Dat groter niet altijd beter is bewijs ik vandaag wel met deze mini chocolatechip cookies. Ik pakte mijn favoriete recept voor chocolatechip cookies en besteedde vervolgens bijna een uur aan het draaien van minuscule bolletjes koekdeeg. Kost even wat tijd en daardoor is het stukje fast in dit Fastfood Friday-recept wellicht niet helemaal relevant, maar je hebt dan ook echt wel wat. Van deze koekjes blijf je namelijk eten en als je ze bewaart in een luchtdichte pot, zijn ze lekker lang houdbaar! En bovendien: hoe leuk is het om zo’n pot vol mini koekjes cadeau te doen aan een foodie?
Liever een stukje groter?
Met het recept dat ik vandaag met je deel kun je 210 mini koekjes maken. Geen type, TWEEHONDERDTIEN. Zo van een foto is het wellicht lastig om in te schatten hoe groot de koekjes nou eigenlijk zijn, maar ze zijn ongeveer zo groot als een euromunt. In een gekke bui zou je de koekjes dus prima in je kom met yoghurt kunnen stoppen of als topping op een ijsje kunnen gebruiken!
Maar zie je het nou totaal niet zitten om 210 koekballetjes te rollen, dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om grotere koeken te maken met dit recept. Vorm balletjes van het koekdeeg ter grootte van een pingpongbal en zorg ervoor dat je ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat legt. Bak de koeken vervolgens in het midden van de oven gedurende 15-18 minuten. Wat je wil is dat de binnenkant van de koekjes nog een beetje chewy zijn terwijl de buitenkant licht krokant is.
Chocolade
Ik maakte deze mini chocolatechip cookies met bakvaste, pure chocolade. Ik vind bakvaste chocolade voor chocolatechip cookies altijd het fijnste werken omdat je dan de chocolade echt blijft proeven en het de bite ook een beetje behoud. Indien je niet zo’n fan bent van pure chocolade kun je uiteraard ook melkchocolade of witte chocolade gebruiken. Er verandert verder niets aan het recept. Ik gebruik altijd deze bakvaste chocolatechips.
Mini chocolatechip cookies
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
- 225 g ongezouten roomboter - zacht
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 200 g kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 500 g bloem
- 1 tl baking soda
- snuf zout
- 150 g bakvaste chocolatechips
Instructies
- Klop de boter met de suikers romig.
- Voeg een voor een de eieren toe en dan ook de vanille-extract. Klop het geheel tot een gladde mix.
- Doe dan de bloem, baking soda en een snuf zout bij de natte ingrediënten in de kom en kneed het geheel tot een zacht koekdeeg. Kneed als laatste de bakvaste chocolatechips door het deeg.
- Vorm een bal van het deeg, pak deze met plasticfolie in en leg het deeg een uur in de koelkast te rusten.
- Verwarm na een uur de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Vorm kleine balletjes van het koekdeeg en verspreid deze over de bakplaat.
- Bak de mini chocolatechip cookies in het midden van de oven in 8 minuten gaar.
- Laat de koekjes helemaal afkoelen en bewaar ze luchtdicht buiten de koelkast.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.