Voor dit recept bereiden we de buikspek bbq stukjes met een heerlijke marinade in z’n geheel en snijden we daar plakken van. Laatst had ik ook zoete buikspekblokjes gemaakt van hetzelfde stuk vlees. We hadden nog over en daar is dit recept mee tot stand gekomen.
Omdat je wil dat de smaak van de hoisinmarinade goed in het buikspek trekt, is het aan te raden om het vlees de avond van te voren al te marineren. Ik doe dit zelf altijd door de marinade in een kommetje klaar te maken, het buikspek in een ziplock bag te stoppen en daar vervolgens de marinade bij te schenken. Wanneer je het zakje afsluit kun je de marinade als het ware in het vlees kneden. Ideaal, zo weet je dat ieder stukje vlees namelijk gemarineerd wordt.
Je houdt altijd wat marinade over zodra je het buikspek de volgende dag weer uit de zak haalt. Het is zonde om deze weg te gooien en daarom smeer ik het buikspek zodra dit op de bbq ligt ieder uur in met de marinade die nog over is. Hoe meer smaak, hoe beter!
Buikspek op de BBQ, hoe lang bereiden?
Wat ik zo fijn vind aan barbecuen is dat het vlees hier en daar van die geroosterde randjes krijgt.
Omdat we de buikspek indirect bereiden en het vuur dus niet direct in aanraking komt met het vlees, is het belangrijk om het vlees op het laatste moment nog even af te grillen boven de kolen. Zo kan de marinade nog wat extra karameliseren en krijgt het vlees van die donkere, knapperige stukjes. Zó lekker.
Let er wel op dat je het buikspek niet laat verbranden. Door de suiker in de marinade loop je het risico dat de suiker verbrandt wanneer deze in aanraking komt met de hitte van de kolen; dat wil je natuurlijk niet. Echt even bij blijven dus!
Geef het buikspek een kwartier de tijd om even te rusten voordat je het aansnijdt. Op deze manier krijgen de sappen de tijd om in het vlees te trekken waardoor het vlees zacht en sappig van smaak blijft.
Snijd je het vlees direct aan na het grillen, lopen deze sappen weg en wordt het vlees droger. En dat is natuurlijk zonde.
Wat eet je bij buikspek van de BBQ?
Dit buikspek leent zich uitstekend om geserveerd te worden met gebakken rijst of op een broodje. In dit recept vertel ik je hoe ik gebakken rijst maak. Of heb je meer zin in een broodje buikspek? Beide zijn heerlijke combinaties. Belangrijkste in mijn ogen, is dat het gerecht echt om het buikspek van de bbq gaat. De star of the dish moet het vlees dus zijn!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Buikspek bbq stukjes in heerlijke hoisinmarinade
Benodigdheden
- barbecue met mogelijkheid tot indirect grillen
Ingrediënten
- 1 kg buikspek – zonder zwoerd
Marinade:
- 2 el zonnebloem- of olijfolie
- 100 ml hoisinsaus
- 50 ml ketjap manis
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 tl uipoeder
- 4 el donkerbruine basterdsuiker – of honing
- 1 el pimentón – gerookt paprikapoeder
- 2 tl komijnpoeder
- peper en zout
Instructies
- Dep het buikspek droog met een vel keukenrol en snijd de vetzijde kruislings in.
- Doe alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar in een kommetje en roer dit goed door.
- Leg het buikspek in een ziplockbag en schenk hier de marinade bij. Rits de zak dicht, kneed de marinade goed in het vlees en laat het buikspek een nacht in de koelkast marineren.
- Verwarm de bbq de volgende dag volgens de indirecte methode voor. Zorg ervoor dat de temperatuur in de ketel op zo'n 150°C ligt.
- Leg het gemarineerde stuk buikspek indirect boven de kolen en vang de rest van de marinade op in een bakje.
- Doe de deksel op de ketel en gaar het buikspek nu tot het een kerntemperatuur van 80°C heeft bereikt, dit duurde bij ons ongeveer 4 uur. Smeer het buikspek ieder uur in met de marinade die je over hebt.
- Rooster zodra het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt, het buikspek nog even af boven de hete kolen tot het vlees donker van kleur is en hier en daar krokante stukjes heeft gekregen.
- Laat het vlees 15 minuten rusten voordat je het aansnijdt en serveer het vlees vervolgens direct.
Mooi! Erg duidelijk, beter dan al die filmpjes op YouTube waarin de helft onbesproken blijft. Morgen meteen proberen!
Dankje! Succes, hopelijk is het in de smaak gevallen!
1,5 kg ligt nu in de marinade voor zaterdag. Ik wil hem serveren als plakjes tussen ciabattabrood. Benieuwd hoe dat gaat smaken!
Bedankt!
Ik wil het gaan proberen maar vraag me af of ik runder- of varkensbuikspek nodig heb ?
Varken!
Hi, is het mogelijk om dit recept een dag van tevoren te bereiden en daarna op te warmen op de BBQ?
Het kan, maar het is wel echt minder lekker dan vers eten! Het vlees wordt door het afkoelen en weer opwarmen toch wat taaier.
Heerlijk met dit recept op de bbq gelegd jammer genoeg kan ik geen foto sturen maar ziet Dr zo goed uit