Met gehakt gevulde druivenbladeren

Al een héle poos geleden kreeg ik van mijn vriendinnetje Kevser een kookboek met daarin authentieke Turkse recepten. Ik ben dol op de Turkse keuken en vind het altijd totaal niet erg als ik iets bij Kevser mag meehappen, dus dit kookboek was een zeer toepasselijk cadeau. Omdat mijn to-make lijstje altijd zo gigantisch groot is en kookboeken een paar keer maand binnenkomen, had ik er echter nog niet aan gedacht om daadwerkelijk iets te gaan koken uit dit boek. Tot ik het boek laatst in mijn boekenkast zag staan en dacht ‘YES, daar ga ik iets mee doen!’. Ik bladerde het boek door en kwam een recept tegen voor met gehakt gevulde druivenbladeren, oftewel: dolma’s. Tijdens Kevser haar babyshower heb ik deze dolma’s mogen proeven en ik was direct verliefd: zo’n onwijs lekkere snack, ik bleef er gewoon van eten! Hup, naar de Turkse supermarkt dus en de keuken in.

Het maken van dolma’s is een makkelijk maar wel tijdsintensief klusje. Druivenbladeren rollen is een behoorlijk karwei en vervolgens heb je ook nog 40 minuten geduld nodig om de gevulde druivenbladeren te stomen. Maar neem van mij aan: het loont de moeite! En het fijne is dat je deze gevulde druivenbladeren prima kunt invriezen, zo heb je altijd een voorraadje in huis. Je maakt er namelijk behoorlijk wat met dit recept en ik weet zeker dat je ze niet allemaal op krijgt, tenzij je een feestje geeft natuurlijk!

Het boek waar ik het recept uit heb heet De authentieke Turkse keuken van Erika Casparek-Türkkan. Dit specifieke boek kan ik helaas niet meer vinden op BOL, maar ik kwam wel deze tegen van dezelfde auteur.

 Met gehakt gevulde druivenbladeren

Met gehakt gevulde druivenbladeren

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Met gehakt gevulde druivenbladeren

3 van 1 stem

Met gehakt gevulde druivenbladeren

Porties30 stuks

Ingrediënten

 • 300 gr ingelegde druivenbladeren
 • 2 uien - fijngehakt
 • 1 tomaat - fijngehakt
 • 80 gr rondkorrelige rijst
 • 3 takjes verse munt - fijngehakt
 • 1/2 bosje verse dille - fijngehakt
 • 1 bosje peterselie - fijngehakt
 • 400 gr rundergehakt
 • 1 snufje piment
 • peper en zout

Instructies

 • Spoel de druivenbladeren af onder de koude kraan en laat ze uitlekken op een vel keukenrol.
 • Verhit een klontje boter in een pan en fruit hierin de uien aan. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak deze rul.
 • Roer de tomaat en de rijst door het gehakt en bak dit 1-2 minuten mee.
 • Schenk 100ml water in de pan en kook het geheel 10 minuten afgedekt op laag vuur tot de rijst gaar is.
 • Breng het gehaktmengsel op smaak met peper, zout en piment en roer de verse kruiden erdoor.
 • Leg onderin een grote pan 3 of 4 wijnbladeren; zorg ervoor dat de bladeren de bodem van de pan bedekken.
 • Snijd van de overige bladeren de steeltjes af en schep een theelepel van het gehaktmengsel op de druivenbladeren. Leg het gehakt tegen de steelaanzet van het blad.
 • Vouw de zijkanten van het druivenblad naar binnen en rol het blad vervolgens op zoals je ook met loempia's doet.
 • Leg de gevulde druivenbladeren op de bladeren in de pan. Zorg ervoor dat je alle gevulde rolletjes strak tegen elkaar aan legt en leg ze met de vouw naar beneden.
 • Leg een omgekeerd bord op de gevulde druivenbladeren en schenk net zoveel water in de pan tot de rolletjes bedekt zijn.
 • Doe de deksel op de pan en kook de gevulde druivenbladeren in 40 minuten gaar.

Join the Conversation

 1. Marleen says:

  Oh die ga ik maken!! Zou ik ze ook in de stoomoven kunnen bereiden?

  1. Gerdina says:

   Als de rijst al gaar is in de rolletje, waarom dan zoveel water bij de laatste stap?
   Men kan ook de druivenbladeren voorkoken, dan zijn ze gemakkelijker te rollen.
   Hoe doet een ánder het? Gekruide kipgehakt, paprika venkel, ui en rijst.
   Met macaronisaus als extra smaakje.

 2. Judith says:

  Mijn Turkse schoonfamilie noemt dit altijd Sarma…
  En gevulde paprika’s noemen zij Dolma. Wiki vertelde me net dat het allebei kan ;-) Dolma betekent gevulde groenten.

  Ga ze zeker eens zelf maken a.d.v. jouw recept, ze zijn zo lekker! Nu eet ik ze alleen als we ze krijgen ;-)

 3. Jaimy's Kitchen says:

  Erg leuk recept, die wijnbladeren zijn té lekker zeg. Ik zou ze vega maken en misschien moet ik dat binnenkort gewoon maar eens doen!

 4. Dennis says:

  Ik kom dit toevallig tegen nav je KFC recept (klinkt top, straks proberen), maar uhm….Turks? Dolmades werden 2000 voor Christus al in Griekenland gegeten. Tegen die cultural appropriation moet ik toch even in opstand komen. Verder zijn ze wel errug lekker :)

 5. Moet je ingelegde bladeren gebruiken, of kan je ze ook vers gebruiken?

  1. Sabine Author says:

   Je gebruikt hiervoor ingelegde bladeren.

 6. Hoe kun je ze weer warm maken nadat je ze hebt ingevroren?

 7. Hoe kan je deze weer opwarmen na het invriezen?

  1. Sabine Author says:

   Ik zou ze weer warm stomen. Even in de magnetron, stoommandje of in een pan met deksel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close