Als ik er zo over nadenk hebben we tegenwoordig eigenlijk nooit meer koeken in huis. Wel koekjes als in biscuitjes en lange vingers, maar echte koeken nooit meer. Geen gevulde koeken, geen cakerollen… dit soort dingen komen bij ons niet op óf ze gaan juist veel te snel op en dus beschermen we ons een beetje tegen deze zoetigheid. Vroegâh toen ik nog wel eens koeken mee naar huis nam uit de supermarkt, moest ik voor Tim altijd Gangmakers meenemen. Gangmakers zijn van die cake-achtige koeken gevuld met jam en overgoten met chocolade. Jarenlang stonden Gangmakers op mijn lijstje om een keer zelf te maken en hoewel het even heeft mogen duren, ben ik er dan eindelijk mee aan de slag gegaan. Ondertussen sla ik mezelf voor mijn hoofd waarom ik deze koeken niet eerder zelf heb gemaakt, het is zo’n leuk klusje namelijk! Je bent er wel even mee bezig hoor. Harde Wenerdeeg, cakebeslag, vullen met jam, chocolade smelten… maar het resultaat is zo lonend en zo lekker dat ik het werk er graag voor over heb. Ook bij mijn meneer vielen deze zelfgemaakte Gangmakers enorm goed in de smaak. Missie geslaagd dus, hoera!
Ps. Je houdt waarschijnlijk wat Harde Wenerdeeg over; dit kun je prima een poosje goed verpakt in de koelkast bewaren. Harde Wenerdeeg wordt ook wel gebruikt om tartelettes mee te maken dus mocht je in een creatieve bui zijn, leef je uit!
Klik hier als je de video niet kunt zien
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Gangmakers
Ingrediënten
Harde Wenerdeeg:
- 300 gr patentbloem
- 200 gr boter - koud
- 100 gr witte basterdsuiker
- 1 ei
- snufje zout
Cakebeslag:
- 200 gr patenbloem
- 200 gr boter - op kamertemperatuur
- 200 gr kristalsuiker
- 4 eieren
- 1 el vanillesuiker
- snufje zout
En verder:
- jam
- 200 gr melkchocolade - gesmolten
Instructies
- Doe voor het Harde Wenerdeeg de boter in een kom en voeg hier de witte basterdsuiker aan toe. Klop dit tot een romig geheel.
- Voeg dan het ei toe en klop deze mee tot het ei is opgenomen.
- Doe als laatste de bloem en het snufje zout in een kom en kneed dit tot een soepel deeg. Pak het deeg in plasticfolie in en laat het een uur in de koelkast rusten zodat het deeg harder kan worden.
- Vet ondertussen een muffinvorm in met olie en maak het cakebeslag.
- Doe voor het cakebeslag de boter en suikers in een kom en klop dit romig. Voeg een voor een de eieren toe en tot slot de bloem en het snufje zout. Spatel dit tot een egaal cakebeslag.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Kneed na een uur rusten het Harde Wenerdeeg weer een keer door zodat het wat soepeler wordt. Rol het deeg vervolgens uit tot een plak van ongeveer 1-2mm dik.
- Steek rondjes uit het deeg die net iets groter zijn dan de bodem van de muffinvormpjes. Duw het Harde Wenerdeeg in de muffinvormpjes, een ietwat opstaand randje is prima.
- Schep een theelepel jam in het midden van de muffinbodems en schep hier vervolgens het cakebeslag om- en overheen.
- Bak de Gangmakers in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar. Mocht je merken dat het Wenerdeeg nog niet helemaal gaar is na 20 minuten, bak de Gangmakers dan 5 minuten langer, bij voorkeur op alleen ondertemperatuur.
- Laat de Gangmakers helemaal afkoelen en dip vervolgens de bovenkant van de koeken in de gesmolten chocolade.
- Laat de chocolade op kamertemperatuur wat opstijven en bewaar de koeken vervolgens luchtdicht buiten de koelkast.