Recepten voor chocolate chip cookies kun je nooit genoeg in je repertoire hebben toch?
In de afgelopen jaren heb ik al behoorlijk wat recepten gedeeld waarvoor ik chocolate chips gebruikte. Deze mini chocolate chip cookies zijn bijvoorbeeld súper leuk om aan iemand cadeau te doen en deze kokoskoeken met chocolatechips zijn ook een groot favoriet bij mij. Hoewel… misschien staat mijn giant triple chocolatechip cookie bovenaan de lijst. Lastig kiezen hè!
Maaaaarrr… ik had nog nooit een recept gedeeld voor ‘gewone’ chocolate chip cookies. Nah, hoe dan?!
De hoogste tijd dus! En omdat ik het wel fijn vind om dingen toch nét een beetje anders te doen, gebruikte ik drie soorten chocolade voor dit recept.
Het blijft immers Fastfood Friday hè.
Chewy chocolate chip cookies
Met koekjes kan het twee kanten op gaan geloof ik. Of je bent fan van chewy chocolate chip cookies óf je bent meer van de knapperige koekjes.
Ik zit daar een beetje tussenin en het liefst heb ik beide structuren in één koek.
Daarom zijn de randen van deze chocolate chip cookies lekker krokant, maar hoe dichter je bij het midden van het koekje komt, hoe chewier de koek wordt. Precies zoals ik het graag zie!
Het geheim voor het verkrijgen van chewy koekjes zit ‘m trouwens in de baktijd. Bak je koeken nooit te lang.
Ik snap het hoor, als je denkt dat de koeken nog lang niet klaar zijn wanneer je ze na 10 minuten uit de oven haalt. Ze zijn dan namelijk echt nog zacht en lijken bijna nog rauw.
Maar geduld is een schone zaak: tijdens het afkoelen worden de koeken vanzelf steviger en krijgen ze dus die gewenste textuur.
Chocolade koekjes recept met 3 soorten chocolade
Zoals ik zojuist al even zei, gebruik ik voor dit chocolade koekjes recept drie soorten chocolade. Ik heb standaard alle drie de chocoladesoorten in huis.
Voor koekjes gebruik ik het liefst bakvaste chocolate chips. Ik bestel de mijne altijd bij Baktotaal Bouwhuis, die zijn in verhouding namelijk een stuk goedkoper dan de kleine bakjes die je in de supermarkt tegenkomt.
Bakvaste chocolate chips behouden hun vorm beter. De chocolade smelt niet compleet door het koekdeeg. Dat laatste kan natuurlijk lekker zijn, maar dat levert niet het beoogde resultaat voor dit recept.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Chocolate chip cookies
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- plasticfolie
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 225 g ongezouten roomboter – zacht
- 125 g donkerbruine basterdsuiker
- 200 g kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 500 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- snuf zout
- 150 g bakvaste chocolate chips (gemengd)
Instructies
- Doe de boter en beide soorten suiker bij elkaar in de kom van de keukenmachine en mix dit tot een luchtig mengsel.
- Voeg een voor een de eieren toe en daarna ook het vanille-extract.
- Doe als alle ingrediënten goed gemengd zijn de bloem, bakpoeder, baking soda en het zout in de kom. Meng het geheel tot een egaal koekdeeg.
- Spatel als laatste de chocolate chips door het koekdeeg.
- Verpak het koekdeeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven-en onderwarmte.
- Vorm balletjes van het koekdeeg en verdeel deze met voldoende tussenruimte over de bakplaat.
- Bak de koeken in 10 minuten gaar en laat ze vervolgens helemaal afkoelen.
Hoi Sabine, kan je deze koekjes ook invriezen?
Dat kan zeker.
Mijn dochter wilde Twix koeken dus ik heb een gedeelte van de chocolatechips vervangen door stukjes Twix van 1cm. Een lekkere variant!