Een hele kip uit de oven bereiden is iets dat mijn vader vroeger altijd al veel deed. Op zondagmiddag rook het hele huis dan naar gebraden een hele kip uit de oven, een geur die ik zelf héérlijk vind. We aten er altijd gebakken aardappeltjes bij en gebakken champignons met ui. Nostalgie!
Nog steeds schuif ik zelf met enige regelmaat een hele kip uit de oven in de oven. Mijn kinderen vinden dat namelijk ook lekker en mij doet het nog altijd aan vroeger denken. Ik maak de hele kip uit de oven, net zoals je bij de kipkraam op de markt ook wel eens ziet, met aardappeltjes in de braadslede. Deze aardappeltjes worden héérlijk van smaak dankzij het bakvet van de hele kip uit de oven.

Kip uit de oven maken
Kip uit de oven maken is helemaal niet zo lastig. Het houdt mensen nog wel eens tegen omdat het een tijdsintensief klusje lijkt, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Natuurlijk kun je zeer uitgebreid te werk gaan en bijvoorbeeld Ramsays’ gevulde kip maken, maar dat hoeft helemaal niet. Met een kruidenmix die goed past bij kip, kom je namelijk al een heel eind.
Bij het bereiden van een hele kip uit de oven is het belangrijk om te kiezen voor de juiste kruiden.
Zelf vul ik de kip eigenlijk namelijk nooit als ik kip uit de oven ga maken. Ik maak altijd een kruidenolie en gebruik daarbij de volgende kruiden- en specerijen:
- 3 el olijfolie
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uipoeder
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl kerriepoeder
Door deze ingrediënten met elkaar te mixen krijg je een heerlijke kruidenolie die mij al direct aan gebraden kip doet denken.
Ik smeer de hele kip uit de oven in met deze kruidenolie en het resultaat is een sappige, smaakvolle hele kip uit de oven met een gekruid, krokant velletje.
Mocht je alle kruiden en specerijen niet los hebben, dan kun je eventueel ook de kipkruiden van Verstegen gebruiken. Die doen me heel erg aan bovenstaande kruidenmix denken.


Hoe lang moet kip in de oven?
Wat het allerbelangrijkste is bij het bereiden van een hele kip uit de oven is dat de kerntemperatuur goed moet zijn. Pas dan weet je of de hele kip uit de oven echt goed gaar is.
Steek de kernthermometer in het dikste stuk van de kip zodat je zeker weet dat al het vlees gaar is. Voor de beste smaak is het aan te raden om een hele kip uit de oven van goede kwaliteit te kiezen.
Een hele kip van om en nabij de 1,5kg moet vaak rond de 1 uur en 15 minuten in de oven. Ik hield zelf 1,5 uur aan en had een sappig kippetje aan het eind. Meten = weten dus gebruik echt een kernthermometer als je twijfelt.
Ben je toch bang dat de kip uitdroogt en dan met name de borstfilets, bedruip de kip tijdens het grillen dan af en toe even met het bakvet dat onderin de schaal ligt. Het is niet noodzakelijk, ik doe het zelf eigenlijk nooit, maar het kan wel.
Ik mik zelf het liefst krielaardappeltjes bij de kip in de braadslede, deze worden namelijk heerlijk van smaak dankzij het bakvet van de kip. 1,5 uur garen voor aardappeltjes klinkt als veel te veel en je moet inderdaad geen krokante aardappeltjes verwachten, maar eerder smeuïge krieltjes met een heerlijke smaak. Ik vind het TOP.

Gegrilde kip uit de oven weer opwarmen
Als je gaat googelen kom je al snel tegen dat je gegrilde kip uit de oven eigenlijk niet weer moet opwarmen. Heel eerlijk? Ik heb dit wel gedaan en de kip (met aardappeltjes) in de braadslede ong. 20-25 minuten op 180 graden Celsius opgewarmd en het smaakte nog perfèct. Ook hadden we geen van allen moeite met onze spijsvertering, iets dat zou kunnen voorkomen vanwege veranderende eiwitsamenstelling van de kip tijdens het afkoelen.
Maar! De gegrilde kip uit de oven is ook erg lekker om koud te eten. Ik pluk al het vlees van de botten af als er nog iets over is en gebruik het vaak om tosti’s mee te maken of om de gegrilde kip als topping voor wraps te gebruiken. Sterker nog, misschien vind ik de gegrilde kip koud nog wel lekkerder om te eten dan warm.
De restjes dus lekker bewaren hoor! Je kunt de hele kip uit de oven ook gebruiken voor heerlijke sandwiches.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Hele kip uit de oven
Benodigdheden
- braadslede
- bakkwastje
Ingrediënten
- 1 hele kip van ong. 1.5kg
- 3 el olijfolie
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uipoeder
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl kerriepoeder
- peper en zout
- 1 kg krielaardappeltjes – gewassen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Plaats de kip in de braadslede.
- Meng de olie met alle kruiden en specerijen tot een kruidenolie en smeer hier de hele kip mee in.
- Verdeel de aardappeltjes rond de kip in de braadslede.
- Schuif de braadslede 70-90 minuten in de oven, tot de kip een kerntemperatuur van 70-72℃ heeft bereikt.
Wauw, deze foto’s alleen al! Ziet er heerlijk uit!