How-to: Hele kip uit de oven

Het was eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling om een artikel te schrijven over het maken van een hele kip uit de oven, maar nadat ik de Wat stond er op tafel publiceerde waarin ik de kip noemde, kreeg ik zoveel opmerkingen van lezers dat ze dat ook wel graag eens wilden proberen of het na één mislukte poging niet meer hebben gedaan, dat ik er niet meer onderuit kon. Gelukkig had ik een foto met mijn telefoon gemaakt van het kippetje nadat ‘ie uit de oven kwam en daarom kan ik het nu alsnog aan jullie laten zien. Want neem van mij aan: het bereiden van een hele kip uit de oven is een koud kunstje, iedereen kan dit als je maar een (redelijk goedwerkende) oven tot je beschikking hebt.

Een heel kippetje uit de oven at ik vroeger regelmatig thuis. Op zondag welteverstaan. Mijn vader kruidde de kip ’s ochtends al en liet deze vervolgens rusten onder een stukje aluminiumfolie. De hele keuken rook altijd naar kipkruiden, zo lekker. Vervolgens aten we het altijd met gebakken aardappeltjes en gebakken champignons met ui. Uiteraard verdeelde mijn vader de kip aan tafel. Heerlijk.

Het belangrijkste is dat je een kip van goede kwaliteit hebt en geen goedkope waterbom. Haal de kip dus bij voorkeur op de markt of kies voor een biologisch kippetje in de supermarkt, deze hebben de meeste smaak.

Wat heb je nodig? (2 – 4 personen)

 • 1 hele kip van 1,5 – 2 kilogram
 • kipkruiden naar wens*
 • optioneel: knoflookolie

*Voor een hele kip uit de oven gebruik ik altijd kant-en-klare kipkruiden, deze vind ik het lekkerst. Varieer uiteraard naar hartenlust.

1. Verwarm de oven voor op 160°C.

2. Wrijf de hele kip in (ook de binnenkant) met kipkruiden en besprenkel hem vervolgens met een beetje knoflookolie.

3. Leg de kip op een rooster of rijg hem aan het braadspit (mocht je een braadspit hebben: zéker gebruiken!). Zorg ervoor dat een plaat of schaal onderin de oven het vet kan opvangen.

4. Schuif de kip in het midden van de oven en laat hem in ongeveer 50 minuten gaar worden, afhankelijk van de grootte van de kip.

5. Zet vervolgens de grillstand van de oven aan en laat de kip vervolgens nog 10 minuten grillen voor een krokant velletje en that’s it!

En zo makkelijk is het! Serieus, wanneer je ervoor zorgt dat je de oven juist hebt ingesteld heb je er bijna geen omkijken meer naar. Natuurlijk moet je tussentijds wel in de gaten houden dat de kip niet verbrand, maar dat is het dan ook.

Controleer tussentijds eventueel of de kip al gaar is. Je kunt er in prikken met een vork en als het vocht dat eruit loopt helder van kleur is, is de kip goed. Uiteraard kun je er met een mes ook voorzichtig even in snijden om te checken of het vlees niet meer roze is.

Eet de hele kip met een lekkere salade, wat frietjes of zoals wij altijd deden: met gebakken aardappeltjes en gebakken champignons. Smullen maar!

Overigens kun je de kip natuurlijk ook vullen, ook erg lekker!

Hele kip uit de oven

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Handig! Ik heb nog nooit een hele kip gemaakt.

 2. Farah - Food and other Friends says:

  Oh heerlijk zo’n hele kip!
  Mijn vader maakte dat ook altijd, lekker met frietjes :).

  Wil het zelf ook eens proberen binnenkort voor de eerste keer.

 3. Hester says:

  Het ziet er toch wel lichtelijk angstaanjagend uit hoor, haha. Mijn moeder maakt wel regelmatig kippenpoten in de oven (in zo’n braadzak), maar dit heeft nog nooit op tafel gestaan geloof ik! In de zin ‘Natuurlijk moet je tussentijds wel in de gaten houden dat de kip niet verbrand’ moet het trouwens ‘verbrandt’ zijn.

 4. Paul Oosten says:

  Ja, zo ongeveer heb ik hem ook leren maken van m’n vader. het verschil is dat ik de kip nog moest vullen met appelstukjes …

 5. Dennis says:

  Goedemiddag! Dat klinkt erg lekker en niet al te moeilijk voor een leek als ik… Maar ik heb toch nog een vraag, moet ik de borstzijde naar beneden op de rooster leggen?

 6. Sophid says:

  Je kip ziet eruit als een opgegraven lijk

  1. Sabine Author says:

   Poeh, ik hoop niet voor je dat jij ooit een opgegraven lijk hebt gezien!

 7. Sophid says:

  Nu wel dus

 8. Anoniem says:

  Als ik een glaasje water in de oven erbij zet, maakt het dan de huid lekker krokant, of doet ie dat uit zichzelf al door de olie?

  1. Sabine Author says:

   Ik denk dat door de stoom van het water het huidje juist niet krokant wordt. Dus lekker alleen de olie gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close