Ik ben gek op boterkoek en het is goed mogelijk dat je dat niet helemaal ontgaan is. Ik maakte namelijk al eerder varianten met kokos, karamel tussen twee lagen boterkoek in en ook eentje met speculaas. Allemaal vrij dichtbij het originele recept. Dat deed ik deze keer dus anders want ik wilde graag een boterkoek maken met chocolade en ik wilde het daar niet bij laten. Want tja.. ook al is een boterkoek natuurlijk al een enorme guilty pleasure van zichzelf, dat kunnen we vast nog wel een beetje uitbreiden. Door er een Oreo koekbodem onder te gooien bijvoorbeeld. En er nog een zachte chocoladelaag bovenop te smeren.. Ik werd zelf heel enthousiast van het idee en toen ik hem eenmaal gemaakt had kon ik bevestigen dat dit ábsoluut een goed idee was ;-)
Heerlijk is ‘ie, en makkelijk te maken! Voordeel is dat boterkoek maar kort in de oven hoeft dus de meeste tijd zit in het opstijven van de bovenste laag in de koelkast. Ideetje nog; strooi er op het laatst nog wat fleur de sel overheen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Chocoladeboterkoek met Oreobodem en Chocolade Ganache
Ingrediënten
Bodem
- 154 gram Oreo (= 1 verpakking)
- 50 gram roomboter
Boterkoek
- 250 gram roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram donkerbruine basterdsuiker
- 200 gram bloem
- 1 ei
- 30 gram cacao
Ganache
- 200 gram pure chocolade
- 200 ml slagroom
Topping
- 3 Oreokoekjes
Instructies
Bodem
- Smelt de boter en crush de Oreo's in een foodprocessor (of in een theedoek met een deegroller of een wijnfles).
- Voeg de koekkruimels aan de gesmolten boter toe en roer goed door.
- Stort het geheel in een met bakpapier beklede bakvorm (= boterkoekvorm of taartvorm van 22cm) en verdeel gelijkmatig over de bodem. Gebruik hier eventueel de bolle kant van een lepel voor.
Boterkoek
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Mix de boter met de basterdsuiker in een staande mixer tot het een egale massa is geworden. Voeg dan de bloem beetje bij beetje toe en mix rustig door. Voeg nu het ei toe en mix weer tot je een egale massa hebt. Op het laatst voeg je de cacao toe, mix nogmaals totdat de cacao volledig is opgenomen in het beslag.
- Stort het beslag op de Oreo bodem. Verdeel wederom gelijkmatig en schuif in de oven voor 35 minuten.
Ganache
- Doe de chocolade en de slagroom in een steelpan. Op laag vuur verwarm je het geheel zodat de chocolade smelt. Roer regelmatig door totdat je een mooie gladde ganache hebt.
- Stort de ganache op de inmiddels afgekoelde boterkoek en verdeel gelijkmatig. Tik met de vorm op het aanrecht om een gladde bovenkant te krijgen.
- Verkruimel de 3 Oreo's en verdeel deze over de ganache en zet de boterkoek in de koelkast om op te laten stijven. Een paar uurtjes moet voldoende zijn.
Ziet er heerlijk uit! Hoe groot moet de bakvorm zijn voor dit taartje? En de bakpapier doe je in de bakvorm om de taart er makkelijker weer uit te halen of op de bakplaat zoals je omschrijft?
Een taart- of boterkoekvorm van 22cm en hier leg je ook het bakpapier in. Heb het even aangepast in het recept.