Als je ooit hebt getwijfeld tussen een brownie of een chocolate chip cookie, dan heb ik het perfecte antwoord voor je: brookies! En nee, dan bedoel ik deze keer niet de browniekoekjes maar juist brownies met koek. Snap je ‘m nog?
Dit geniale baksel is de ultieme combinatie van twee absolute klassiekers. Een fudgy, smeuïge brownie met daarbovenop een krokant koeklaagje dat doet denken aan je favoriete cookie. Best of both worlds!
Brookies zijn er voor de èchte zoetekauw. En als je ze eenmaal hebt geproefd, snap je meteen waarom ze zo’n grote hit zijn. Deze brookies zijn niet zomaar een lekkere traktatie – ze zijn een beetje chewy, een beetje crunchy, en vooral heel erg verslavend. Ik heb uit zelfbehoud maar een deel in de vriezer gelegd.

Brookies recept uit New York
Het idee voor dit brookies recept ontstond tijdens mijn laatste reis naar New York. Tijdens een tussenstop bij Alice’s Tea Cup in Brooklyn, inmiddels een van mijn favoriete plekken voor een zoete snack, haalde ik een GIGANTISCHE Brookie. Groot en met dat perfecte laagje koek bovenop de smeuïge brownie. Waanzinnig lekker.
Ik nam natuurlijk een flinke hap – en op dat moment wist ik: dit moet ik thuis maken. Het was precies wat je ervan hoopt. De chocolade was diep van smaak, de textuur echt zo lekker fudgy en de koeklaag bovenop gaf net die bite die het afmaakt. De combinatie was zó goed dat het recept direct op mijn to make-lijstje ging. En hier is dan mijn eigen variant.
Dergelijke recepten zijn bij mij trouwens altijd hit of mis, want vaak vind dit soort dingen te zoet. Maar deze brookies waren perfect in balans.


Wat zijn Brookies?
Brookies zijn een combinatie van twee zoetigheden: brownies én cookies. De naam zegt het al: brownie + cookie = brookie. Het is een zoete lekkernij met twee lagen waarbij je eerst een laag smeuïge brownie maakt, met daarbovenop een laag koekdeeg. In de oven ontstaat dan die heerlijke tweedeling: chewy van binnen, licht krokant van boven.
De zachte chocoladebrownie en het luchtige koekdeeg vullen elkaar perfect aan. Je krijgt dus het beste van twee werelden in één hap. Geen keuzestress meer tussen koekjes of brownies – je hebt ze gewoon allebei.
Brownies met koeklaagje maken
Die twee compleet verschillende lagen maken brookies dus zo bijzonder. Je maakt eerst een klassieke browniebasis met pure chocolade en roomboter – precies zoals een goede brownie wat mij betreft hoort te zijn: fudgy en een beetje plakkerig. Je hebt ook nog van die cake-achtige brownies, maar die zijn niet mijn favoriet.
Voor het browniebeslag gebruik ik het liefst chocolade van minimaal 70% cacao voor een intense chocoladesmaak.
Bovenop de brownie komt het koekdeeg. Denk aan een klassiek koekdeeg met lichtbruine basterdsuiker (voor een lichte karamelachtige smaak), chocolate chips en een snufje zout. Dat zout haalt ook nog meer de chocoladesmaak in de brownie naar boven; niet achterwege laten dus.
Het koekdeeg verdeel je in plukjes de nog rauwe brownielaag. Het mag een beetje rustiek – het loopt vanzelf uit in de oven.
Tijdens het bakken wordt de onderlaag zacht en smeuïg, terwijl de bovenkant licht krokant wordt. Snijd de brookies na het afkoelen in blokjes en bewaar ze bij voorkeur in de koelkast. Door de brookies in de koelkast te bewaren wordt de textuur alleen maar beter en de brownielaag alleen maar plakkeriger.

Brookies Brownies bewaren
Als je niet alles in één keer op eet (wat ik dus wél bijna deed en zeker niet kan aanraden), kun je brookies prima bewaren.
Laat ze eerst volledig afkoelen en bewaar ze daarna in een goed afgesloten trommel in de koelkast. Ze blijven dan zeker een dag of 5 lekker. De structuur wordt misschien iets steviger, maar de brownies worden dus ook nog plakkeriger. Zonder dat de koeklaag te droog wordt trouwens.
Wil je ze iets langer bewaren? Wikkel ze dan per stuk in plasticfolie en stop ze in een diepvrieszak. In de vriezer blijven ze tot wel 2 maanden goed. Je hoeft ze alleen even te laten ontdooien of kort op te warmen in de magnetron voordat je ze wilt eten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Brookies
Benodigdheden
- vierkante bakvorm 20×20 cm
- beslagkom + garde
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
Ingrediënten
Fudgy brownies
- 125 g boter
- 175 g pure chocolade – in stukken
- 200 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 75 g bloem
- 50 g ongezoet cacaopoeder
- 1/2 tl zout
Koeklaag
- 125 g roomboter – zacht
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1 ei
- 125 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 100 g pure chocolate chips
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Begin met het maken van de brownielaag. Doe hiervoor de boter met de chocolade in een pannetje en smelt dit samen.
- Klop de kristalsuiker met de eieren op tot een luchtig beslag.
- Schenk al kloppend de warme boter en chocolade bij de ei-mix.
- Spatel tot slot de bloem, cacaopoeder en zout door de natte ingrediënten.
- Schenk het browniebeslag in de bakvorm en zet even apart.
- Ga dan verder met het koekdeeg. Klop hiervoor de boter met beide soorten suiker luchtig.
- Voeg de vanille-extract en het ei toe en meng even door.
- Doe de bloem, bakpoeder, chocolate chips en het zout in de kom en kneed het geheel tot deeg.
- Verdeel het koekdeeg in plukken over het browniebeslag.
- Bak de brookies in het midden van de oven in 35-40 minuten gaar. Laat ze volledig afkoelen voordat je de brookies in blokken snijdt.