Buddha bowl recepten zijn hip! Denise had het al gauw in de smiezen toen ze haar All Day Bowls boek uitbracht: de allerlekkerste gerechten in een kom.
Toegegeven, het eet natuurlijk ook wel erg makkelijk en bovendien vind ik gerechten in kommen serveren altijd een hoog comfort food gehalte hebben. Heerlijk met een kom eten op de bank, zalig.
Deze Buddha bowl is perfect als je zin hebt in een voedzame, doordeweekse maaltijd. Je kunt de bowl zowel koud als warm eten; zelf vind ik het lekker om daar een beetje tussenin te zitten. Ik voeg de warm geroosterde zoete aardappel toe aan de bowl en dan begin ik met eten.
Wat is een buddha bowl?
Eén van de gerechten uit Denise haar boek is een buddha bowl. Een buddha bowl is eigenlijk een soort maaltijdsalade waarbij granen de basis vormen.
Vergelijk het wat mij betreft met een pokébowl, de ingrediënten in onderstaand recept zijn alleen wat anders. In plaats van (sushi)rijst gebruik ik een linzen/quinoamix maar hiervoor zou je ook heel goed couscous of juist wél rijst voor kunnen gebruiken.
Hetgeen de hele bowl bij elkaar brengt is de lekkere sesamdressing. En geloof mij: als je die eenmaal hebt gegeten, eet je hem de volgende keer ook op andere bowls en/of salades.
Buddha Bowl recept
Deze buddhabowl met zoete aardappel en kikkererwten vind ik een dikke aanrader voor een doordeweekse dag. Goed, het is wellicht niet het meest snelle gerecht maar het is wel erg lekker én gezond. Bovendien doet de oven het meeste werk voor je.
Daarnaast kun je naar hartenlust met de ingrediënten variëren en is het bij uitstek een goed gerecht om restjes mee op te maken.
Zelf at ik de zoete aardappel bowl geheel vegetarisch maar mocht je vlees willen toevoegen dan kan dit uiteraard ook.
Deze buddha bowl met gekruide kip is bijvoorbeeld groot favoriet. Maar ook de onderstaande varianten zijn wat mij betreft echt een aanrader:
- Buddha Bowl met gegrilde pompoen en gebakken boerenkool
- Buddha Bowl met gebakken spinazie en miso dressing
- Buddha Bowl met geroosterde bloemkool
Je kunt er alle kanten mee op dus. Lekker zo’n veelzijdig gerecht!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Buddha Bowl met zoete aardappel en kikkererwten
Ingrediënten
Voor de buddhabowl:
- 1 middelgrote zoete aardappel in blokjes
- 1 rode ui in partjes
- 1,5 el balsamicoazijn
- 200 gr kikkererwten uit blik
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/4 tl chilipoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- peper en zout
- 250 gr linzen/quinoamix van Zonnatura
- 2 handenvol bladspinazie
- 1 avocado in plakjes
- geroosterde sesamzaadjes
Voor de sesamdressing:
- 2 el mayonaise
- 1 tl sesamolie
- 1 teentje knoflook geraspt
- sap van 1/2 citroen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de zoete aardappel samen met de rode ui, de balsamicoazijn, wat olijfolie en peper en zout in een ovenschaal. Schep het geheel goed om.
- Rooster de zoete aardappel 25 minuten in het midden van de oven tot de aardappel zacht is geworden.
- Verhit ondertussen een beetje olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de kikkererwten samen met het komijnpoeder, chilipoeder en knoflookpoeder tot de kikkererwten krokanter worden.
- Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
- Schep de linzen/quinoamix in diepe kommen. Verdeel de geroosterde zoete aardappel, gebakken kikkererwten, bladspinazie en avocado over de kommen.
- Sprenkel de sesamdressing over de buddhabowls en garneer ze met geroosterde sesamzaadjes.
Ja! Dit ziet er super goed uit!! Ik heb hem opgeslagen en ga hem denk ik zondag of maandag eten!
Heerlijk deze ga ik binnenkort maken.
Ik heb dit vandaag klaargemaakt en wat is het lekker! Zo verassend hoe alles samen past. Je mist helemaal het vlees niet vind ik
Wat leuk om te horen! Nee he? Ik miste het vlees ook totáál niet in dit gerecht!
Net gemaakt en het was geweldig!! Verrassende combi van smaken, dit is nu al één van m’n favorieten :-)