mmm wat lekker!!
Porties0 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Waar te bewaren afgedekt in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Ingrediënten

  • 500 g winterpeen
  • 500 g ui
  • 1 kg aardappelen - kruimige
  • 200 g gerookte kalkoenreepjes of spek
  • peper en zout

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in ongeveer gelijke stukken. Spoel ze af en doe ze in een grote pan met water. Zorg ervoor dat je niet té veel water in de pan doet, de aardappels moeten net onderstaan. Doe wat direct wat zout in het water.
  • Schil de winterpenen en snijd ze in kleine reepjes.
  • Vervolgens snijd je de ui in halve ringen en deze leg je samen met de winterpeen op de aardappelen.
  • Zet de pan met de deksel erop op hoog vuur en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt draai je het vuur laag en laat je het (nog steeds met de deksel op de pan) zo’n 30-40 minuten zachtjes doorkoken.
  • Wanneer de hutspot nog zo’n minuut of tien moet koken bak je de kalkoenreepjes in een theelepel zonnebloemolie totdat ze knapperig zijn. Als je spekjes gebruikt kun je de olie achterwege laten, spekjes bevatten namelijk al genoeg vet van zichzelf.
  • Giet de hutspot af totdat het meeste water verdwenen is. Neem vervolgens een stamper en prak de aardappelen, wortel en ui totdat je enkel kruimels/kleine stukjes over houdt. Even goed door elkaar mengen en wat peper en zout toevoegen.
  • Mocht je de hutspot iets romiger willen hebben kun je bij deze stap wat melk toevoegen. Voeg tenslotte de uitgebakken kalkoenreepjes toe, goed doorroeren en klaar is je hutspot!
  • Zelf vinden we het erg lekker om te eten met rookworst, braadworstjes of een gehaktbal maar hiermee kun je natuurlijk eindeloos variëren.

Notities

Snelle tip:
In plaats van verse winterpeen en ui kun je natuurlijk ook gewoon een zak hutspot uit de supermarkt halen. Ook prima van smaak en het scheelt je wat tijd. De uien die in deze verpakkingen zitten zijn wat minder sterk van smaak. Mocht je dit lekker vinden kun je bij het eigen recept ook kiezen voor zoete uien in plaats van normale.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: aardappelen, budget, hutspot, recept

hutspot1

hutspot3

Join the Conversation

  1. Heerlijk!! Dat eten we hier ook vanavond. Met slavinken.
    Beste stamppot ever en dat terwijl ik het de eerste 20 jaar van mij leven dacht dat ik het niet lustte omdat mijn ouders het vies vinden

  2. Yummmmm! Heb nu al honger.

  3. Esmay says:

    Als ik iets niet lekker vind is het dit.
    Boerenkool vind ik wel lekker, of stampot andijvie, maar dit niet haha!

  4. Lotje says:

    Hihi, dit maakt mijn opa áltijd als hij er is. Dit is echt ‘zijn’ gerecht, echt lekker!

  5. Nee, dit gerecht sla ik over ;)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close