Foodfotografie: Foodstyling met Indiase Tikka Masala

gesponsord

Ik ben nog maar een paar weken op weg voor OMF maar ik heb al aardig mijn draai gevonden. Ik sta soms de hele dag in de keuken van alles uit te proberen en vervolgens gaat het creatieve proces verder als ik het zo mooi mogelijk op de foto wil zetten. Ik vind dat altijd een leuke uitdaging en ik merk dat als je je aan een paar regels houdt, je snel een mooie foto hebt. Vandaag geef ik jullie een kijkje in mijn keuken en laat ik een stukje foodstyling zien. Ik gebruik hiervoor een nieuwe wereldspecial van Knorr: Indiase Tikka Masala, een mooi kleurrijk en fotogeniek gerecht.

Als eerste geef ik jullie het recept. Want zonder gerecht, geen foto en ik heb een vermoeden dat je na het zien van de foto bovenaan wel benieuwd bent. Het recept staat ook op de achterkant van de verpakking, maar ik vind het altijd fijn om een recept even van tevoren door te lezen.
Deze Tikka Masala is lekker romig en lichtzoet van smaak door de verse tomaten die je zelf toevoegt. Een authentiek recept met kruiden en specerijen zoals kerrie, koriander en komijn. Lekker!

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • Indiase Tikka Masala van Knorr
 • 300 gram kipfilet
 • 1 ui
 • 1 tomaat
 • 1/2 komkommer
 • 10 gram verse munt
 • 4 eetlepels (magere) yoghurt. Ik gebruikte Griekse Yoghurt
 • 1 eetlepel olie

1. Snipper de ui grof en snij de tomaat en kipfilet in blokjes.

2. Kook de Basmatirijst in ruim kokend water in 13 minuten gaar. Giet de rijst af in een vergiet, laat even uitdampen en roer goed om.

3. Verhit ondertussen in een koekenpan of wok 1 eetlepel olie en bak hierin de kipfilet goudbruin. Bak de gesnipperde ui kort mee en voeg daarna de inhoud van het zakje currypasta toe en bak deze ca. 1 min mee.

4. Voeg 200ml water, de tomatenblokjes en de inhoud van het zakje kruidenmix toe aan de kipfilet en roer goed door. Breng het geheel aan de kook en laat deze 6 a 7 minuten al roeren zachtjes doorkoken.

5. Voeg als laatste 1 eetlepel yoghurt toe en laat het nog 1 minuut zachtjes doorkoken.

6. Voor de salade meng je 3 eetlepels yoghurt met 10 gram vers gehakte munt en peper naar smaak. Snij de komkommer in dunne plakjes en meng dit door de muntyoghurt.

7. Strooi het amandelschaafsel en nog wat gehakte munt over de Tikka Masala en rijst en serveer met de komkommersalade.

De Tikka Masala staat zo op tafel dus we kunnen snel aan de slag met de fotografie, fijn!

OMF_Vivian_KnorrTikkaMasala_1

Goed, de styling. Waar begin je mee en hoe pak je het aan? Een goede basis is belangrijk dus zorg voor mooie borden, bestek, bakjes en glaswerk. Ik heb hier altijd al een zwak voor gehad maar tot nu toe kon ik me inhouden als ik weer iets leuks tegen kwam want, wat moet je ermee? Had ik het allemaal maar gekocht want voor foodstyling is het dus een van de belangrijkste onderdelen. Ieder gerecht vraagt om een eigen bord of bestek, en net iets anders van stijl maakt soms veel uit. Ik koop altijd wat ik zelf echt tof vind en wat bij me past, zo krijg je ook weer een eigenheid in je foto’s. Daarnaast zijn mooie (thee)doeken een belangrijk onderdeel van mijn foto’s. Ook hiervoor geldt dat iedere foto een eigen sfeer krijgt door het juiste lapje stof.

OMF_Vivian_KnorrTikkaMasala_2

Na het bereiden van het gerecht, presenteer ik het zo mooi mogelijk op het bord of in het bakje. In dit geval heb ik een heel lichtgroen schaaltje uitgekozen want deze de kleur past mooi bij het gerecht. Ik heb eerst de rijst opgeschept en er daarna de tikka masala bij ingedaan. Een beetje naast elkaar zodat je beiden ziet.
Garnering doet heel veel voor een mooi ogend gerecht dus het geroosterde amandelschaafsel heb ik er overheen gestrooid en daarna nog een beetje kleingesneden munt.

Wat betreft de komkommersalade, deze heb ik eerst in een grote schaal gemaakt en daarna netjes in een kleiner schaaltje gedaan. Zo heb je geen vlekken aan de zijkant van het schaaltje en als die er per ongeluk wel op komen, dan poets je ze even weg met een stukje keukenpapier.

Zoals garnering op een gerecht belangrijk is, is het voor de foto ook belangrijk. Zorg dus dat je altijd nog een klein beetje over heb van de ingrediënten waarmee je kunt garneren zodat je dit om het gerecht heen kunt strooien. Ik heb nog wat takjes munt en een beetje amandelschaafsel gebruikt.

Op de foto hierboven heb ik alles wat op de foto moest komen, weggezet op de manier waarvan ik dacht dat het mooi zou zijn. Als ik vervolgens de foto ga maken zie ik meestal pas wat er nog anders moet aan de plaatsing van de bakjes en garnering. Vaak stel ik het bij en plaats ik alles dichter tegen elkaar aan zodat het op de foto mooi compact bij elkaar staat.

Nu is het een kwestie van goed door je lens kijken en goed uitkaderen. Ik schiet altijd meerdere foto’s en zoek daarna op groot beeld de mooiste uit. Deze bewerk ik nog wat na, maar over belichting en nabewerking vertel ik je volgende week meer!

OMF_Vivian_KnorrTikkaMasala_3

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Knorr Wereldgerechten

ohmyfoodness nl&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl 430946404 1
ohmyfoodness nl article&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl article 430946404 1
adServer

Join the Conversation

 1. MARIJKE says:

  Mooie foto’s heb je gemaakt. Ik heb zelf ook ontzettend veel kopjes, bakjes, schaaltjes en theedoeken. Zo leuk om elke foto een eigen twist te geven!

 2. Margot says:

  Mooie foto’s! Mijn collectie fotografieprops begint ook steeds groter te worden :-)

 3. Hilde says:

  Prachtige foto’s! En fijne tips geef je, ik hou echt van mooie schaaltjes en borden verzamelen, heb alleen niet zo veel ruimte in mijn studentenkamertje haha

 4. Marlous says:

  Mooie foto’s! En herkenbaar: ik heb inmiddels ook een aardige collectie aan ‘fotoprops’, want met het excuus ‘is handig voor de blog’ kun je elke koop rechtvaardigen :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close