Eén van mijn favoriete zomersalades is toch wel aardappelsalade. Naast pastasalade overigens, want die staat hier ook zeer regelmatig op tafel als de temperaturen omhoog schieten. Op OMF vind je al meerdere aardappelsalades en daar voeg ik er vandaag weer eentje aan toe. Ik maakte namelijk een Loaded aardappelsalade.
Wat maakt een loaded aardappelsalade nou anders dan een andere aardappelsalade vraag je? Nou, vrij weinig hoor – haha. Het is meer de manier van serveren die wezenlijk anders is. Denk een beetje aan loaded fries: in plaats van alle ingrediënten door elkaar te scheppen, serveer je bij deze variant het grootste deel van de toppings OP de aardappels. Die aardappels eronder breng je natuurlijk wel eerst lekker op smaak en maak je aan met een fijne dressing, maar de rest van de ingrediënten gaat als een berg boven op de aardappels. Dit zorgt ervoor dat alle ingrediënten afzonderlijk van elkaar ook nog goed te proeven zijn en dat niet je hele salade naar ui smaakt of naar spek. En ja, dat vind ik dus stiekem wel een stuk lekkerder.
Bovendien serveert het ook een stuk gezelliger en kunnen al jouw tafelgenoten precies zien welke ingrediënten je in de salade hebt verwerkt. Fijn voor mensen die iets niet zo lekker vinden.
Deze salade kun je zowel lauwwarm als koud serveren. Wil je de loaded aardappelsalade bewaren dan kun je dit afgedekt in de koelkast doen, gewoon met de toppings er bovenop.
Loaded aardappelsalade
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
Aardappelen:
- 1 kg krieltjes
- 2 el olijfolie
- 2 tl knoflookpoeder
- 125 g zure room
- 1/2 tl uienpoeder
- peper en zout
Toppings:
- 150 g ontbijtspek (plakjes)
- 1/2 bosje (7g) verse bieslook - fijngehakt
- 2 bosuitjes - in ringen
- 50 g geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Was de krieltjes en snijd grote eventueel doormidden. Voeg olijfolie en knoflookpoeder toe, hussel even goed en verspreid de krieltjes over de bakplaat.
- Rooster de krieltjes in 30 minuten zacht en laat ze iets afkoelen in een kom.
- Roer de zure room, uienpoeder, peper en zout door elkaar en schep dit door de krieltjes.
- Bak de ontbijtspek in een droge koekenpan knapperig en laat uitlekken op een vel keukenrol.
- Snijd het ontbijtspek fijn en meng dit met de bieslook, bosuitjes en geraspte kaas.
- Schep de aardappelsalade in een leuke schaal en verdeel de toppings er royaal overheen. Serveer direct of zet weg in de koelkast.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.